Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- żeliwną patelnię
- tarkę
- praskę do czosnku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KANAPECZKA Z CHORIZO
KROK 1: ROZGRZEWAMY PATELNIĘ
Żeliwną patelnię rozgrzewamy na średnim ogniu.
KROK 2: SMAŻYMY CHORIZO
Chorizo kroimy na plasterki i kładziemy na rozgrzaną patelnię. Smażymy, aż się zarumieni i wytopi się z niego tłuszcz. Usmażone chorizo odkładamy do miseczki.
KROK 3: GRILLUJEMY BAGIETKI
Pozostałym na patelni tłuszczem smarujemy bagietki, a następnie grillujemy je z obu stron na suchej patelni. Na gotowe pieczywo kładziemy ser i plastry chorizo.
KANAPECZKA Z KREWETKAMI
WSKAZÓWKA! W tym przepisie najlepiej wykorzystać już oczyszczone krewetki.
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY GRZANKI
Kromki bagietki skrapiamy z obu stron 1 łyżeczką oliwy i grillujemy na suchej patelni.
KROK 2: SMAŻYMY KREWETKI
Na rozgrzaną patelnię wlewamy 1 łyżkę oliwy i wrzucamy oczyszczone krewetki. Smażymy. Kiedy krewetki zaczną nabierać różowego koloru, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posypujemy wędzoną słodką papryką i solą. Smażymy jeszcze minutę, a na końcu całość posypujemy drobno posiekaną pietruszką.
Na grzanki kładziemy paprykę piquillo oraz krewetki.
KANAPECZKA Z SEREM MANCHEGO
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY GRZANKI
Kromki bagietki skrapiamy z obu stron 1 łyżeczką oliwy i grillujemy na suchej patelni.
KROK 2: ŚCIERAMY POMIDOR
Na tarce o grubych oczkach ścieramy pomidor. Dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i sól.
KROK 3: ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI
Pomidor rozkładamy na grzankach i przykrywamy plastrami sera. Oliwki nabijamy na patyczki z rozmarynu i wtykamy w gotowe kanapeczki.
Zobacz podobne
przepisy
Imbirowo - cytrynowe krewetki z chilli na grzankach
Wyśmienity przepis na udane przyjęcie: delikatne krewetki połączone z aromatem pietruszki i wyraźną cytrynową nutą.
Grzanki z tapenadą - pastą z oliwek
Złociste i chrupiące kawałki bagietki z aromatyczną pastą z oliwek, czosnku, kaparów i pietruszki. Idealne na przekąskę!
Tosty z pastą z tuńczyka i dodatkami
Cztery tosty w czterech wyjątkowych odsłonach! Spróbuj, a już nigdy nie powiesz, że to banalne danie!
Tosty z brokułem i serem provolone
Grzanki wyjątkowe? Te z serem provolone i brokułem! Ten niesamowity i wyrazisty smak idealnie wpisze się w Twój dzień!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Tortilla z Chorizo i serem Manchego
- Cordon bleu po hiszpańsku z sałatką
- Proste tortille z serem i pieczarkami
- Cytrusowy pieczony leszcz
- Gofry z rzeżuchą i kalarepą w śmietanie
- Crostini truskawkowe z kremem z orzechów nerkowca
- Sałatkowe wrapy
- Wegańskie brownie z fasoli
- Chlebek pizzowy
- Crostini z mango i awokado
- Crostini z serkiem, ogórkiem i łososiem
- Crostini z szynką i melonem
- Praliny z białą czekoladą i ciasteczkami
- Szparagi z szynką parmeńską
- Placuszki bez laktozy z szynką
- Koktajl z krewetek z awokado i sosem chili
- New York pizza – przepis na pizzę w stylu nowojorskim
- Pasta mocy z bakłażanem i orzechami
- Ser feta w sezamowej panierce
- Sos z suszonych grzybów
- Risotto cytrynowo-kaparowe ze smażonymi krewetkami
- Lody truskawkowo-jogurtowe
- Czekoladowe ciasto z mascarpone – szybki przepis
- Sałatka z kapustą, kasztanami i gruszkami
- Tarta Tatin z szalotkami i serem pleśniowym
- Łosoś pieczony na ogniu z surówką z czerwonej kapusty
- Tosty z batata i owocowe spring rollsy – lunchbox na słodko
- Pesto ze szpinaku
- Kaczka z chrupiącą skórką
- Risotto z kurkami — przepis nie tylko na lato
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)