Wegańskie lody czekoladowe z czereśniami

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • drylownicę do czereśni
  • maszynkę do lodów

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: SIEKAMY CZEKOLADĘ I DRYLUJEMY CZEREŚNIE

Czekoladę siekamy i umieszczamy ją w dużej misce. Czereśnie drylujemy do osobnej miski.

KROK 2: ŁĄCZYMY MLECZKO KOKOSOWE Z MĄKĄ ZIEMNIACZANĄ

½ szklanki mleka mieszamy z łyżką mąki ziemniaczanej.

KROK 3: GOTUJEMY RESZTĘ MLECZKA KOKOSOWEGO

Resztę mleczka kokosowego przelewamy do rondla. Dodajemy cukier i sól. Zagotowujemy, cały czas mieszając.

KROK 4: DODAJEMY MIESZANKĘ MLECZKA KOKOSOWEGO I MĄKI ZIEMNIACZANEJ

Do rondla dodajemy przygotowaną mieszankę mleczka kokosowego i mąki ziemniaczanej. Ponownie zagotowujemy, często mieszając (masa powinna zgęstnieć i przypominać budyń).

KROK 5: ŁĄCZYMY BUDYŃ Z CZEKOLADĄ

Gorący budyń przelewamy do miski z czekoladą. Odstawiamy na minutę i energicznie mieszamy do momentu powstania aksamitnego kremu.

KROK 6: DODAJEMY CZEREŚNIE

Po wystudzeniu masy dodajemy czereśnie.

KROK 7: WYRABIAMY LODY

Masę umieszczamy w maszynie do lodów i wyrabiamy lub przelewamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki, mieszając co 30 minut do momentu, w którym masa stwardnieje.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (6)

Avatar
  • Gość Gość
    828 dni temu
    Czym można zastąpić mąkę ziemniaczaną?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    828 dni temu
    W tym przepisie nie rekomendujemy zastępowania mąki ziemniaczanej innym składnikiem.
  • Gość Gość
    1016 dni temu
    Czereśnie mieszamy z gorącym budyniem czy dodajemy do masy po wystudzeniu, bo pojawiają się w dwóch punktach przepisu..?

    odpowiedz

  • Błąd? Błąd?
    1009 dni temu
    Moim zdaniem to błąd w przepisie. W punkcie piątym nie powinno być wzmianki o czereśniach, bo chyba mają być tylko na wierzchu?
  • Gość Gość
    1007 dni temu
    nie
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1006 dni temu
    Zgadza się, przepis został już poprawiony :)

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!