Yaki-udon z warzywami

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SOS, GRZYBY I FASOLKĘ

Grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na czas przygotowywania fasolki. Fasolkę obgotowujemy we wrzącej, wcześniej osolonej wodzie i odcedzamy.

Gdy to mamy już gotowe, mieszamy w misce wszystkie składniki sosu.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Żółtą paprykę kroimy w paseczki, szalotkę w piórka, a ząbek czosnku w plasterki. Na dobrze rozgrzaną patelnię wlewamy 1 łyżkę oleju sezamowego i szybko obsmażamy na nim paprykę wraz z fasolką oraz szalotką – przez około 2-3 minuty.

Następnie dodajemy czosnek oraz odcedzone i przekrojone na pół grzyby. Nie wylewamy wody, w której moczyły się grzyby.

KROK 3: GOTUJEMY MAKARON

Makaron udon gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Jeśli masz świeży makaron to podgotuj 1-2 minuty, jeśli suchy to 5 minut. Dodajemy go do warzyw, całość zalewamy sosem i odrobiną wody po moczeniu grzybów. Następnie wszystko dokładnie mieszamy.

KROK 4: PODAJEMY MAKARON

 Makaron posypujemy sezamem oraz grubo posiekaną dymką i podajemy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    37 dni temu
    Na oleju sezamowym nie należy smażyć. W kuchni azjatyckiej lepiej smażyć na innym tłuszczu a olejem sezamowym polać potrawę już na talerzu.

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!