Zupa krem z pieczonego kalafiora z masłem orzechowym
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • ręcznik papierowy
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 150°C
  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • blender ręczny

 

PRZUGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Kalafior w całości pozbaw liści, skrop oliwą i oprósz solą. Ułóż go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z wierzchu nakryj zwilżonym ręcznikiem papierowym. Piecz ok. 2 godzin w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150°C.

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PRZESMAŻAMY SKŁADNIKI ZUPY

Cebulę pokrojoną w kostkę smażymy w garnku na rozgrzanej oliwie. Dodajemy ziemniak pokrojony w kostkę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy tymianek. Mieszamy.

Smażymy chwilę i dodajemy upieczony, podzielony na mniejsze różyczki kalafior. Ponownie mieszamy i przesmażamy chwilę, aż smaki się połączą.

KROK 2: GOTUJEMY I MIKSUJEMY ZUPĘ

Przesmażone warzywa zalewamy bulionem. Gotujemy ok. 15-20 minut do miękkości ziemniaków. Dodajemy masło orzechowe. Mieszamy.

Zupę miksujemy za pomocą blendera na gładki, jednolity krem.

KROK 3: DOPRAWIAMY I PODAJEMY ZUPĘ

Zupę krem z kalafiora doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, przyprawą curry i sokiem wyciśniętym z cytryny.

Tuż przed podaniem skrapiamy oliwą z oliwek. Z wierzchu dekorujemy listkami pietruszki.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    486 dni temu
    Wszystko szło naprawdę pysznie. Do momentu dodania cytryny. Niestety trwałe zmieniła smak. Podjęłam próbę ratowania prażonym słonecznikiem, ale niewiele pomogło... Szkoda, bo zapowiadała się tak smakowicie.

    odpowiedz


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!