Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- ręcznik papierowy
- piekarnik rozgrzany do temperatury 150°C
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
- blender ręczny
PRZUGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Kalafior w całości pozbaw liści, skrop oliwą i oprósz solą. Ułóż go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z wierzchu nakryj zwilżonym ręcznikiem papierowym. Piecz ok. 2 godzin w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150°C.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZESMAŻAMY SKŁADNIKI ZUPY
Cebulę pokrojoną w kostkę smażymy w garnku na rozgrzanej oliwie. Dodajemy ziemniak pokrojony w kostkę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy tymianek. Mieszamy.
Smażymy chwilę i dodajemy upieczony, podzielony na mniejsze różyczki kalafior. Ponownie mieszamy i przesmażamy chwilę, aż smaki się połączą.
KROK 2: GOTUJEMY I MIKSUJEMY ZUPĘ
Przesmażone warzywa zalewamy bulionem. Gotujemy ok. 15-20 minut do miękkości ziemniaków. Dodajemy masło orzechowe. Mieszamy.
Zupę miksujemy za pomocą blendera na gładki, jednolity krem.
KROK 3: DOPRAWIAMY I PODAJEMY ZUPĘ
Zupę krem z kalafiora doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, przyprawą curry i sokiem wyciśniętym z cytryny.
Tuż przed podaniem skrapiamy oliwą z oliwek. Z wierzchu dekorujemy listkami pietruszki.
Zobacz podobne
przepisy
Zupa krem z kalafiora z wędzonym twarogiem
Aksamitna, delikatna, z zaskakującym dodatkiem, który nadaje jej wykwintny charakter – zupa krem z kalafiora według przepisu Karola zachwyci każdego. Spróbuj!
Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
Dynia to królowa jesiennego gotowania. Wykorzystaj sezon na to pyszne warzywo i przygotuj aksamitną i domową zupę krem – najlepszą, gdy szukasz rozgrzewającego dania.
Zupa krem z białych warzyw z krakersami z orzechów
Krem z białych warzyw zawsze zachwyca delikatnością smaku! Ten według przepisu Kingi dodatkowo nabiera charakteru dzięki oryginalnemu dodatkowi – domowym krakersom z orzechów.
Brokułowa zupa krem
Brokułowa zupa krem to prawdziwy klasyk wśród tego typu zup. Koniecznie spróbuj, jak smakuje ta z podsmażonym czosnkiem i cebulką, podana z domowymi grzankami z chleba żytniego.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kapusta z grochem
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Śledzie po kaszubsku
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Dorsz w czosnku i cytrynie
- Domek z piernika
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ciasto na pierogi
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Przekąski sylwestrowe
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Golonka pieczona po bawarsku
- Uszka z grzybami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
710 dni temu
Wszystko szło naprawdę pysznie. Do momentu dodania cytryny. Niestety trwałe zmieniła smak. Podjęłam próbę ratowania prażonym słonecznikiem, ale niewiele pomogło... Szkoda, bo zapowiadała się tak smakowicie.
odpowiedz