Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- ręcznik papierowy
 - piekarnik rozgrzany do temperatury 150°C
 - blachę do pieczenia
 - papier do pieczenia
 - blender ręczny
 
PRZUGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Kalafior w całości pozbaw liści, skrop oliwą i oprósz solą. Ułóż go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z wierzchu nakryj zwilżonym ręcznikiem papierowym. Piecz ok. 2 godzin w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150°C.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZESMAŻAMY SKŁADNIKI ZUPY
Cebulę pokrojoną w kostkę smażymy w garnku na rozgrzanej oliwie. Dodajemy ziemniak pokrojony w kostkę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy tymianek. Mieszamy.
Smażymy chwilę i dodajemy upieczony, podzielony na mniejsze różyczki kalafior. Ponownie mieszamy i przesmażamy chwilę, aż smaki się połączą.
KROK 2: GOTUJEMY I MIKSUJEMY ZUPĘ
Przesmażone warzywa zalewamy bulionem. Gotujemy ok. 15-20 minut do miękkości ziemniaków. Dodajemy masło orzechowe. Mieszamy.
Zupę miksujemy za pomocą blendera na gładki, jednolity krem.
KROK 3: DOPRAWIAMY I PODAJEMY ZUPĘ
Zupę krem z kalafiora doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, przyprawą curry i sokiem wyciśniętym z cytryny.
Tuż przed podaniem skrapiamy oliwą z oliwek. Z wierzchu dekorujemy listkami pietruszki.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Makówki śląskie
 - Ryba po japońsku
 - Najlepsza sałatka z tortellini
 - Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
 - Barszcz czerwony z ziemniakami
 - Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
 - Guacamole
 - Pistacjowy sernik baskijski
 - Jajka na miękko
 - Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
 - Sałatka gyros
 - Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
 - Sernik pistacjowy
 - Ciasto marchewkowe
 - Paszteciki z pieczarkami drożdżowe
 - Zupa grzybowa z makaronem
 - Klasyczna sałatka grecka
 - Krokiety z mięsem
 - Pulpety w sosie pomidorowym
 - Burek ze szpinakiem
 
                Przepisy według 
                składników
            
            
        Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
 
				
				
				
				
				
				
				
				
    
Komentarze (2)
171 dni temu
Czas przygotowania 45minut, a w treści piecz kalafiora 2 godziny :D
Odpowiedz
1037 dni temu
Wszystko szło naprawdę pysznie. Do momentu dodania cytryny. Niestety trwałe zmieniła smak. Podjęłam próbę ratowania prażonym słonecznikiem, ale niewiele pomogło... Szkoda, bo zapowiadała się tak smakowicie.
Odpowiedz