Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej
Zalej fasolę zimną wodą i namaczaj ok. 12 godzin, a następnie ugotuj. Przygotuj mięsny wywar na kaczych udkach. Ugotuj (lub upiecz) i obierz buraki.
Krok 1: Smażymy warzywa
Pokrojone w kostkę warzywa – seler i marchewkę – podsmażamy w garnku na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy, aż się zeszkli.
Gdy warzywa będą miękkie, dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i dodajemy grubo pokrojoną kapustę. Całość gotujemy przez kilka minut.
Krok 2: Gotujemy i podajemy barszcz
Warzywa zalewamy wywarem. Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, fasolę, porwane na mniejsze kawałki mięso z kaczych udek oraz pokrojone w kostkę buraki. Całość doprawiamy octem i cukrem i gotujemy chwilę na wolnym ogniu.
Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, sól oraz pieprz. Barszcz zagotowujemy i odstawiamy.
Podajemy w głębokim talerzu. Opcjonalnie dodajemy odrobinę śmietany.
Zobacz podobne
przepisy
Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
Tradycyjna polska zupa z ręcznie lepionymi uszkami z delikatnego ciasta. Pyszny smak świąt, który możesz mieć na co dzień.
Barszcz
Szukasz sprawdzonego przepisu na barszcz? Wypróbuj nasz przepis na zupę, podaną z kwaśną śmietaną!
Barszcz na wędzonce zabielany
Uwielbiasz zupy? Ugotuj barszcz na wędzonce według przepisu Karola!
Różowa zupa buraczkowa
Podczas świąt wielkanocnych na stole również może pojawić się zupa buraczkowa! Na wędzonce, z dodatkiem białej kiełbasy i jajka!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Migdałowe ciasteczka
- Pieczony cały kurczak bez kości z farszem z bułki
- Sok z buraka, marchwi i jabłka z imbirem
- Chrzanowo-czosnkowe purée ziemniaczane
- Walentynkowy budyń czekoladowy
- Kaczka nadziewana limonkami z pieczonymi ziemniakami i marchewką
- Kurczak pieczony w marynacie orzechowej z młodymi warzywami
- Sorbet z czarnej porzeczki z melisą cytrynową
- Barszcz
- Kurczak tandoori
- Barszcz na wędzonce zabielany
- Wegański pasztet z fasoli
- Szynka drobiowa z szynkowaru
- Barszcz biały na zakwasie z kapusty kiszonej
- Zupa szczawiowa
- Zrazy z szynki wieprzowej w sosie musztardowym
- Barszcz ukraiński
- Sylwestrowe trufle kokosowe
- Ciasto śliwkowe „Topielec”
- Penne z szynką i kremowym sosem z pieczonej dyni
- Trufle z białą czekoladą
- Kompot z suszonych owoców
- Jajeczna sałatka z selerem i ziołami
- Grillowane bataty z sosem chimichurri
- Pizza z mielonym mięsem (lahmacun)
- Bowl z kaszą orkiszową, warzywami i tofu
- Tofurnik z borówkami
- Babeczki leśny mech
- Mielony serek twarogowy z tortillą
- KARTOFLANKA Z KURKAMI
Komentarze (4)
1180 dni temu
Bardzo smaczny
odpowiedz
1256 dni temu
To nie jest tradycyjny barszcz ukraiński. Wywar powinien być na żeberkach wieprzowych, dodatek pomidorow a nie koncentratu...
odpowiedz
1925 dni temu
BARDZO FAJNY PRZEPIS
odpowiedz
1998 dni temu
To nie jest barszcz ukraiński !
odpowiedz