Bezglutenowy chleb z soczewicy
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj wcześniej:

Formę do pieczenia natłuść dowolnym tłuszczem.

Sposób przygotowania:

KROK 1: ROZDRABNIANIE SOCZEWICY I SEZAMU

Soczewicę i sezam wsypać do pojemnika miksującego i rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 40 sekund/prędkość 10.

KROK 2: WYRABIANIE CIASTA

Dodać mąkę z teffu, ½ łyżeczki soli, curry, proszek do pieczenia i nasiona chia, zamieszać raz łopatką.

Wlać wodę mineralną, dodać jajka, po czym mieszać wszystko (z zatkniętą miarką), ustawiwszy program zagniatanie/2 minuty. Zamieszać masę jeden raz łopatką, po czym (z zatkniętą miarką) ponownie mieszać 30 sekund/prędkość 3. Przełożyć ciasto do przygotowanej formy do pieczenia i odstawić na 10 minut, aby nasiona chia mogły napęcznieć przed pieczeniem.

KROK 3: PIECZENIE CHLEBA

Piec w gorącym piekarniku 1 godzinę. Wyrzucić chleb z formy i zostawić do ostygnięcia na kuchennej kratce.

RADY

Aby chleb zbyt szybko nie wysychał, radzimy przechowywać go w torebce foliowej.

Oprócz tego chleb można pokroić na kromki, zamrozić porcjami i w razie potrzeby rozmrozić. Jeśli nie można nabyć mąki z teffu, można zwiększyć ilość czerwonej soczewicy o 200 g.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!