zobacz film Granita cytrynowa

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • sitko o drobnych oczkach
  • płaskie naczynie
  • 8 kieliszków do martini lub pucharków do lodów

Sposób przygotowania:

Krok 1: Ścieramy skórkę z cytryn

Cytryny dokładnie myjemy i wyparzamy. Z trzech cytryn ścieramy skórkę, uważając, by nie zetrzeć białej części owoców.

Krok 2: Zagotowujemy wodę ze skórką z cytryn i cukrem

Do skórki z cytryn dodajemy wodę i przelewamy do garnka. Dodajemy cukier. Podgrzewamy do momentu zagotowania się wody i potem kolejne 2-3 minuty.

Krok 3: Łączymy przegotowaną wodę cytrynową z sokiem cytrynowym

Z 4 lub 5 cytryn wyciskamy sok. Garnek zdejmujemy z ognia i dodajemy sok z cytryn. Tak przygotowany płyn przecedzamy przez sitko o drobnych oczkach tak, aby otrzymać płyn bez skórki z cytryny.

Krok 4: Chłodzimy granitę

Płyn wstawiamy do lodówki, aby się schłodził. Następnie przekładamy do zamrażarki i mieszamy co 30 minut aż do powstania widocznych kryształków lodu.

Krok 5: Podajemy granitę

Cytrynę kroimy w plasterki.

Na spód kieliszka do martini lub pucharka do lodów kładziemy kilka czerwonych porzeczek. Na świeże owoce wykładamy granitę i dekorujemy świeżymi malinami, plasterkiem cytryny i listkiem mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!