Pasta z wędzonej makreli
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • robota kuchennego Monsieur Cuisine

Sposób przygotowania:

KROK 1: GOTOWANIE JAJEK

Do pojemnika miksującego wlać 500 ml wody. Jajka włożyć do wkładu do gotowania i gotować (z zatkniętą miarką) na twardo, ustawiwszy program gotowanie na parze/15 minut.

KROK 2: PRZYGOTOWANIE SKŁADNIKÓW

Obrać makrelę ze skóry i ości, podzielić na kawałki. Szczypiorek i koperek umyć, osuszyć. Szczypiorek drobno pokroić, z koperku oberwać czubki listków i je posiekać. Ogórki przekroić wzdłuż na pół. Jajka zahartować zimną wodą, obrać, przekroić na pół. Umyć i osuszyć pojemnik.

KROK 3: ROZDRABNIANIE I ŁĄCZENIE SKŁADNIKÓW

Makrelę z jajkami i ogórkami rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 10 sekund/prędkość 8. Zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika. Dodać majonez, 1 łyżkę szczypiorku i 1 łyżkę koperku, mieszać wszystko (z zatkniętą miarką) 10 sekund/prędkość 3. Przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem, na koniec mieszać (z zatkniętą miarką) 6 sekund/prędkość 2.

KROK 4: PODANIE PASTY Z MAKRELI

Pastę z makreli przełożyć do miski, posypać pozostałymi ziołami, podać z grzankami z chleba na zakwasie.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Pasta z makreli — pyszny dodatek do pieczywa o bogatej historii

Pasta z makreli doskonale komponuje się z różnymi rodzajami pieczywa, sucharków, a także może być smacznym dodatkiem do sałatek czy kanapek. Pasta z makreli wędzonej to popularna przekąska, która idealnie nadaje się na różnorodne okazje, począwszy od śniadań, przez lunch po lekką kolację. Jednym z atutów pasty z makreli jest również jej prosty sposób przygotowania, zwłaszcza gdy korzystamy z robotów kuchennych.

Historia przepisu na pastę z makreli sięga daleko wstecz i wiąże się z tradycją kulinarną używania ryb w różnych formach. Początkowo pasta z makreli znana była głównie wśród nadmorskich społeczności, które miały dostęp do świeżych ryb i innych produktów. Pierwsze wzmianki o pastach rybnych pojawiły się w starożytnym Rzymie, gdzie popularne było przyrządzanie przetworów rybnych, w tym pasty z makreli. Rzymianie cenili sobie ryby jako ważne źródło białka, a pasty stanowiły wygodną formę ich przechowywania i spożywania.

Kolejne ślady używania makreli w przepisach na pasty odnaleźć można w średniowieczu, a dokładniej w recepturach z kuchni klasztornych. To właśnie wtedy ryby były spożywane głównie w okresach postu. W renesansie i epoce baroku pasty rybne zyskały na popularności wśród bogatszych klas społecznych. Pasty z makreli były często podawane na przyjęciach i bankietach, prezentując elegancki sposób podania ryb na stołach arystokracji.

W XIX wieku, wraz z rozwojem przemysłu spożywczego, pasty z makreli trafiły na powszechne stoły. Wprowadzenie puszek konserw rybnych przyczyniło się do popularyzacji tego przysmaku wśród szerszej publiczności. Ludzie zaczęli doceniać łatwość i wygodę, jaką oferowały pasty rybne, w tym z makreli, jako szybki i smaczny dodatek do codziennej diety, a w XX wieku pasta z makreli zdobyła międzynarodową sławę. Dziś pasta z makreli wędzonej jest cenionym składnikiem kuchni, dostępnym w różnych wariantach, także w sklepach spożywczych.

Jak zrobić pastę z makreli?

Zastanawiasz się nad tym, co jak zrobić pastę z makreli wędzonej? Sposobów na jej przygotowanie jest znacznie więcej niż ten tytułowy! Aby przygotować pastę z wędzonej ryby takiej jak makrela, można skorzystać z kilku prostych składników i kilku łatwych kroków.

Przygotowania pasty rybnej z makreli należy zacząć od wyboru dobrej jakości ryby oraz innych składników. Dodatek majonezu, jajek, drobno pokrojonych ogórków kiszonych oraz przypraw nadaje paście z makreli doskonały smak i konsystencję. Jeśli uczynić przepis na pastę z makreli jeszcze lepszym, możesz zastąpić tradycyjny majonez jogurtem greckim lub serkiem topionym o niskiej zawartości tłuszczu. Dodanie do niej świeżego kopru, kiełków lub odrobiny chrzanu może nadać paście wyjątkowego charakteru i świeżości.

Pasta z makreli – przepis Kuchni Lidla

Chociaż tytułowy przepis na pastę z makreli to prawdziwa klasyka, która nigdy nie wyjdzie z mody, to warto czasem poeksperymentować i poszukać innych smaków i ciekawych połączeń. W ten sposób można łatwo udoskonalić prosty przepis na pastę z makreli i ogórka kiszonego i przemienić ją w coś niesamowitego!

Jeśli przepadasz za daniami z makreli wędzonej, powinieneś koniecznie spróbować przygotować pastę z makreli w wersji fit z ziołami i jogurtem. Jak zrobić pastę z makreli do chleba w wersji lżejszej i łatwiejszej do przetrawienia? Zamiast majonezu, użyj do niej jogurtu naturalnego wymieszanego z posiekaną świeżą pietruszką i koperkiem oraz szczypiorkiem. Mieszanka jogurtu nada paście niesamowitej lekkości, a zioła wzbogacą jej smak.

Co jeszcze można zrobić z wędzonej makreli? Jeśli lubisz bardziej egzotyczne smaki, spróbuj przyrządzić pastę z curry i mango. Połącz makrelę z pokrojonym w kostkę mango, odrobiną curry, jogurtu greckiego i startego imbiru, a uzyskasz bardzo interesującą kompozycję smaków, którą pokochasz już od pierwszego gryza.

Pasta makrelowa z jajkiem i innymi dodatkami

Pasta z makreli z jajkiem to smaczna i sycąca przekąska, idealna do podania na kanapkach. Wędzona makrela nadaje paście intensywny smak, który doskonale komponuje się z jajecznym aromatem. Dodanie jajka do pasty z makreli nadaje jej kremowej konsystencji i delikatności. Chociaż najczęściej spotkać wersję pasty z makreli z jajkiem i ogórkiem kiszonym, to nie należy się ograniczać tylko do znanej i lubianej klasyki.

Warto podkręcić ten przepis, dodając do pasty świeżo posiekane zioła oraz starty chrzan. Dodanie do pasty z makreli i jajek szczypty cayenne lub papryki chili doda jej głębi i pikantnego charakteru. Aby zaserwować pastę w bardziej elegancki sposób, można dodać do niej kawałki suszonych pomidorów w oliwie. Te słoneczne dodatki sprawią, że prosta pasta makrelowa stanie się bardziej wykwintna.

Pyszna pasta z makreli z dodatkiem awokado

Jak zrobić pastę z makreli z awokado? Pasta z makreli z jajkiem i awokado to smakowita przekąska, która łączy w sobie smaki o różnej intensywności. Wędzony charakter ryby doskonale współgra z kremowym awokado, tworząc wyjątkową mieszankę smaków.

Dodanie jajka do pasty z makreli nada jej gładkiej i jednocześnie lekko puszystej konsystencji, idealnej do smarowania na kromkach chleba lub kanapkach. Awokado natomiast wnosi do dania kremową teksturę oraz bogactwo tłuszczów. Można podkręcić ten przepis, dodając do pasty rybnej z jajkiem i awokado świeżo posiekane zioła, takie jak kolendra czy szczypior, które nadadzą paście świeżości. Do pasty warto dodać także kawałki pomidora lub suszone pomidory w oliwie albo pokrojone drobno zielone oliwki.

Eksperymentowanie z różnymi składnikami pozwala dostosować pastę rybną do własnych preferencji smakowych, tworząc wyjątkową przekąskę, idealną na śniadanie czy lekką kolację. Życzymy samych pysznych eksperymentów!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!