Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- sitko o drobnych oczkach
- płaskie naczynie
- 8 kieliszków do martini lub pucharków do lodów
Sposób przygotowania:
Krok 1: Ścieramy skórkę z cytryn
Cytryny dokładnie myjemy i wyparzamy. Z trzech cytryn ścieramy skórkę, uważając, by nie zetrzeć białej części owoców.
Krok 2: Zagotowujemy wodę ze skórką z cytryn i cukrem
Do skórki z cytryn dodajemy wodę i przelewamy do garnka. Dodajemy cukier. Podgrzewamy do momentu zagotowania się wody i potem kolejne 2-3 minuty.
Krok 3: Łączymy przegotowaną wodę cytrynową z sokiem cytrynowym
Z 4 lub 5 cytryn wyciskamy sok. Garnek zdejmujemy z ognia i dodajemy sok z cytryn. Tak przygotowany płyn przecedzamy przez sitko o drobnych oczkach tak, aby otrzymać płyn bez skórki z cytryny.
Krok 4: Chłodzimy granitę
Płyn wstawiamy do lodówki, aby się schłodził. Następnie przekładamy do zamrażarki i mieszamy co 30 minut aż do powstania widocznych kryształków lodu.
Krok 5: Podajemy granitę
Cytrynę kroimy w plasterki.
Na spód kieliszka do martini lub pucharka do lodów kładziemy kilka czerwonych porzeczek. Na świeże owoce wykładamy granitę i dekorujemy świeżymi malinami, plasterkiem cytryny i listkiem mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Ekspresowy sorbet z melona
Ekspresowy sorbet z melona to świetny pomysł, gdy szukasz orzeźwienia w upalne dni. Sięgnij po szybki przepis Pawła i zaserwuj sobie pyszne i megaowocowe lody!
Lody arbuzowe na patyku
Owoce na patyku, czyli arbuzowe lody z kiwi, to świetna przekąska na upalne dni. Sprawdź, jak łatwo je przygotować według przepisu Pawła!
Pudding z chia
Szybki deser bez glutenu i laktozy? Postaw na pudding z nasionami chia, mleczkiem kokosowym i mnóstwem owoców!
Granita truskawkowa
Ten tradycyjny deser w sycylijskim stylu możesz teraz przygotować w swojej kuchni. Paweł podpowiada, jak to zrobić!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Onigiri z tuńczykiem i słodkim sosem chili
- Jednogarnkowy makaron z indykiem
- Syrop piernikowy
- Makaron z kiełbasą i fasolą (one-pot)
- Bezglutenowy chleb z soczewicy
- Jabłkowy chutney z kolendrą
- Słodka pasta z pestek dyni
- Karp smażony z sałatką ziemniaczaną
- Pasta z wędzonej makreli
- Tarta z owocami kaki
- Kurczak duszony w piwie
- Makaron z zielonym pesto i dodatkami
- Fasolka szparagowa z serem feta i orzechami
- Miodowy kurczak w stylu koreańskim
- Sos słodko-kwaśny
- Placki ziemniaczane z pomoćką szparagową
- Perliczka pieczona w tymianku z ziemniakami
- Uniwersalny i domowy sos pieczeniowy
- Ziemniaczki zapiekane kiełbasą w sosie curry
- Jagodzianki z serem
- Nocna owsianka białkowa z nasionami konopi
- Kapuśniak z kiszonej kapusty na gęsinie
- Giouvetsi z jagnięciną, oliwkami i serem
- Minifrittaty ze szpinakiem, pomidorami i kozim serem
- Kaszotto z młodą kapustą
- Omlet biszkoptowy z karmelizowanymi brzoskwiniami
- Tołpyga w jajecznicy
- Faszerowane łódeczki ziemniaczane
- Faszerowana ryba w galarecie
- Sernik czereśniowy na maślance
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)