
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- sitko o drobnych oczkach
- płaskie naczynie
- 8 kieliszków do martini lub pucharków do lodów
Sposób przygotowania:
Krok 1: Ścieramy skórkę z cytryn
Cytryny dokładnie myjemy i wyparzamy. Z trzech cytryn ścieramy skórkę, uważając, by nie zetrzeć białej części owoców.
Krok 2: Zagotowujemy wodę ze skórką z cytryn i cukrem
Do skórki z cytryn dodajemy wodę i przelewamy do garnka. Dodajemy cukier. Podgrzewamy do momentu zagotowania się wody i potem kolejne 2-3 minuty.
Krok 3: Łączymy przegotowaną wodę cytrynową z sokiem cytrynowym
Z 4 lub 5 cytryn wyciskamy sok. Garnek zdejmujemy z ognia i dodajemy sok z cytryn. Tak przygotowany płyn przecedzamy przez sitko o drobnych oczkach tak, aby otrzymać płyn bez skórki z cytryny.
Krok 4: Chłodzimy granitę
Płyn wstawiamy do lodówki, aby się schłodził. Następnie przekładamy do zamrażarki i mieszamy co 30 minut aż do powstania widocznych kryształków lodu.
Krok 5: Podajemy granitę
Cytrynę kroimy w plasterki.
Na spód kieliszka do martini lub pucharka do lodów kładziemy kilka czerwonych porzeczek. Na świeże owoce wykładamy granitę i dekorujemy świeżymi malinami, plasterkiem cytryny i listkiem mięty.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Makówki śląskie
- Śledzie po kaszubsku
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Nuggetsy z kurczaka
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Pierniki
- Kutia
- Golonka pieczona po bawarsku
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Makowiec japoński
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Jajka na miękko
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Ciasto na pierogi
- Ryba po japońsku
- Sernik pistacjowy
- Domek z piernika
- Pistacjowy sernik baskijski
- Boczek pieczony
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)