zobacz film Ekspresowy sorbet z melona

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • robot wielofunkcyjny z funkcją mielenia i rozdrabniania
  • keksówkę lub pojemnik
  • pucharki
  • łyżkę do lodów (gałkownicę)

Przygotuj wcześniej:

Melon przekrój na pół, a następnie pokrój na ćwiartki. Miąższ owocu oddziel od skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do keksówki i wstaw do zamrażalnika na minimum 3 godziny (najlepiej na całą noc).

Krok 1: MIELEMY SKŁADNIKI SORBETU

Zamrożony melon łączymy w naczyniu robota z syropem z agawy i sokiem z limonki. Mielemy do uzyskania konsystencji sorbetu. Jeśli melon jest mocno zmrożony, dodajemy wodę.

Krok 2: MROZIMY SORBET

Sorbet przekładamy do keksówki i wstawiamy do zamrażalnika na czas przygotowywania dodatków.  

Krok 3: KROIMY MELON

Melon przekrawamy na pół, a następnie kroimy na ćwiartki. Za pomocą łyżki wyjmujemy gniazda nasienne, a ćwiartki melona ze skórką kroimy w plastry.

Miąższ owocu odkrawamy od skórki, a następnie kroimy w kostkę.

Krok 4: PODAJEMY SORBET

Na dno pucharków wykładamy melon pokrojony w kostkę. Skrapiamy sokiem z limonki, polewamy syropem z agawy.

Na warstwę owoców wykładamy zmrożony sorbet melonowy za pomocą łyżki do lodów. Dekorujemy listkami świeżej mięty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!