![Ekspresowy sorbet z melona Ekspresowy sorbet z melona](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/bee152e518ff-61518896ee6b-KW29_KW29-Paweł-Małecki---ekspresowy-sorbet-melonowy_Pawel_34108_300620_SS_99646_rgb_ok.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- robot wielofunkcyjny z funkcją mielenia i rozdrabniania
- keksówkę lub pojemnik
- pucharki
- łyżkę do lodów (gałkownicę)
Przygotuj wcześniej:
Melon przekrój na pół, a następnie pokrój na ćwiartki. Miąższ owocu oddziel od skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do keksówki i wstaw do zamrażalnika na minimum 3 godziny (najlepiej na całą noc).
Krok 1: MIELEMY SKŁADNIKI SORBETU
Zamrożony melon łączymy w naczyniu robota z syropem z agawy i sokiem z limonki. Mielemy do uzyskania konsystencji sorbetu. Jeśli melon jest mocno zmrożony, dodajemy wodę.
Krok 2: MROZIMY SORBET
Sorbet przekładamy do keksówki i wstawiamy do zamrażalnika na czas przygotowywania dodatków.
Krok 3: KROIMY MELON
Melon przekrawamy na pół, a następnie kroimy na ćwiartki. Za pomocą łyżki wyjmujemy gniazda nasienne, a ćwiartki melona ze skórką kroimy w plastry.
Miąższ owocu odkrawamy od skórki, a następnie kroimy w kostkę.
Krok 4: PODAJEMY SORBET
Na dno pucharków wykładamy melon pokrojony w kostkę. Skrapiamy sokiem z limonki, polewamy syropem z agawy.
Na warstwę owoców wykładamy zmrożony sorbet melonowy za pomocą łyżki do lodów. Dekorujemy listkami świeżej mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Lody warzywno-owocowe
Smaczny sposób na to, by pokochać warzywa? Lody Pawła Małeckiego! Poznaj przepis na dwie domowe wersje tego deseru!
![Lody warzywno-owocowe](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/f9e19f92ee75-0a3b295a88eb-lody_warzywno_owocowe_1250x700.webp)
Sorbet arbuzowy
Arbuz orzeźwia podwójnie, gdy podasz go na zimno – na przykład w formie pysznego sorbetu według przepisu Pawła Małeckiego!
![Sorbet arbuzowy](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/c4fb254cd86b-35b957fd6ae0-PAWEL_KW33_26614_SORBET_Z_ARBUZA_180726_MA_9229_rgb_ok.webp)
Lody arbuzowe na patyku
Owoce na patyku, czyli arbuzowe lody z kiwi, to świetna przekąska na upalne dni. Sprawdź, jak łatwo je przygotować według przepisu Pawła!
![Lody arbuzowe na patyku](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/b5d45ec81a13-3ee6b491d068-PAWEL_KW26_26197_LODY_ARBUZOWE_180614_MA_21034_rgb_ok.webp)
Sorbet z mango, bananów i limonek
Szukasz pomysłu na domowe lody z owoców? Wypróbuj przepis Darii na orzeźwiający sorbet z mango, bananów i soku z limonek!
![Sorbet z mango, bananów i limonek](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/d7ac0ec04ddb-1ce6c50836de-39_Sorbet_z_mango_bananow_i_limonek_173_FIT_D_1250x700.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Puszysty krem z melona
- Sorbet kiwi na patyku
- Tort czekoladowo-kawowy
- Pudding z letnich owoców
- Napój marchewkowo-imbirowy z pomarańczą
- Sorbet z mango, bananów i limonek
- Bigos z młodej kapusty ze schabem i kiełbasą
- Lody arbuzowe na patyku
- Wegańskie lody czekoladowe z czereśniami
- Gnocchi z letnimi warzywami
- Czekoladowe babeczki z kubka
- Krewetki z ananasem podawane na ciepło
- Zapiekany bochenek chleba na imprezę sylwestrową
- Lody truskawkowo-miętowe
- Zupa krem z pieczonego kalafiora z masłem orzechowym
- Pieczone gruszki z nadzieniem i bezą
- Crème brûlée z karmelizowaną pomarańczą
- Lody truskawkowe z bazylią
- Pudding chia z solonym karmelem
- Mieszanka przyprawowa do grilla
- Sałatka z grillowaną kukurydzą i cukinią
- Chorwacki pilaw z jagnięciną
- Raita z ogórków i bakłażana
- Konfitura czereśniowa z nasionami chia
- Słodkie przekąski sylwestrowe
- Pudding jaglany z kaki
- Pasztet z wątróbek drobiowych
- Ośmiornica z grilla z sosem cytrynowo-pietruszkowym
- Herbaciane paluszki
- Lody domowe w dwóch smakach
Komentarze (0)