
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- robot wielofunkcyjny z funkcją mielenia i rozdrabniania
- keksówkę lub pojemnik
- pucharki
- łyżkę do lodów (gałkownicę)
Przygotuj wcześniej:
Melon przekrój na pół, a następnie pokrój na ćwiartki. Miąższ owocu oddziel od skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do keksówki i wstaw do zamrażalnika na minimum 3 godziny (najlepiej na całą noc).
Krok 1: MIELEMY SKŁADNIKI SORBETU
Zamrożony melon łączymy w naczyniu robota z syropem z agawy i sokiem z limonki. Mielemy do uzyskania konsystencji sorbetu. Jeśli melon jest mocno zmrożony, dodajemy wodę.
Krok 2: MROZIMY SORBET
Sorbet przekładamy do keksówki i wstawiamy do zamrażalnika na czas przygotowywania dodatków.
Krok 3: KROIMY MELON
Melon przekrawamy na pół, a następnie kroimy na ćwiartki. Za pomocą łyżki wyjmujemy gniazda nasienne, a ćwiartki melona ze skórką kroimy w plastry.
Miąższ owocu odkrawamy od skórki, a następnie kroimy w kostkę.
Krok 4: PODAJEMY SORBET
Na dno pucharków wykładamy melon pokrojony w kostkę. Skrapiamy sokiem z limonki, polewamy syropem z agawy.
Na warstwę owoców wykładamy zmrożony sorbet melonowy za pomocą łyżki do lodów. Dekorujemy listkami świeżej mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Lody warzywno-owocowe
Smaczny sposób na to, by pokochać warzywa? Lody Pawła Małeckiego! Poznaj przepis na dwie domowe wersje tego deseru!

Sorbet arbuzowy
Arbuz orzeźwia podwójnie, gdy podasz go na zimno – na przykład w formie pysznego sorbetu według przepisu Pawła Małeckiego!

Lody arbuzowe na patyku
Owoce na patyku, czyli arbuzowe lody z kiwi, to świetna przekąska na upalne dni. Sprawdź, jak łatwo je przygotować według przepisu Pawła!

Sorbet z mango, bananów i limonek
Szukasz pomysłu na domowe lody z owoców? Wypróbuj przepis Darii na orzeźwiający sorbet z mango, bananów i soku z limonek!

Zobacz przepisy
na lato
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Sałatka colesław z czerwonej kapusty
- Jak przygotować sos holenderski?
- Bruschetta z pomidorami
- Zupa gyros
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Corn dog
- Spaghetti carbonara
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Butter chicken
- Tortilla z kurczakiem i guacamole
- Klasyczna sałatka grecka
- Papryka faszerowana z oliwkami
- Jak zrobić idealny bekon?
- Jak robić ozdoby z masy cukrowej?
- Jak myć warzywa i owoce?
- Mac and cheese na dwa sposoby
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)