Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- robot wielofunkcyjny z funkcją mielenia i rozdrabniania
- keksówkę lub pojemnik
- pucharki
- łyżkę do lodów (gałkownicę)
Przygotuj wcześniej:
Melon przekrój na pół, a następnie pokrój na ćwiartki. Miąższ owocu oddziel od skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do keksówki i wstaw do zamrażalnika na minimum 3 godziny (najlepiej na całą noc).
Krok 1: MIELEMY SKŁADNIKI SORBETU
Zamrożony melon łączymy w naczyniu robota z syropem z agawy i sokiem z limonki. Mielemy do uzyskania konsystencji sorbetu. Jeśli melon jest mocno zmrożony, dodajemy wodę.
Krok 2: MROZIMY SORBET
Sorbet przekładamy do keksówki i wstawiamy do zamrażalnika na czas przygotowywania dodatków.
Krok 3: KROIMY MELON
Melon przekrawamy na pół, a następnie kroimy na ćwiartki. Za pomocą łyżki wyjmujemy gniazda nasienne, a ćwiartki melona ze skórką kroimy w plastry.
Miąższ owocu odkrawamy od skórki, a następnie kroimy w kostkę.
Krok 4: PODAJEMY SORBET
Na dno pucharków wykładamy melon pokrojony w kostkę. Skrapiamy sokiem z limonki, polewamy syropem z agawy.
Na warstwę owoców wykładamy zmrożony sorbet melonowy za pomocą łyżki do lodów. Dekorujemy listkami świeżej mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Lody warzywno-owocowe
Smaczny sposób na to, by pokochać warzywa? Lody Pawła Małeckiego! Poznaj przepis na dwie domowe wersje tego deseru!
Sorbet arbuzowy
Arbuz orzeźwia podwójnie, gdy podasz go na zimno – na przykład w formie pysznego sorbetu według przepisu Pawła Małeckiego!
Lody arbuzowe na patyku
Owoce na patyku, czyli arbuzowe lody z kiwi, to świetna przekąska na upalne dni. Sprawdź, jak łatwo je przygotować według przepisu Pawła!
Sorbet z mango, bananów i limonek
Szukasz pomysłu na domowe lody z owoców? Wypróbuj przepis Darii na orzeźwiający sorbet z mango, bananów i soku z limonek!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Kompot z suszu z cytryną
- Śledzie po kaszubsku
- Golonka pieczona po bawarsku
- Przekąski sylwestrowe
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ciasto na pierogi
- Pierogi pieczone z kapustą i grzybami
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Ciasto marchewkowe
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Pierniki
- Pierogi z kapustą i grzybami
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)