Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- robot wielofunkcyjny z funkcją mielenia i rozdrabniania
- keksówkę lub pojemnik
- pucharki
- łyżkę do lodów (gałkownicę)
Przygotuj wcześniej:
Melon przekrój na pół, a następnie pokrój na ćwiartki. Miąższ owocu oddziel od skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do keksówki i wstaw do zamrażalnika na minimum 3 godziny (najlepiej na całą noc).
Krok 1: MIELEMY SKŁADNIKI SORBETU
Zamrożony melon łączymy w naczyniu robota z syropem z agawy i sokiem z limonki. Mielemy do uzyskania konsystencji sorbetu. Jeśli melon jest mocno zmrożony, dodajemy wodę.
Krok 2: MROZIMY SORBET
Sorbet przekładamy do keksówki i wstawiamy do zamrażalnika na czas przygotowywania dodatków.
Krok 3: KROIMY MELON
Melon przekrawamy na pół, a następnie kroimy na ćwiartki. Za pomocą łyżki wyjmujemy gniazda nasienne, a ćwiartki melona ze skórką kroimy w plastry.
Miąższ owocu odkrawamy od skórki, a następnie kroimy w kostkę.
Krok 4: PODAJEMY SORBET
Na dno pucharków wykładamy melon pokrojony w kostkę. Skrapiamy sokiem z limonki, polewamy syropem z agawy.
Na warstwę owoców wykładamy zmrożony sorbet melonowy za pomocą łyżki do lodów. Dekorujemy listkami świeżej mięty.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Uszka z grzybami
- Ciasto marchewkowe
- Pistacjowy sernik baskijski
- Ryba po japońsku
- Śledzie po kaszubsku
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Nuggetsy z kurczaka
- Ryba z piekarnika
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Klasyczna sałatka grecka
- Makówki śląskie
- Krokiety z mięsem
- Przekąski sylwestrowe
- Makowiec japoński
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)