Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- łyżkę do szumowania
Sposób przygotowania:
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY WYWAR
Uda i żołądki gęsie umieszczamy w garnku i zalewamy zimną wodą. Zagotowujemy. Wywar dokładnie szumujemy. Dodajemy warzywa (marchew, pietruszkę i seler) pokrojone na mniejsze kawałki.
Ugotowane mięso wyjmujemy z wywaru i odkładamy do przestudzenia. Wywar gotujemy do miękkości warzyw. Podgotowane warzywa wyławiamy z wywaru. Odkładamy.
Krok 2: DODAJEMY KAPUSTĘ I GOTUJEMY ZUPĘ
Do wywaru dodajemy sok z kiszonej kapusty. Mieszamy. Kapustę siekamy i dodajemy do garnka. Gotujemy, aż lekko zmięknie. Kapusta powinna jednak pozostać delikatnie chrupiąca.
Kapuśniak doprawiamy majerankiem. Mieszamy.
Krok 3: KROIMY MIĘSO I UKŁADAMY DODATKI
Przestudzone żołądki pozbawiamy błon, a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do głębokiego talerza. Dodajemy ugotowane mięso z gęsiego uda podzielone na mniejsze kawałki oraz ugotowaną włoszczyznę.
Krok 4: PODAJEMY KAPUŚNIAK
Kapuśniak doprawiamy pod koniec gotowania solą i pieprzem. Mieszamy. Do talerza z warzywami i mięsem przekładamy porcję podgotowanej w zupie kapusty. Dekorujemy z wierzchu świeżymi ziołami (np. natką pietruszki, lubczykiem).
Całość zalewamy kapuśniakiem tuż przed podaniem. Opcjonalnie: kapuśniak bez dodatków podajemy osobno w dzbanku lub wazie, obok talerzy z mięsem, włoszczyzną i kapustą.
Zobacz podobne
przepisy
Oberiba – zupa z kalarepy i proziaki
Odkrywaj regionalne, sezonowe smaki dzięki przepisowi Kingi na oberibę – śląską zupę z kalarepy! W połączeniu z pysznymi i prostymi chlebkami na sodzie smakuje doskonale!
Klasyczna grochówka
Klasyczna grochówka Karola to mięso, warzywa i czas, który poświęcisz na umiejętne połączenie wszystkich smaków. Ugotuj ją na obiad dla całej rodziny!
Krupnik
Tradycyjne przepisy tylko od Karola Okrasy! Tym razem spróbuj krupniku na wywarze z żeberek z kaszą jęczmienną i ziemniakami.
Kapuśniak gryczany
Karol przygotował kapuśniak na wywarze z kaczki z dodatkiem orzeźwiającej sałatki z nutą limonki i kolendry!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Piersi z kurczaka z szynką schwarzwaldzką
- Szynka wieprzowa w panierce z pomidorowym ragout (gęsty sos) oraz gotowanymi brokułami
- Pyszne ciasto gryczane
- Wędzone piersi gęsi z placuszkami rosti i kapustą z granatem
- Delikatne kotlety mielone z serem pleśniowym i szpinak z suszonymi pomidorami
- Schab ze śliwką z grillowanymi batatami
- Szczawiowa na gęsinie z ziemniakami i jajem poszetowym
- Kapuśniak gryczany
- Krupnik
- Najlepszy rosół
- Kotlety ziemniaczane à la farszynki
- Młoda kapusta z salsą z pomidorów
- Kruszonka na 3 sposoby: klasyczna, wegańska, migdałowa
- Brukselka zapiekana z boczkiem
- Gryczane kaszotto z marchewką, nerkowcami i pieczarkami
- Labraks w cytrusach z sałatką z rukoli
- Klopsiki wołowo-wieprzowe w stylu szwedzkim
- Omlet biszkoptowy z karmelizowanymi brzoskwiniami
- Granita cytrynowa
- Faszerowane łódeczki ziemniaczane
- Tołpyga w jajecznicy
- Ziemniaczki zapiekane kiełbasą w sosie curry
- Jagodzianki z serem
- Kaszotto z młodą kapustą
- Faszerowana ryba w galarecie
- Sernik czereśniowy na maślance
- Giouvetsi z jagnięciną, oliwkami i serem
- Perliczka pieczona w tymianku z ziemniakami
- Uniwersalny i domowy sos pieczeniowy
- Placki ziemniaczane z pomoćką szparagową
Komentarze (1)
1237 dni temu
W składnikach nie ma pora, a w filmie jest
odpowiedz