zobacz film Domowy sos barbecue

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • moździerz
  • zamykany słoik o pojemności 200 ml

Krok 1: SMAŻYMY CEBULĘ I CZOSNEK

Szalotkę pokrojoną w drobną kostkę i drobno posiekany czosnek smażymy na lekko rozgrzanej patelni. Cebula i czosnek powinny smażyć się powoli, aż odparują i lekko się wysuszą.  

Krok 2: PRZYPRAWIAMY BAZĘ SOSU

Ziele angielskie razem z goździkami dokładnie ucieramy w moździerzu i dodajemy do cebuli. Dodajemy ostrą paprykę i imbir. Mieszamy. Dodajemy miód i prażymy chwilę, aż smaki się połączą.

Krok 3: DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI SOSU

Bazę sosu zalewamy octem winnym i sosem sojowym. Gotujemy chwilę, aż ocet odparuje. Dodajemy pomidory pelati i odrobinę wody. Mieszamy. Dodajemy drobno posiekane śliwki.

Krok 4: GOTUJEMY SOS BARBECUE

Sos gotujemy na wolnym ogniu ok. 25-30 minut, aż zgęstnieje.

Krok 5: PRZELEWAMY SOS DO SŁOICZKA

Gotowy sos barbecue przelewamy do słoiczka. Na wierzchu układamy gałązki świeżego tymianku. Odstawiamy do wystygnięcia. Przechowujemy w lodówce.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (5)

Avatar
  • Gość Gość
    165 dni temu
    A ile dni można taki sos trzymać w lodówce w słoiku?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    162 dni temu
    Jeśli słoik jest wyparzony i szczelnie zamykany sos powinien przetrwać nawet 2 tygodnie. Zawsze jednak warto sprawdzić jego przydatność do spożycia bezpośrednio przed jedzeniem :)
  • Gość Gość
    1098 dni temu
    uwielbiaaaam sos bbq! moja milość normalnie. tak samo jak perła! dzięki za przepis! na pewno zrobię!

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1279 dni temu
    mam pytanie o tymianek: w składnikach jest świeży tymianek a w treści przepisu rozmaryn. To co ostatecznie powinno się tam znaleźć?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1277 dni temu
    Do słoiczka powinno trafić to zioło, które Karol trzyma w dłoniach na początku materiału, czyli świeży tymianek oczywiście :) Dziękujemy za czujne czytanie przepisów-dzięki Twojej uwadze wprowadziliśmy poprawkę w treści!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!