Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Krok 1: Rozdrabnianie czosnku i imbiru
Ząbek czosnku oraz imbir obrać, włożyć do pojemnika miksującego, rozdrabniać (z zatkniętą miarką), przytrzymując przycisk turbo/2 sekundy. Łopatką zgarnąć ze ścianek na dno pojemnika.
Krok 2: Przygotowanie sosu orzechowego
Dodać masło orzechowe, sos sojowy, miód, sok z limonki oraz przyprawę curry. Mieszać (z zatkniętą miarką) 40 sekund/prędkość 4.
Krok 3: Przygotowanie mięsa
Głęboki wkład do gotowania na parze wyłożyć papierem do pieczenia w taki sposób, by para wodna mogła swobodnie krążyć przez szpary. Filety z piersi kurczaka opłukać pod zimną bieżącą wodą, osuszyć, ułożyć na papierze, równomiernie posmarować sosem orzechowym. Opłukać pojemnik miksujący.
Krok 4: Przygotowanie warzyw
Warzywa oczyścić, ewentualnie obrać umyć i osuszyć. Pokroić na kawałki, włożyć do płytkiego wkładu do gotowania na parze.
Krok 5: Gotowanie ryżu, mięsa i warzyw
Ryż wsypać do wkładu do gotowania na parze, a ten zawiesić w pojemniku miksującym. Wlać do niego 1,5 l wody i wsypać 1 łyżeczkę soli. Wkład z mięsem umieścić na pojemniku, a nad nim zawiesić wkład z warzywami, całość zamknąć. Gotować, ustawiwszy program gotowanie na parze/15 minut. Po upływie czasu gotowania sprawdzić, czy ryż i mięso są miękkie. W razie potrzeby wydłużyć czas gotowania o kilka minut.
Zobacz podobne
przepisy
Bogracz z pieczoną papryką i fasolą
Doskonałe mięso wołowe spotyka się w tym daniu z warzywami i idealnie dobranymi przyprawami! Przygotuj pożywny, esencjonalny bogracz, czyli gulasz rodem z kuchni węgierskiej, wykorzystując przepis Karola Okrasy!
Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
Masz ochotę na coś orientalnego? Wypróbuj ten prosty przepis i zaproś aromatyczne smaki do swojego domu!
Pieczone gołąbki z sosem pomidorowym
Aromatyczny farsz, najlepsza kapusta i domowy sos pomidorowy – tak powstają gołąbki, które pokocha cała rodzina. Przygotuj i spróbuj!
Pieczony udziec z jelenia w marynacie winno-musztardowej
Jeśli pieczeń, to tylko z jelenia! Sprawdź, jak to szlachetne mięso zyskuje na smaku dzięki winno-musztardowej marynacie i wolnemu pieczeniu. Dla takiego dania zawsze znajdzie się okazja!
Satay z kurczaka z ryżem i warzywami
Kurczak satay w sosie orzechowym to pyszne danie, które pochodzi z tradycji kuchni południowoazjatyckiej. Kurczaka satay cechuje unikatowy smak oraz aromat, a także liczne grono fanów na całym świecie. Czym w zasadzie jest ten satay i jaka dokładnie jest jego historia?
Enigmatycznie brzmiące słowo satay to sposób przygotowywania potrawy polegający na grillowaniu marynowanych kawałków mięsa (najczęściej kurczaka) na bambusowych patyczkach. Oryginalnie sataye z kurczaka lub innego mięsa serwuje się z aromatycznym sosem orzechowym. Danie to ma swoje korzenie w Malezji, a dokładniej na wyspach Jawy i Sumatry, ale spotkać je można także w Singapurze, Tajlandii, na Filipinach, a nawet w Holandii, która kiedyś kolonizowała indonezyjską ziemię.
Tradycyjnie potrawę tą przyrządzano nad paleniskiem bądź grillem, a do marynaty używano chili, cebuli, trawy cytrynowej i pasty z orzeszków ziemnych. Współcześnie panuje większa dowolność w sposobie przygotowywania satay’ów — robi się je w piekarniku lub na patelni, a do przyprawiania używa się większej ilości ziół i przypraw.
W naszym przepisie na satay z kurczaka znajdziesz nietypową marynatę z masła orzechowego, czosnku, sosu sojowego, limonki oraz przyprawy, która nadaje kurczakowi jeszcze bardziej unikatowego smaku i aromatu, a całość zamiast na grillu — upiekliśmy na parze. Uwierz nam, że ten, kto raz spróbuje satay z naszego przepisu, ten przepadnie. Ten smak to prawdziwa rozkosz dla podniebienia!
Satay – przepis
Tradycyjne danie składające się z mięsa kurczaka nabijanego na patyczki, serwowanego z sosem orzechowym przeszło długą drogą ewolucyjną — współczesny satay wygląda zupełnie inaczej. Rzecz jasna można wciąż spotkać ponabijane na patyczki mięso maczane w sosie z masła orzechowego, ale zdecydowanie częściej serwuje się jako kawałki mięs zamarynowane w orzechowej marynacie elegancko ułożone na talerzu. I choć cenimy tradycję, to również skłaniamy się ku współczesnej formie podawania kurczaka z masłem orzechowym.
Nasz przepis na kurczaka w sosie z masła orzechowego jest bardzo odżywczy, a przy okazji lżejszy od wersji smażonych. Ugotowane na parze aromatyczne kawałki mięsa i warzywa są soczyste, jędrne i same rozpływają się w ustach. Żeby przygotować pysznego kurczaka orzechowego, potrzebujesz dobrej jakości mięsa, świeżych warzyw, ryżu basmati i kilku składników potrzebnych do zrobienia marynaty.
Dobra marynata to klucz do uzyskania idealnego kurczaka w sosie orzechowym. W jaki sposób przyrządzić sos orzechowy do kurczaka, w którym zamarynujesz mięso? Zacznij od rozdrobnienia czosnku i imbiru. Tutaj niezbędny będzie blender lub mikser, gdyż składniki te powinny być starte na gładką pastę, a nie małe kawałeczki.
Najważniejszym elementem całej marynaty jest rzecz jasna masło orzechowe. Jeśli masz możliwość i czas, zrób je samemu. Własnoręcznie zrobione masło ma w sobie więcej orzechowego aromatu i smaku. Jeśli jesteś na bakier z czasem, wybierz wersję dostępną w Lidlu. Zwróć uwagę na masła o wysokiej jakości z dużą ilością orzechów i bez dodatku oleju palmowego.
Masło dodane? Czas dodać do marynaty sos sojowy, miód, sok z limonki oraz przyprawę curry. Całość zblenduj, a potem przejdź do przyrządzania kurczaka. Jeśli marynaty wyjdzie Ci za dużo, to nic się nie martw! Stwórz z niej sos orzechowy i podawaj do dodatkowo do Twojego kurczaka satay. A co jeśli zostało go bardzo dużo — do czego jeszcze możesz podawać sos satay? Orzechowy sos pasuje do potraw o azjatyckich korzeniach takich jak curry czy korma, ale równie pysznie smakuje jako dodatek do zwyczajnych chipsów ziemniaczanych lub chrupek.
Oczyszczonego i umytego kurczaka ułóż na papierze do pieczenia i porządnie natrzyj marynatą. Jeśli chcesz, aby mięso było bardziej miękkie w środku, zrób w nim kilka nakłuć widelcem, aby para mogła dotrzeć do jego wnętrza. Kurczaka pozostaw w marynacie na co najmniej 15 minut, aby przeszedł jej smakiem.
Niezwykle ważne jest odpowiednie przygotowanie warzyw — powinny być lekko chrupiące i jędrne. Pokrój je na większe kawałki, aby za mocno nie zmiękły w trakcie gotowania. Warzywa dopraw wedle uznania — zwykłym pieprzem, solą, albo mieszanką curry i ugotuj na parze wraz z ryżem i zamarynowanym kurczakiem. Życzymy smacznego!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pieczone udka kurczaka z ryżem z warzywami i świeżą miętą
- Cytrusowy pieczony leszcz
- Ogórki faszerowane rybą i ryżem
- Faszerowana kalarepa
- Grillowane szaszłyki z kurczaka z sosem z masła orzechowego i sałatką z fasolki szparagowej
- Ryba pieczona w ziołowym pesto
- Fasolka po bretońsku
- Tatar wołowy
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Stek wołowy w sosie serowo-tymiankowym
- Indyk caprese
- Gnocchi z letnimi warzywami
- Krewetki z ananasem podawane na ciepło
- Wegańska sałatka z białej fasoli
- Ryż z mięsem mielonym i warzywami
- Zupa z czosnku niedźwiedziego, wędzonych żeberek i młodej kapusty
- Kuleczki z koziego sera
- Wegański gyros z ciecierzycy w picie
- Buddha bowl z kaszą bulgur, falafelem i ajwarem
- Królik w sosie pieczarkowym
- Kurczak w śmietanie z szampanem i pilawem grzybowym
- Carpaccio z miodowego melona
- Królik w sosie śmietanowym
- Podpłomyki z jabłkiem i wędzonym łososiem
- Pierogi z suszonymi śliwkami
- Zupa miso z tofu i wędzonym pstrągiem
- Domowy sos barbecue
- Pizza z jajkiem i szparagami
- Słodki dżem z pomidorów
- Kotlety mielone z karpia
Komentarze (0)