zobacz film Fasolka szparagowa z gremolatą

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • łyżkę cedzakową
  • tarkę o drobnych oczkach

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: GOTUJEMY FASOLKĘ

Końcówki fasolek ścinamy od strony szypułek. Fasolkę myjemy i gotujemy we wrzącej osolonej wodzie ok. 4-5 minut. Odcedzamy.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY GREMOLATĘ

Natkę pietruszki (bez grubszych łodyg) drobno siekamy. W ten sam sposób siekamy 1 ząbek czosnku. Posiekane składniki łączymy w miseczce. Dodajemy skórkę otartą z ¼ cytryny i sok wyciśnięty z ½ cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek oraz pomidory z zalewy olejowej pokrojone w drobną kostkę.

Całość posypujemy serem grana padano startym na tarce o drobnych oczkach. Mieszamy, aż składniki się połączą.

KROK 3: PODSMAŻAMY FASOLKĘ

Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i wykładamy na nią listki świeżej bazylii. Oprószamy pieprzem. Na rozgrzaną patelnię wykładamy ugotowaną, odcedzoną fasolkę. Doprawiamy solą. Chwilę przesmażamy, mieszając.

KROK 4: PODAJEMY DANIE

Podsmażoną fasolkę przekładamy na talerz, na wierzchu układamy przygotowaną wcześniej gremolatę. Całość oprószamy serem startym na tarce o drobnych oczkach.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Maja Maja
    670 dni temu
    Przepyszne, goście zachwyceni smakiem. To będzie nasza stała pozycja na letnie, wieczorne spotkania przy winie. Aaaa i zawsze obierałam fasolkę z dwóch stron, od teraz tylko z jednej. Dziękuję za rozkosz na podniebieniu ;)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    681 dni temu
    super - danie godne polecenia

    odpowiedz


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!