zobacz film Faszerowana pizza z grilla

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • grill elektryczny
  • płócienną ściereczkę
  • tarkę o drobnych oczkach

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Mąkę łączymy w misce z suszonymi drożdżami, cukrem i solą. Dolewamy wodę, wyrabiamy ciasto i przekładamy je na blat oprószony mąką.

Ciasto polewamy oliwą i zagniatamy na blacie przez kilkanaście minut, by je napowietrzyć. Gdy uzyskamy jednolitą konsystencję, przekładamy ciasto do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – na około 20-30 minut.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Suszone pomidory pokrojone w drobną kostkę przekładamy do miski (olej zostawiamy na później). Dodajemy mozzarellę, ser grana padano starty na tarce o drobnych oczkach i liofilizowane warzywa. Mieszamy.

Krok 3: WYRABIAMY CIASTO

Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy na blacie oprószonym mąką i dzielimy na 4 części. Każdą część rozgniatamy na placek.

Krok 4: FASZERUJEMY CIASTO

Na środek każdego placka nakładamy porcję farszu i sklejamy krawędzie ciasta, by utworzyło sakiewkę. Mocno dociskamy łączenia, a następnie delikatnie spłaszczamy sakiewki, tak by farsz równomiernie rozłożył się wewnątrz placka.

Krok 5: GRILLUJEMY PIZZĘ

Pizzę grillujemy po 5 minut z każdej strony. Jeśli nie mamy grilla elektrycznego, możemy upiec ją w piekarniku lub użyć suchej patelni.

Krok 6: PODAJEMY PIZZĘ Z DODATKAMI

Na upieczoną pizzę wykładamy rukolę, kawałki szynki i burratę porwaną na mniejsze części. Całość skrapiamy olejem po suszonych pomidorach.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (1)

Avatar
  • Gość Gość
    1552 dni temu
    Przepychotka! 😍

    odpowiedz


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!