Ciasto na pizzę

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • robot kuchenny z końcówką haka
  • duże sitko o drobnych oczkach
  • folię spożywczą
  • papier do pieczenia
  • kamień do pizzy – opcjonalnie
  • piekarnik rozgrzany do maksymalnej temperatury
  • wałek do ciasta

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Mąkę przesiewamy do misy robota kuchennego. Dodajemy cukier, sól, drożdże, wodę i oliwę. Całość miksujemy przy użyciu haka przez ok. 7 minut. Ciasto dzielimy na 4 równe porcje. Każdą wkładamy do miski wysmarowanej oliwą. Każdą miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 15 minut.

Po tym czasie ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin. Ciasto wyjmujemy z lodówki 2 godziny przed przystąpieniem do przygotowywania pizzy.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY PIEKARNIK

Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Wstawiamy do pieca, który rozgrzewamy do maksymalnej temperatury. Jeśli mamy kamień do pizzy, również umieszczamy go w piekarniku.

Krok 2: ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO

Każdą kulkę ciasta lekko rozwałkowujemy, a następnie za pomocą dłoni nadajemy mu kształt. Ciasto przekładamy na deskę posypaną mąką.

Krok 3: WYKŁADAMY DODATKI NA PIZZĘ


Pizzę smarujemy sosem. Na wierzch wykładamy ulubione składniki.

Krok 4: PIECZEMY PIZZĘ


Zsuwamy pizzę do piekarnika na blachę lub kamień do pizzy. Pieczemy ok. 10 minut do momentu, aż spód podrośnie, a cała pizza nabierze złotego koloru.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (2)

Avatar
  • Gość1234 Gość1234
    838 dni temu
    Ile drożdży świeżych zamiast instant ?

    odpowiedz

  • Marta703 Marta703
    780 dni temu
    Ja kiedyś znalazłam że 7 g drożdży instant odpowiada 25 g świeżych drożdży. jedno opakowanie (7g) to 2 pełne łyżeczki. Wyliczając z proporcji, to wyszło mi, że 1,5 łyżeczki, to około 19 g świeżych drożdży.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!