zobacz film

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!


Jak dekorować torty?

Prezenty czasem są udane, a czasem nie, jednak odrobina słodkości zawsze sprawdza się doskonale! Kiedy przygotowujesz tort na wyjątkową okazję, warto zadbać także o jego efektowną dekorację! A jak możesz udekorować tort? Pomysłów jest mnóstwo, a wszystkie znajdziesz w Kuchni Lidla! Chcesz oblać tort cieniowaną polewą, wolisz dekoracje z karmelu lub czekolady? Poznaj wszystkie triki!

Jak zrobić czekoladowe dekoracje?

Zdecydowałeś się na czekoladowe dekoracje? Zanim przystąpisz do działania, pamiętaj, że czekolada, której chcesz użyć do dekorowania, musi być poddana temperowaniu! Jak to zrobić? Pokaże Ci niezawodny mistrz cukiernictwa – Paweł Małecki!

Jakie dekoracje z czekolady możesz przygotować?

Jednym z pomysłów na czekoladowe dekoracje jest przygotowanie czekoladowych listków. Wyglądają pięknie, a do tego są jadalne! Taka dekoracja na pewno zachwyci każdego, komu sprezentujesz taki tort. Szczególnie jeśli jest to fan natury lub prac ogrodowych! Tak udekorowany tort na pewno sprawi mu wielką radość!

Jakich liści użyć do dekoracji?

Do dekorowania wybierz liście jędrne i z widocznym unerwieniem. Przed dekorowaniem musisz je dokładnie umyć i wysuszyć. Sprawdzą się tutaj zarówno liście róży, jak i dębu o różnej wielkości.

Jakiej czekolady użyć do dekorowania listków?

Listki możesz dekorować zarówno czekoladą mleczną, jak i deserową czy nawet białą! Pamiętaj, że każda z nich musi być poddana temperowaniu, a dekoracje najlepiej wykonywać w pomieszczeniu, w którym jest chłodno.

Jak zrobić czekoladowe listki?

Gdy listki są już oczyszczone, możesz przystąpić do ich dekorowania! Wyłóż blat lub deskę papierem do pieczenia i przygotuj kilka pędzelków, które ułatwią Ci dekorowanie. Listki smaruj czekoladą od środka ku brzegom tylko po jednej stronie! Jeśli używasz czekolady mlecznej, nałóż najpierw cienką warstwę i dopiero kiedy pierwsza wyschnie, nakładaj kolejne warstwy. Czekolady deserowej możesz nałożyć na liść większą ilość, jednak tutaj również trzymaj się zasady – kolejna warstwa czekolady, dopiero gdy wcześniejsza zastygnie. Gdy nałożysz już odpowiednią ilość czekolady, włóż listki do lodówki, żeby dobrze zastygły. Następnie delikatnie odklej liść od jego czekoladowej formy. Takie czekoladowe listki od razu nadają się do dekoracji.

Jak wykorzystać czekoladowe listki?

Mniejsze listki będą piękną dekoracją na każdym torcie lub babeczce. Z większych liści możesz przygotować także czekoladowe miseczki, które wyłożysz np. musem!

Trwa ładowanie komentarzy

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!