Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Dla Pawła Małeckiego cukiernictwo nie ma żadnych tajemnic! Efektowna polewa truskawkowa, która wygląda niczym obrazki z kosmosu i w której można się przejrzeć niczym w lustrze? Nie ma problemu! Paweł przygotuje ją w kilka minut! Obejrzyj najnowszy trik i zobacz, jak przygotować polewę, która zachwyci nie tylko wyglądem, ale także owocowym smakiem! Oblany nią tort uświetni każde przyjęcie urodzinowe!
Składniki
- owoce (truskawki, maliny, jagody) – 400 g
- cukier – 180 g
- syrop z agawy – 110 ml
- żelatyna – 35 g
- woda do namoczenia żelatyny – 50 ml
- czekolada biała – 1 tabliczka
- biały barwnik spożywczy, płynny
Krok 1: Zagotowujemy owoce
Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Owoce dokładnie miksujemy, a następnie przecieramy przez gęste sito. Do garnka wlewamy połowę przetartych owoców. Dodajemy cukier i syrop z agawy. Podgrzewamy na wolnym ogniu.
Krok 2: Łączymy składniki polewy
Gdy cukier się rozpuści, dodajemy pokruszoną czekoladę, a następnie rozpuszczoną żelatynę. Gdy cała masa będzie już jednolita i wszystkie składniki się rozpuszczą, dodajemy pozostałą część owoców. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Krok 3: Do polewy dodajemy barwnik
Masę przelewamy do jednej dużej miski. Następnie część masy rozlewamy do dwóch mniejszych miseczek – do jednej odrobinę więcej niż do drugiej. Największą ilość masy pozostawiamy w dużej misce. Do masy w dwóch mniejszych miskach dodajemy biały barwnik i podobnie jak wcześniej – do jednej miseczki więcej barwnika, a do drugiej mniej. Masy powinny mieć różne kolory. Do pozostałej masy wlewamy najpierw polewę o ciemniejszym odcieniu, a następnie tę jaśniejszą. Lekko potrząsamy miską i wylewamy gotową polewę na tort. Gdy podczas przygotowywania polewa zbyt mocno się zetnie, wkładamy ją na kilka minut do mikrofalówki, aby miała płynną konsystencję.
Trwa ładowanie komentarzy