zobacz film Kopytka z bułką tartą

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ

  • praskę do ziemniaków

 KROK 1: Przygotowujemy ciasto na kopytka

Ugotowane w osolonej wodzie, dobrze odparowane i wystudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko i mąkę. Szybko zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt klejące, dodajemy 1 łyżkę masła. Część ciasta przekładamy na oprószony mąką blat. Formujemy wałeczek. Tak samo postępujemy z resztą ciasta.

KROK 2: Gotujemy kopytka

Wałeczki kroimy ukośnie na grubość 1 cm. Kopytka wkładamy do wrzątku i gotujemy 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.

KROK 3: Kopytka podajemy z bułką tartą

Na patelni roztapiamy masło. Na maśle rumienimy bułkę tartą. Kopytka kładziemy na talerz i okraszamy bułką tartą.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (7)

Avatar
  • Gość Gość
    838 dni temu
    Zrobilam wg przepisu i wyszła zla konsystencja, wyszly mi klejące musialam dodac dwa razy tyle maki zeby mozna je bylo uformować, nie trafiony przepis

    odpowiedz

  • Mamile Mamile
    1218 dni temu
    Faktycznie dobre kluski, lekkie i puszyste. Do tej pory nie wychodziły mi takie dobre. Dziękuję.

    odpowiedz

  • Zuzia Zuzia
    1439 dni temu
    Bardzo dobre . Polecam.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    1536 dni temu
    Jak mrozić takie kopytka? Przed czy po ugotowaniu?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    1536 dni temu
    Najlepiej zamrozić ugotowane kopytka. Warto też zahartować je po ugotowaniu, przekładając na kilka chwil do lodowatej wody. Ważne również, by kopytka dokładnie odsączyć i wystudzić, zanim trafią do zamrażarki. Dobrym patentem jest również skropienie ich tłuszczem, np. olejem, by nie skleiły się w woreczku.
  • Gość Gość
    1529 dni temu
    przed
  • Gość Gość
    1508 dni temu
    Niewiem

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!