Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Krok 1: NAMACZAMY BUŁKĘ
Bułkę zalewamy mlekiem lub wodą i odstawiamy na ok. 10-15 minut.
Krok 2: SMAŻYMY CEBULĘ
Na patelni, na rozgrzanym oleju smażymy cebulę pokrojoną w kostkę, aż się zarumieni. Odstawiamy do wystudzenia.
Krok 3: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KOTLETY
W dużej misce łączymy mięso mielone z podsmażoną cebulą. Dodajemy bułkę dokładnie odciśniętą z mleka, jajko, sól, pieprz, oregano i tymianek. Całość wyrabiamy dłonią, aż mięso połączy się z pozostałymi składnikami w jednolitą masę.
Jeśli masa okaże się zbyt sucha, dodajemy odrobinę wody i ponownie wyrabiamy. Jeśli uzyskamy zbyt rzadką masę, dodajemy 1 łyżkę bułki tartej i ponownie wyrabiamy całość, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Krok 4: FORMUJEMY I SMAŻYMY KOTLETY
Z dokładnie wyrobionego mięsa formujemy owalne, lekko spłaszczone kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Mielone smażymy na patelni, na rozgrzanym smalcu (lub maśle klarowanym) ok. 3-4 minut z każdej strony – początkowo na dużym ogniu, który po kilku chwilach zmniejszamy.
Podajemy z ugotowanymi, młodymi ziemniakami i mizerią. Z wierzchu posypujemy świeżym, drobno posiekanym koperkiem.
Zobacz podobne
przepisy
Kotlety schabowe z dipem musztardowo-ogórkowym
Odczaruj zwykłego schabowego! Kotlety podaj z doskonałym dipem musztardowo-ogórkowym!
Delikatne kotlety mielone z serem pleśniowym i szpinak z suszonymi pomidorami
Połączenie polskiej tradycji z włoskim smakiem – wypróbuj przepis Okrasy na kotlety z serem pleśniowym, szpinakiem i suszonymi pomidorami.
Kotlety mielone z purée
Sprawdzony przepis na soczyste i delikatne kotlety mielone? Tylko od Karola Okrasy!
Kotlet schabowy z miodową kapustą
Podwójna panierka, dobrze rozbite mięso i smalec – poznaj wszystkie tajniki idealnego schabowego według Karola Okrasy!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Tortilla z Chorizo i serem Manchego
- Podudzie kurczaka z pomidorami i porami
- Filet z pstrąga łososiowego z sosem maślanym i zapiekanką bakłażanowo-pomidorową
- Sałatka z kaszą pęczak, żurawinami i schabem
- Pulpety gryczane w delikatnym winnym sosie
- Podpłomyki z czosnkiem niedźwiedzim i ziemniakami
- Jajka faszerowane z szynką
- Biszkopt z galaretką pomarańczową
- Zupa fasolowa
- Domowe ogórki małosolne
- Wiosenny dżem truskawkowy
- Gulasz z sarny na winie z pieczarkami
- Gofry brownie z konfiturą pomarańczową
- Kalafior à la schabowy z młodymi ziemniakami i sałatką
- Duszone buraczki
- Wegańskie sernikobrownie
- Warkocz cynamonowo - marcepanowy
- Miniomlety pomidorowe
- Domowe jeżyki czekoladowo-bakaliowe
- Stek z tuńczyka po francusku z purée z gruszki
- Palia w cytrynach
- Pizza cztery pory roku
- Szynka w glazurze miodowo-porzeczkowej
- Włoski deser „Fragola”
- Flan Valencia
- Kurczak w winie
- Zapiekane tosty z pieczonym kalafiorem i pastą z papryki
- Kotleciki z soczewicy
- Schab w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną i purée jabłkowym
- Domowe hot-dogi z białych kiełbasek
Komentarze (4)
773 dni temu
Dla początkujących kucharzy bo doświadczona gospodyni ma swoje przepisy. Dla mnie nic nowego.
odpowiedz
690 dni temu
To z nich korzystaj, po co komentujesz.
833 dni temu
Super kotlety Pierwszy raz robiłem i wyszły jak mamy Pozdrawiam
odpowiedz
950 dni temu
dobre dobre kotleciki polecam razem z babcia
odpowiedz