Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- robota kuchennego Monsieur Cuisine
Sposób przygotowania:
KOTLECIKI
KROK 1: PRZYGOTOWANIE BUŁKI TARTEJ
Bułeczkę pokroić na kawałki i włożyć do pojemnika miksującego. Rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 15 sekund/prędkość 10. W razie potrzeby powtórzyć czynność. Przesypać tartą bułkę do innego naczynia.
KROK 2: ROZDRABNIANIE PIETRUSZKI
Natkę pietruszki umyć, otrząsnąć z wody i oberwać listki. Wrzucić do pojemnika miksującego i rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 8 sekund/prędkość 6. Przełożyć do miseczki.
KROK 3: GOTOWANIE MASY NA KLOPSIKI
Szalotki obrać i pokroić na ćwiartki. Marchwie oczyścić, obrać i pokroić na kawałki długości 2 cm. Ząbek czosnku obrać i razem z kawałkami szalotki i marchwi wrzucić do pojemnika miksującego. Rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 10 sekund/prędkość 6. Kawałki zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika. Dodać kuskus, soczewicę i 500 ml zimnej wody, po czym gotować (bez miarki) 15 minut/prędkość 2/100°C. Dla ochrony przed pryskaniem postawić na pokrywie wkład do gotowania.
KROK 4: DOPRAWIANIE MASY NA KLOPSIKI
Do pojemnika miksującego wsypać tartą bułkę, 1 łyżeczkę soli, curry, 2 szczypty pieprzu i płatki chili, miksować wszystko (z zatkniętą miarką) 15 sekund/prędkość 8. Dodać natkę pietruszki i mieszać (z zatkniętą miarką) 20 sekund/prędkość 3. Przełożyć powstałą masę do innego naczynia, zamieszać raz łopatką i zostawić na 15 minut do napęcznienia. Oczyścić pojemnik miksujący.
KROK 5: SMAŻENIE I PODANIE KLOPSIKÓW
Z soczewicowej masy uformować wilgotnymi dłońmi 12 kotlecików i na gorącej patelni smażyć po obu stronach w 2 łyżkach oleju roślinnego na złotobrązowy kolor. Usmażone kotleciki położyć na ręczniku kuchennym i podczas smażenia pozostałych zabezpieczyć przed ostygnięciem.
Podawać z dipem.
DIP
Koperek umyć, otrząsnąć z wody, oberwać piórka z łodyżek, włożyć do pojemnika miksującego i rozdrabniać (z zatkniętą miarką), przytrzymując przycisk turbo/2 sekundy. Ogórek umyć, osuszyć, przekroić na pół, łyżeczką usunąć nasiona. Do potrawy potrzeba 150 g ogórka. Pokroić ogórek na kawałki, dodać do koperku w pojemniku miksującym i rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 4 sekundy/prędkość 6. Zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika.
Dodać jogurt, twarożek, sok z cytryny, ½ łyżeczki soli, 1 szczyptę pieprzu i mieszać (z zatkniętą miarką) 8 sekund/prędkość 4. Przełożyć dip do miseczki i odstawić w chłodne miejsce.
RADA
Do kotlecików z soczewicy doskonale smakuje świeża zielona sałata.
Zobacz podobne
przepisy
Nuggetsy z tempehu
Kawałki tempehu w chrupiącej panierce to roślinna wersja znanych nuggetsów z kurczaka. Pyszne i proste w przygotowaniu. Przekonaj się, jakie to smaczne!
Kalafior à la schabowy z młodymi ziemniakami i sałatką
Tradycyjny obiad w wegetariańskiej odsłonie, czyli kalafior à la schabowy! Przygotuj go według wskazówek Karola i podaj ze skarbami lata: młodymi ziemniakami i pyszną sałatką z kiszonego kalafiora!
Kotleciki z kalafiora z dipem orzechowo-czosnkowym
Szukasz nowego sposobu na wykorzystanie kalafiora w kuchni? Wypróbuj przepis na pyszne kotleciki z kalafiora, które są idealne dla małych smakoszy!
Kotlety jajeczne
Fantastyczny pomysł na wykorzystanie ugotowanych jajek. Pyszne i proste kotlety, które można jeść na obiad z dodatkiem młodych ziemniaczków lub wykładać na kanapki czy dodawać do sałatek.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Grillowane kebabczety wołowe
- Placki z cukinii z wędzonym boczkiem
- Makaron zapiekany z kalafiorem w sosie z mięsem mielonym
- Quiche z curry, ziemniakami i pomidorami
- Kotlety schabowe z dipem musztardowo-ogórkowym
- Bananowe pancakes
- Tarta z cukinią i kozim serem
- Quiche z pieczarkami i kurczakiem
- Ciasteczka z ekspandowanych ziaren
- Gołąbki bez zawijania
- Szwedzkie klopsiki z mięsa wegańskiego z ryżem i sosem
- Kolorowy chłopski garnek z cytrynową śmietaną
- Kluski francuskie z sosem szpinakowym
- Frittata z brukselką i groszkiem
- Ratatouille z serem pleśniowym
- Pizza cztery pory roku
- Domowe hot-dogi z białych kiełbasek
- Flan Valencia
- Włoski deser „Fragola”
- Szynka w glazurze miodowo-porzeczkowej
- Kurczak w winie
- Zapiekane tosty z pieczonym kalafiorem i pastą z papryki
- Kotlety mielone z młodymi ziemniakami i mizerią
- Schab w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną i purée jabłkowym
- Wegańskie sernikobrownie
- Warkocz cynamonowo - marcepanowy
- Domowe jeżyki czekoladowo-bakaliowe
- Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
- Jesiotr parzony w maśle z sokiem z kiszonej kapusty i smażoną dynią
- Stek z tuńczyka po francusku z purée z gruszki
Komentarze (7)
230 dni temu
A możecie zrobić wersję tradycyjną bez tego całego dziwnego miarkowanego pojemnika
odpowiedz
227 dni temu
Ten przepis możesz przygotować bez użycia robota kuchennego Monsieur Cuisine Smart. Będzie to jednak zdecydowanie bardziej pracochłonne.
396 dni temu
Czas przygotowania wynosi ponad 30 minut, !5 minut gotowanie i 15 minut pęcznienie. Do tego wszystkie czynności pośrednie i smażenie. Warto byloby poprawić
odpowiedz
480 dni temu
czy może być również zielona soczewica?
odpowiedz
480 dni temu
Zielona soczewica raczej nie sprawdzi się w tym przepisie, gdyż po ugotowaniu ma inną konsystencję niż czerwona.
422 dni temu
nie
60 dni temu
Ja zrobiłam z zieloną i wyszło bardzo dobrze.