zobacz film Lasagne jabłkowe

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj

  • kwadratową tortownicę z odpinaną obręczą
  • mikser
  • rękaw cukierniczy
  • blender
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 170°C

Krok 1: Kroimy jabłka

Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w ćwiartki. Przekładamy do miski i skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie jabłka kroimy w plastry i łączymy z cukrem pudrem oraz cynamonem. Dokładnie mieszamy.

Krok 2: Łączymy składniki ciasta

Miękkie masło z nasionkami wydrążonymi z laski wanilii i cukrem ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy jajka o temperaturze pokojowej i cały czas ucieramy. Następnie dodajemy przesiane oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy.

Krok 3: Pieczemy ciasto

Formę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. Na dno formy szprycujemy ciasto i wyrównujemy powierzchnię. Następnie układamy plastry jabłek. Ponownie szprycujemy ciasto i układamy jabłka, aż do wyczerpania wszystkich składników. Tak przygotowane ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C ok. 40-45 minut. Ciasto wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.

Krok 4: Przygotowujemy mus z pieczonych jabłek

Jabłka myjemy i wydrążamy z nich środek. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C przez 17-20 minut. Jabłka wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Następnie obieramy ze skórki i blendujemy na gładki mus. Dodajemy ubitą na sztywno śmietankę, cukier puder i sok z cytryny. Mus mieszamy i wstawiamy do lodówki.

Ciasto podajemy z musem jabłkowym, obsypane cukrem pudrem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (10)

Avatar
  • Gość Gość
    2233 dni temu
    Czy można użyć okrągłej tortownicy ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2231 dni temu
    Oczywiście, że można :)
  • Gość Gość
    225 dni temu
    nie można
  • Midora Midora
    2264 dni temu
    Fantastyczny przepis, jak każdy : ) Ps. Mistrzu Pawle, bardzo chętnie zobaczyłbym w Pana wykonaniu cesarza wśród serników - czyli sernik Izaurę - lub dowolny tort czekoladowy z wykorzystaniem maślanki.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2265 dni temu
    Czym mozna zastąpic make psenna, prosze o wszystkie zamienniki, dzieki;)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2265 dni temu
    W tym przepisie nie rekomendujemy zamiany :)
  • Gość Gość
    2265 dni temu
    Zajebiście to musi smakować.... miks jabłek z makaronem lazania...

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2265 dni temu
    Proponuję zmianę nazwy. Lasagne sugeruje, że chodzi o makaron z jabłkami.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2265 dni temu
    1. Kto kroi jabłka na ćwiartki przed pokrojeniem ich w plasterki?! Ratunku! Jabłka się obiera i plasterkuje na szatkownicy, bez wyjmowania gniazd nasiennych, to potem zostaje w ręce w postaci kwadratowego "ogryzka". 2. Kto przekłada ucierane ciasto do rękawa cukierniczego, żeby je wylać na blachę? Przechylamy pojemnik, wylewamy, ew. pomagając sobie szpatułką, następnie tą szpatułką wyrównujemy. Analogicznie druga warstwa. 3. Kolejnośc czynności sugeruję taką: I/ wstawić do piekarnika całe jabłka na mus II/przygotowac jabłka do ciasta III/przygotowac ciasto W tym czasie (punkt II i III) jabłka się upiekły. Wstawiamy ciasto do piekarnika. Zanim ciasto się upiecze, pieczone jabłka przestygną na tyle, żeby można było zając się nimi dalej. Czas poświęcony na przygotowanie ciasta znacznie się skraca. Pieczenie ciasta ma być łatwe i przyjemne. Czyli tak zorganizowane, żeby wymagało najmniej czasu, wysiłku oraz ilość naczyń pozostałych do umycia potem, była jak najmniejsza.

    odpowiedz

  • Gość Gość
    2265 dni temu
    bravo!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!