zobacz film Makaron fusilloni z tuńczykiem i karczochami

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj wcześniej:

Makaron ugotuj we wrzącej, mocno osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Ok. pół szklanki wody po gotowaniu makaronu zostaw do przygotowania sosu.

Sposób przygotowania:

KROK 1: KROIMY SKŁADNIKI

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy, a pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół.

KROK 2: PODSMAŻAMY CEBULĘ I CZOSNEK

Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej cebulę, aż się zeszkli. Następnie dodajemy czosnek i podsmażamy go przez ok. 30 sekund, uważając, aby się nie przypalił.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS

Na patelnię wrzucamy pomidorki, solimy je do smaku i smażymy, aż zmiękną, od czasu do czasu mieszając i rozgniatając je szpatułką. Kiedy pomidory zmiękną, dodajemy kilka łyżek wody pozostałej po gotowaniu makaronu. Pietruszkę drobno siekamy, także dodajemy do sosu i dokładnie mieszamy.

KROK 4: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI Z SOSEM

Serca karczochów kroimy w ćwiartki, tuńczyka odsączamy z oliwy i kroimy na mniejsze kawałki. Tak przygotowane składniki dodajemy wraz z makaronem do sosu, doprawiamy do smaku pieprzem i delikatnie mieszamy.

WSKAZÓWKA! W tej potrawie najlepiej sprawdzą się serca karczochów w oliwie i filety z białego tuńczyka w oliwie marki Deluxe.

KROK 5: PODAJEMY MAKARON

Makaron posypujemy liśćmi bazylii i podajemy jeszcze gorący.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!