![Makaron fusilloni z tuńczykiem i karczochami Makaron fusilloni z tuńczykiem i karczochami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/a6216be86759-7e471357b704-kw48-2023-kinga-paruzel-makaron-fusilloni-z-tunczykiem-i-karczochami-1250x700.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej:
Makaron ugotuj we wrzącej, mocno osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Ok. pół szklanki wody po gotowaniu makaronu zostaw do przygotowania sosu.
Sposób przygotowania:
KROK 1: KROIMY SKŁADNIKI
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy, a pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół.
KROK 2: PODSMAŻAMY CEBULĘ I CZOSNEK
Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej cebulę, aż się zeszkli. Następnie dodajemy czosnek i podsmażamy go przez ok. 30 sekund, uważając, aby się nie przypalił.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Na patelnię wrzucamy pomidorki, solimy je do smaku i smażymy, aż zmiękną, od czasu do czasu mieszając i rozgniatając je szpatułką. Kiedy pomidory zmiękną, dodajemy kilka łyżek wody pozostałej po gotowaniu makaronu. Pietruszkę drobno siekamy, także dodajemy do sosu i dokładnie mieszamy.
KROK 4: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI Z SOSEM
Serca karczochów kroimy w ćwiartki, tuńczyka odsączamy z oliwy i kroimy na mniejsze kawałki. Tak przygotowane składniki dodajemy wraz z makaronem do sosu, doprawiamy do smaku pieprzem i delikatnie mieszamy.
WSKAZÓWKA! W tej potrawie najlepiej sprawdzą się serca karczochów w oliwie i filety z białego tuńczyka w oliwie marki Deluxe.
KROK 5: PODAJEMY MAKARON
Makaron posypujemy liśćmi bazylii i podajemy jeszcze gorący.
Zobacz podobne
przepisy
Makaron orzo — jaki to makaron i do czego go użyć?
Makaron przypominający kształtem ziarenka ryżu lub jęczmienia, czyli orzo, od wieków stanowi część diety mieszkańców Półwyspu Apenińskiego. Nietypowy kształt i mikroskopijny rozmiar orzo czyni go doskonałym dodatkiem do sałatek, zup, dań dla dzieci, a także wszystkich treściwych sosów podawanych zazwyczaj z penne czy tagliatelle.
![Makaron orzo — jaki to makaron i do czego go użyć?](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/cc14af41615a-5dc589e7e873-kw46-2023-lidl-makaron-orzo-jaki-to-makaron-i-do-czego-go-uzyc.webp)
Makaron farfalle w kremowym sosie z łososia wędzonego
Prosta, przyjemna, pyszna – taka jest kuchnia w stylu włoskim. Nie inaczej jest z farfalle z łososiem. Smakuje doskonale!
![Makaron farfalle w kremowym sosie z łososia wędzonego](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/efa320bd3616-bfe7e3622d-Okrasa_danie_KW4_rgb_960x540.webp)
Makaron z bazyliowym pesto z orzechami nerkowca
Nic nie nadaje potrawom w stylu włoskim takiego aromatu jak świeże domowe pesto. W połączeniu z makaronem smakuje doskonale!
![Makaron z bazyliowym pesto z orzechami nerkowca](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/1825d9d6ce40-2249190595-makaron_z_pesto_960x540.webp)
Makaron z cukinią i łososiem
Szerokie makaronowe wstążki, delikatny pieczony łosoś i paski cukinii. Świetny pomysł na lekki obiad lub kolację.
![Makaron z cukinią i łososiem](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/2314d1af1f43-627cf2121e-makaron_z_cukinia_i_lososiem_960x540.webp)
![sticker MSC](https://kuchnialidla.pl/img/PL/img/d3a2cf19319d-msc.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Tosty z batatu i owocowe spring rollsy – lunchbox na słodko
- Lody truskawkowo-jogurtowe
- Wegański lunchbox do pracy
- New York pizza – przepis na pizzę w stylu nowojorskim
- Carbonara z boczkiem
- Magdalenki w stylu francuskim
- Pesto ze szpinaku
- Magdalenki w stylu hiszpańskim
- Risotto z kurkami — przepis nie tylko na lato
- Tort czekoladowy z kremem maślanym i konfiturą
- Pasta mocy z bakłażanem i orzechami
- KANAPKA SŁONECZNA Z SUSZONYMI POMIDORAMI
- Risotto cytrynowo-kaparowe ze smażonymi krewetkami
- Kanapki z ceviche z łososia
- Ser feta w sezamowej panierce
Komentarze (0)