Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj wcześniej:
Makaron ugotuj we wrzącej, mocno osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Ok. pół szklanki wody po gotowaniu makaronu zostaw do przygotowania sosu.
Sposób przygotowania:
KROK 1: KROIMY SKŁADNIKI
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy, a pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół.
KROK 2: PODSMAŻAMY CEBULĘ I CZOSNEK
Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej cebulę, aż się zeszkli. Następnie dodajemy czosnek i podsmażamy go przez ok. 30 sekund, uważając, aby się nie przypalił.
KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS
Na patelnię wrzucamy pomidorki, solimy je do smaku i smażymy, aż zmiękną, od czasu do czasu mieszając i rozgniatając je szpatułką. Kiedy pomidory zmiękną, dodajemy kilka łyżek wody pozostałej po gotowaniu makaronu. Pietruszkę drobno siekamy, także dodajemy do sosu i dokładnie mieszamy.
KROK 4: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI Z SOSEM
Serca karczochów kroimy w ćwiartki, tuńczyka odsączamy z oliwy i kroimy na mniejsze kawałki. Tak przygotowane składniki dodajemy wraz z makaronem do sosu, doprawiamy do smaku pieprzem i delikatnie mieszamy.
WSKAZÓWKA! W tej potrawie najlepiej sprawdzą się serca karczochów w oliwie i filety z białego tuńczyka w oliwie marki Deluxe.
KROK 5: PODAJEMY MAKARON
Makaron posypujemy liśćmi bazylii i podajemy jeszcze gorący.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Śledzie po kaszubsku
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Przekąski sylwestrowe
- Jajka na miękko
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Piernik świąteczny
- Uszka z grzybami
- Ryba z piekarnika
- Pieczona ryba po grecku
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Mini burgery
- Ciasto na pierogi
- Świąteczne pierniczki
- Guacamole
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Krokiety z mięsem
- Ryba po japońsku
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Kutia
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)