zobacz film Magdalenki w stylu francuskim

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • formę do magdalenek
  • tarkę o drobnych oczkach
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • worek cukierniczy

Sposób przygotowania:

KROK 1: PODBIJAMY JAJKA Z CUKREM

Jajka łączymy w misce z cukrem. Lekko podbijamy za pomocą rózgi, aż cukier się rozpuści.

KROK 2: DODAJEMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA

Do podbitych jajek dodajemy skórkę otartą z pomarańczy i wyciśnięty z niej sok. Dodajemy mleko i miód. Mieszamy. Dodajemy roztopione masło i ponownie mieszamy.

KROK 3: DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Mieszamy dokładnie za pomocą rózgi.

KROK 4: SZPRYCUJEMY CIASTO DO FORMY

Masę na magdalenki przekładamy do worka cukierniczego. Końcówkę worka odcinamy. Formę do francuskich magdalenek smarujemy masłem i oprószamy mąką. Masę szprycujemy do ¾ objętości formy. Delikatnie uderzamy formą o blat, by ciasto rozłożyło się w niej równomiernie.

KROK 5: PIECZEMY MAGDALENKI

Magdalenki pieczemy ok. 6 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!