Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- formę do magdalenek
- tarkę o drobnych oczkach
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- worek cukierniczy
Sposób przygotowania:
KROK 1: PODBIJAMY JAJKA Z CUKREM
Jajka łączymy w misce z cukrem. Lekko podbijamy za pomocą rózgi, aż cukier się rozpuści.
KROK 2: DODAJEMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA
Do podbitych jajek dodajemy skórkę otartą z pomarańczy i wyciśnięty z niej sok. Dodajemy mleko i miód. Mieszamy. Dodajemy roztopione masło i ponownie mieszamy.
KROK 3: DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Mieszamy dokładnie za pomocą rózgi.
KROK 4: SZPRYCUJEMY CIASTO DO FORMY
Masę na magdalenki przekładamy do worka cukierniczego. Końcówkę worka odcinamy. Formę do francuskich magdalenek smarujemy masłem i oprószamy mąką. Masę szprycujemy do ¾ objętości formy. Delikatnie uderzamy formą o blat, by ciasto rozłożyło się w niej równomiernie.
KROK 5: PIECZEMY MAGDALENKI
Magdalenki pieczemy ok. 6 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Boczek pieczony
- Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Pieczona ryba po grecku
- Sernik pistacjowy
- Makowiec japoński
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
- Domek z piernika
- Pierniki
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Śledzie po kaszubsku
- Świąteczne pierniczki
- Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką
- Sałatka gyros
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)