Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- formę do magdalenek
- tarkę o drobnych oczkach
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- worek cukierniczy
Sposób przygotowania:
KROK 1: PODBIJAMY JAJKA Z CUKREM
Jajka łączymy w misce z cukrem. Lekko podbijamy za pomocą rózgi, aż cukier się rozpuści.
KROK 2: DODAJEMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA
Do podbitych jajek dodajemy skórkę otartą z pomarańczy i wyciśnięty z niej sok. Dodajemy mleko i miód. Mieszamy. Dodajemy roztopione masło i ponownie mieszamy.
KROK 3: DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Mieszamy dokładnie za pomocą rózgi.
KROK 4: SZPRYCUJEMY CIASTO DO FORMY
Masę na magdalenki przekładamy do worka cukierniczego. Końcówkę worka odcinamy. Formę do francuskich magdalenek smarujemy masłem i oprószamy mąką. Masę szprycujemy do ¾ objętości formy. Delikatnie uderzamy formą o blat, by ciasto rozłożyło się w niej równomiernie.
KROK 5: PIECZEMY MAGDALENKI
Magdalenki pieczemy ok. 6 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.
Zobacz podobne
przepisy
Ciastka francuskie z jabłkami
Deser z chrupiącego ciasta francuskiego z miękkim jabłkowym nadzieniem, inspirowany kuchnią Włoch – oto propozycja Pawła na pyszną, domową przekąskę!
Magdalenki na 2 sposoby
Pod jedną nazwą kryją się dwa rodzaje ciasteczek popularnych w dwóch różnych krajach. Wypróbuj przepis na magdalenki w stylu francuskim oraz hiszpańskim i zabierz je ze sobą na piknik!
Domowe croissanty
Klasyka kuchni francuskiej w słodkiej odsłonie – najlepsze croissanty, idealne na śniadanie, przygotujecie dzięki przepisowi Pawła Małeckiego!
Magdalenki w stylu hiszpańskim
Hiszpańskie magdalenki od francuskich różnią się kształtem, bo przypominają klasyczne muffiny. Poznaj ich cytrusowy smak – z przepisem Pawła na pewno Ci się udadzą!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Tartaletki owocowe z kremem cytrynowym
- Warzywa w tempurze
- Deser Barcelona - mus cytrynowy z galaretką pomarańczową
- Kruche miodowe ciasteczka
- Calzone z ricottą
- Pieczone żeberka
- Chleb brioche z musem figowym
- Domowy sos barbecue
- Sernik na zimno z mango
- Ravioli z cukinią i ricottą
- Ekspresowy tort pischinger
- Bulion rybny
- Sylwestrowe muffiny z burakiem i kozim serem
- Magdalenki w stylu hiszpańskim
- Pulpeciki na parze – obiad dla malucha
- Tosty z batata i owocowe spring rollsy – lunchbox na słodko
- Risotto cytrynowo-kaparowe ze smażonymi krewetkami
- Wegański lunchbox do pracy
- Makaron fusilloni z tuńczykiem i karczochami
- Lody truskawkowo-jogurtowe
- Carbonara z boczkiem
- Tort czekoladowy z kremem maślanym i konfiturą
- Risotto z kurkami — przepis nie tylko na lato
- Minitortille cynamonowe z 2 słodkimi sosami
- Pesto ze szpinaku
- Pasta mocy z bakłażanem i orzechami
- Ser feta w sezamowej panierce
- KANAPKA SŁONECZNA Z SUSZONYMI POMIDORAMI
- Magdalenki w stylu francuskim
- Kanapki z ceviche z łososia
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)