Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- formę do minimuffinów
- formę do magdalenek
- tarkę o drobnych oczkach
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- 2 worki cukiernicze
Sposób przygotowania:
MAGDALENKI W STYLU FRANCUSKIM
Krok 1: PODBIJAMY JAJKA Z CUKREM
Jajka łączymy w misce z cukrem. Lekko podbijamy za pomocą rózgi, aż cukier się rozpuści.
Krok 2: DODAJEMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA
Do podbitych jajek dodajemy skórkę otartą z pomarańczy i wyciśnięty z niej sok. Dodajemy mleko i miód. Mieszamy. Dodajemy roztopione masło i ponownie mieszamy.
Krok 3: DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Mieszamy dokładnie za pomocą rózgi.
Krok 4: SZPRYCUJEMY CIASTO DO FORMY
Masę na magdalenki przekładamy do worka cukierniczego. Końcówkę worka odcinamy. Formę do francuskich magdalenek smarujemy masłem i oprószamy mąką. Masę szprycujemy do ¾ objętości formy. Delikatnie uderzamy formą o blat, by ciasto rozłożyło się w niej równomiernie.
Krok 5: PIECZEMY MAGDALENKI
Magdalenki pieczemy ok. 6 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.
MAGDALENKI W STYLU HISZPAŃSKIM
Krok 1: PODBIJAMY JAJKA Z CUKREM
Jajka łączymy w misce z cukrem. Lekko podbijamy za pomocą rózgi, aż cukier się rozpuści.
Krok 2: DODAJEMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA
Do podbitych jajek dodajemy skórkę otartą z cytryny i wyciśnięty z niej sok. Dodajemy oliwę z oliwek i ponownie mieszamy.
Krok 3: DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Mieszamy dokładnie za pomocą rózgi.
Krok 4: SZPRYCUJEMY CIASTO DO FORMY
Masę na magdalenki przekładamy do worka cukierniczego. Końcówkę odcinamy. Formę do minimuffinów smarujemy masłem i oprószamy mąką. Masę szprycujemy do ¾ objętości formy. Delikatnie uderzamy formą o blat, by ciasto rozłożyło się w niej równomiernie.
Krok 5: PIECZEMY MAGDALENKI
Magdalenki pieczemy ok. 10-12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.
Zobacz podobne
przepisy
Francuskie brioche z czekoladą
Popularne w kuchni francuskiej bułeczki z ciasta drożdżowego wzbogacone kawałkami czekolady. Idealne na śniadanie!
Pasteis de nata - portugalskie minitarty
Spód z ciasta francuskiego, gęsty, mleczny krem i owoce. Słynny deser w stylu portugalskim, który przygotujesz w swojej kuchni!
Babeczki z jeżynami
Poznaj przepis na puszyste babeczki z jeżynami i migdałami! To idealny deser na letnie popołudnie!
Muffiny orkiszowe z orzechami włoskimi
Muffiny przygotujesz także z mąki orkiszowej! Z dodatkiem orzechów włoskich smakują wyśmienicie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Grzanki z czarną i zieloną tapenadą - pastą z oliwek
- Torcik Saksoński
- Gruszki karmelizowane pod chrupiącą owsianą kruszonką
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Bagietka z pieczoną piersią kurczaka
- Schab na dwa sposoby
- Tortilla ziemniaczana z fuetem i sosami
- Kolorowa sałatka w słoiku
- Czekoladowy tort wegański z domowym kremem orzechowym
- Makaron z sosem blue cheese
- Śledzie pod pierzynką
- Francuskie kanapki na 2 sposoby i talerz rozmaitości
- Ciasto wiewiórka
- Shake jagodowo-bananowy z nasionami chia
- Bostock z rabarbarem
- Sałatka z boczkiem i ciecierzycą
- Róże karnawałowe
- Zielone kanapki na pieczywie razowym
- Podudzia z indyka z kaszą gryczaną
- Egzotyczne lody ananasowe
- Zawijany kulebiak orkiszowy z kapustą i wędzoną śliwką
- Chlebki naan z gorgonzolą i figami
- Praliny piernikowe z marcepanem
- Biszkopciki z galaretką malinową
- Czekoladowa kostka bez laktozy
- Konfitura z gruszek i jeżyn z lawendą
- Tarta tatin z morelami
- Sałatka ziemniaczano-szparagowa z majonezem i limonką
- Ciasto kruche z rabarbarem i truskawkami
- Ciasto cukiniowo-makowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (1)
1618 dni temu
Francuskie magdalenki z cytrynowym twistem wyszły wspaniale! Już nie mogę się doczekać jutrzejszego "hiszpańskiego" śniadania. 😍 PS. Ponieważ nie miałam w domu mini foremek, to wylałam bardzo płasko normalne papilotki i wyszło idealnie. 😉
odpowiedz