Magdalenki na 2 sposoby

Paweł Małecki


Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • formę do minimuffinów
  • formę do magdalenek
  • tarkę o drobnych oczkach
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • 2 worki cukiernicze

Sposób przygotowania:

MAGDALENKI W STYLU FRANCUSKIM

Krok 1: PODBIJAMY JAJKA Z CUKREM

Jajka łączymy w misce z cukrem. Lekko podbijamy za pomocą rózgi, aż cukier się rozpuści.

Krok 2: DODAJEMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA

Do podbitych jajek dodajemy skórkę otartą z pomarańczy i wyciśnięty z niej sok. Dodajemy mleko i miód. Mieszamy. Dodajemy roztopione masło i ponownie mieszamy.

Krok 3: DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Mieszamy dokładnie za pomocą rózgi.

Krok 4: SZPRYCUJEMY CIASTO DO FORMY

Masę na magdalenki przekładamy do worka cukierniczego. Końcówkę worka odcinamy. Formę do francuskich magdalenek smarujemy masłem i oprószamy mąką. Masę szprycujemy do ¾ objętości formy. Delikatnie uderzamy formą o blat, by ciasto rozłożyło się w niej równomiernie.

Krok 5: PIECZEMY MAGDALENKI

Magdalenki pieczemy ok. 6 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.

MAGDALENKI W STYLU HISZPAŃSKIM

Krok 1: PODBIJAMY JAJKA Z CUKREM

Jajka łączymy w misce z cukrem. Lekko podbijamy za pomocą rózgi, aż cukier się rozpuści.

Krok 2: DODAJEMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA

Do podbitych jajek dodajemy skórkę otartą z cytryny i wyciśnięty z niej sok. Dodajemy oliwę z oliwek i ponownie mieszamy.

Krok 3: DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Mieszamy dokładnie za pomocą rózgi.

Krok 4: SZPRYCUJEMY CIASTO DO FORMY

Masę na magdalenki przekładamy do worka cukierniczego. Końcówkę odcinamy. Formę do minimuffinów smarujemy masłem i oprószamy mąką. Masę szprycujemy do ¾ objętości formy. Delikatnie uderzamy formą o blat, by ciasto rozłożyło się w niej równomiernie.

Krok 5: PIECZEMY MAGDALENKI

Magdalenki pieczemy ok. 10-12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Zobacz podobne
przepisy

Paweł Małecki

Francuskie brioche z czekoladą

Popularne w kuchni francuskiej bułeczki z ciasta drożdżowego wzbogacone kawałkami czekolady. Idealne na śniadanie!

Francuskie brioche z czekoladą

poziom trudności: średni czas przygotowania: 3:00 liczba porcji: 12 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Babeczki z jeżynami

Poznaj przepis na puszyste babeczki z jeżynami i migdałami! To idealny deser na letnie popołudnie!

Babeczki z jeżynami

poziom trudności: średni czas przygotowania: 1:30 liczba porcji: 12 ten przepis jest wegetariański

Lidl

Muffiny orkiszowe z orzechami włoskimi

Muffiny przygotujesz także z mąki orkiszowej! Z dodatkiem orzechów włoskich smakują wyśmienicie!

Muffiny orkiszowe z orzechami włoskimi

poziom trudności: średni czas przygotowania: 0:50 liczba porcji: 15 ten przepis jest wegetariański


zobacz więcej

Komentarze (1)

Avatar
  • Helena Helena
    1887 dni temu
    Francuskie magdalenki z cytrynowym twistem wyszły wspaniale! Już nie mogę się doczekać jutrzejszego "hiszpańskiego" śniadania. 😍 PS. Ponieważ nie miałam w domu mini foremek, to wylałam bardzo płasko normalne papilotki i wyszło idealnie. 😉

    odpowiedz


Dziękujemy za ocenę przepisu!

Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.

wróć do gotowania
kuchnialidla.pl

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!