![Magdalenki na 2 sposoby Magdalenki na 2 sposoby](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/38aaac3897d6-9fc73029dfdf-kw18-pawel-malecki-magdalenki-na-2-sposoby_1250x700.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- formę do minimuffinów
- formę do magdalenek
- tarkę o drobnych oczkach
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- 2 worki cukiernicze
Sposób przygotowania:
MAGDALENKI W STYLU FRANCUSKIM
Krok 1: PODBIJAMY JAJKA Z CUKREM
Jajka łączymy w misce z cukrem. Lekko podbijamy za pomocą rózgi, aż cukier się rozpuści.
Krok 2: DODAJEMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA
Do podbitych jajek dodajemy skórkę otartą z pomarańczy i wyciśnięty z niej sok. Dodajemy mleko i miód. Mieszamy. Dodajemy roztopione masło i ponownie mieszamy.
Krok 3: DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Mieszamy dokładnie za pomocą rózgi.
Krok 4: SZPRYCUJEMY CIASTO DO FORMY
Masę na magdalenki przekładamy do worka cukierniczego. Końcówkę worka odcinamy. Formę do francuskich magdalenek smarujemy masłem i oprószamy mąką. Masę szprycujemy do ¾ objętości formy. Delikatnie uderzamy formą o blat, by ciasto rozłożyło się w niej równomiernie.
Krok 5: PIECZEMY MAGDALENKI
Magdalenki pieczemy ok. 6 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.
MAGDALENKI W STYLU HISZPAŃSKIM
Krok 1: PODBIJAMY JAJKA Z CUKREM
Jajka łączymy w misce z cukrem. Lekko podbijamy za pomocą rózgi, aż cukier się rozpuści.
Krok 2: DODAJEMY MOKRE SKŁADNIKI CIASTA
Do podbitych jajek dodajemy skórkę otartą z cytryny i wyciśnięty z niej sok. Dodajemy oliwę z oliwek i ponownie mieszamy.
Krok 3: DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Mieszamy dokładnie za pomocą rózgi.
Krok 4: SZPRYCUJEMY CIASTO DO FORMY
Masę na magdalenki przekładamy do worka cukierniczego. Końcówkę odcinamy. Formę do minimuffinów smarujemy masłem i oprószamy mąką. Masę szprycujemy do ¾ objętości formy. Delikatnie uderzamy formą o blat, by ciasto rozłożyło się w niej równomiernie.
Krok 5: PIECZEMY MAGDALENKI
Magdalenki pieczemy ok. 10-12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.
Zobacz podobne
przepisy
Francuskie brioche z czekoladą
Popularne w kuchni francuskiej bułeczki z ciasta drożdżowego wzbogacone kawałkami czekolady. Idealne na śniadanie!
![Francuskie brioche z czekoladą](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/7eebdf9f43c9-1ec69115ce-Francuskie_Brioche.webp)
Pasteis de nata - portugalskie minitarty
Spód z ciasta francuskiego, gęsty, mleczny krem i owoce. Słynny deser w stylu portugalskim, który przygotujesz w swojej kuchni!
![Pasteis de nata - portugalskie minitarty](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/51dcdcdf23d8-b5e61b5155-KW_17_PASTEIS-de-NATA_1723914215_960x540.webp)
Babeczki z jeżynami
Poznaj przepis na puszyste babeczki z jeżynami i migdałami! To idealny deser na letnie popołudnie!
![Babeczki z jeżynami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/989cfa4e0c43-585cd533cd9d-Brombeer-Friands.webp)
Muffiny orkiszowe z orzechami włoskimi
Muffiny przygotujesz także z mąki orkiszowej! Z dodatkiem orzechów włoskich smakują wyśmienicie!
![Muffiny orkiszowe z orzechami włoskimi](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/8e4af27df2bd-e68e185452f3-Dinkel-Brotmuffins.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Grzanki z czarną i zieloną tapenadą - pastą z oliwek
- Torcik Saksoński
- Gruszki karmelizowane pod chrupiącą owsianą kruszonką
- Kapusta z grzybami i selerem miodowym
- Bagietka z pieczoną piersią kurczaka
- Schab na dwa sposoby
- Tortilla ziemniaczana z fuetem i sosami
- Kolorowa sałatka w słoiku
- Czekoladowy tort wegański z domowym kremem orzechowym
- Makaron z sosem blue cheese
- Śledzie pod pierzynką
- Francuskie kanapki na 2 sposoby i talerz rozmaitości
- Ciasto wiewiórka
- Shake jagodowo-bananowy z nasionami chia
- Bostock z rabarbarem
- Sałatka z boczkiem i ciecierzycą
- Róże karnawałowe
- Zielone kanapki na pieczywie razowym
- Podudzia z indyka z kaszą gryczaną
- Egzotyczne lody ananasowe
- Zawijany kulebiak orkiszowy z kapustą i wędzoną śliwką
- Chlebki naan z gorgonzolą i figami
- Praliny piernikowe z marcepanem
- Biszkopciki z galaretką malinową
- Czekoladowa kostka bez laktozy
- Konfitura z gruszek i jeżyn z lawendą
- Tarta tatin z morelami
- Sałatka ziemniaczano-szparagowa z majonezem i limonką
- Ciasto kruche z rabarbarem i truskawkami
- Ciasto cukiniowo-makowe
Komentarze (1)
1545 dni temu
Francuskie magdalenki z cytrynowym twistem wyszły wspaniale! Już nie mogę się doczekać jutrzejszego "hiszpańskiego" śniadania. 😍 PS. Ponieważ nie miałam w domu mini foremek, to wylałam bardzo płasko normalne papilotki i wyszło idealnie. 😉
odpowiedz