zobacz film Ekspresowy tort pischinger

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • robot wielofunkcyjny lub mikser
  • płaską łopatkę do wygładzania kremu i polewy
  • kratkę do studzenia i polewania ciast
  • papier do pieczenia
  • kornet z papieru do pieczenia

Przygotuj wcześniej:

Masło wyjmij z lodówki z wyprzedzeniem (ok. 2-3 godzin przed rozpoczęciem przygotowywania torcika), by zmiękło i osiągnęło temperaturę pokojową.

Krok 1: NAPOWIETRZAMY MASŁO

Miękkie masło napowietrzamy, ubijając je na wysokich obrotach w naczyniu robota. W trakcie ubijania co jakiś czas zatrzymujemy robot i zdejmujemy nadmiar masła z trzepaczki oraz z boków naczynia.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY KREM

Do napowietrzonego masła dodajemy krem czekoladowo-orzechowy. Ponownie ubijamy całość, aż składniki się połączą, tworząc jednolity, gładki krem.

Krok 3: KROIMY WAFLE

Jeśli wykorzystujemy duże, kwadratowe wafle tortowe, przekrawamy je wzdłuż na pół, by uzyskać prostokątne płaty.

Krok 4: SKŁADAMY TORT

Pierwszy wafel układamy na drewnianej desce. Dla większej stabilności tortu możemy przesmarować go od spodu pojedynczą warstwą przygotowanego wcześniej kremu.

Na każdy wafel przekładamy porcję kremu i rozsmarowujemy go równo po całej powierzchni. Warstwę kremu przykrywamy kolejnym waflem i powtarzamy czynność aż do wykorzystania wszystkich przygotowanych wafli.

Nadmiar kremu, który wydostanie się spomiędzy wafli, rozprowadzamy po bokach tortu, a jeśli wciąż będzie go za dużo, ściągamy łopatką i wykorzystujemy przy smarowaniu kolejnej warstwy.

Złożony tort smarujemy z każdej strony pozostałym kremem. Krem wyrównujemy za pomocą łopatki.

Krok 5: SCHŁADZAMY TORT

Tort przekładamy do lodówki na ok. 25-30 minut, by krem stężał.

Krok 6: PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ

W rondelku, na małym ogniu, zagotowujemy śmietankę. Dodajemy czekoladę pokruszoną na mniejsze kawałki. Podgrzewamy, mieszając, aż składniki się połączą. Dodajemy masło i ponownie mieszamy.

Docelowo powinniśmy uzyskać gładką, jednolitą polewę o ładnym połysku. Polewę odstawiamy do częściowego wystudzenia.

Krok 7: DEKORUJEMY I PODAJEMY TORT

Zestalony tort przekładamy na kratkę do polewania ciast. Możemy wykorzystać do tego celu kratkę z piekarnika. Pod kratką umieszczamy arkusze papieru do pieczenia.

Tort oblewamy przestudzoną polewą, zaczynając od brzegów – tak, by polewa spływała po bokach, pokrywając je. Niewielką ilość polewy zostawiamy do dekoracji. Tort wkładamy do lodówki, by polewa się zestaliła.

Z papieru do pieczenia formujemy kornet i wypełniamy go pozostałą polewą. Polewę szprycujemy na wierzch tortu, rysując dowolne wzory. Całość dekorujemy orzechami laskowymi i orzechami pekan.

WSKAZÓWKA! Tort pischinger najlepiej smakuje po ok. 2 dniach od przygotowania, gdy wafle delikatnie zmiękną od kremu.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!