Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- formę do ciasta
- tarkę o drobnych oczkach
- rózgę kuchenną
- piekarnik nagrzany do temp. 185°C
- sitko o drobnych oczkach
KROK 1: FILETUJEMY MANDARYNKI
Do dużej miski ścieramy skórkę z 2 mandarynek. Do drugiej miski filetujemy pozostałe mandarynki. Ostatnią z nich filetujemy do połowy, a z pozostałej części wyciskamy sok.
KROK 2: ŁĄCZYMY PŁATKI Z MLEKIEM
Płatki owsiane miksujemy w blenderze. Dodajemy do miski ze skórką z mandarynek. Całość mieszamy. Mleko podgrzewamy w mikrofalówce lub rondelku, tak aby było ciepłe, ale niezagotowane, a następnie zalewamy nim płatki. Całość mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
KROK 3: DODAJEMY JOGURT I MIGDAŁY
Dodajemy do płatków jogurt naturalny oraz jajka i dokładnie mieszamy. Migdały blendujemy na mączkę i dodajemy do płatków razem z miodem i olejem rzepakowym. Na koniec dodajemy mandarynki z odrobiną soku oraz cynamon. Całość dokładnie mieszamy.
Ciasto przelewamy do formy natłuszczonej delikatnie olejem i pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 185°C. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.
KROK 4: PODAJEMY CIASTO
Przekładamy ciasto na talerz i posypujemy cukrem pudrem przesianym przez sitko. Podajemy z cząstkami mandarynki i listkami mięty.
Zobacz podobne
przepisy
Papaya bowl z kremem jogurtowym
Miseczka pełna soczystych owoców połączonych z kremem jogurtowym, to przepis na pyszną przekąskę w ciągu dnia!
Lekki deser wiśniowy
Idealny deser dla seniora? Paweł Małecki podpowiada, jak to zrobić, by było pysznie i odżywczo!
Lekkie ciasteczka z komosą ryżową
Pyszne ciasteczka bez glutenu, bez laktozy i… bez pieczenia! Zobacz, jak przygotować ciasteczka z komosy ryżowej!
Tort z arbuza
Idealny tort na lato? Paweł ma dla Was przepis na orzeźwiający, owocowy tort z arbuza, który zachwyci Twoich najbliższych wyglądem i smakiem. Spróbuj koniecznie!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Gorąca czekolada do picia
- Pyszne ciasto gryczane
- Zupa cebulowa z pulpecikami
- Szparagi z mozzarellą i cytrynowym winegretem
- Pizza z mielonym mięsem (lahmacun)
- Sernik z rabarbarem
- Tarta marchewkowo-jabłkowa
- Koszyczki z ciasta filo z kremem i owocami
- Grillowane wegekiełbaski z sosem miodowo-pomidorowym
- Wegański gyros z ciecierzycy w picie
- Wegańskie ciasto kawowe z gruszkami
- Wegańskie risotto z pieczarkami
- Gofrowe kanapki z serkiem i marynowaną cebulką
- Koktajl orzeźwiający – mango lassi
- Piętrowy tort na 20-lecie Lidla
- Syrop czekoladowo-kawowy
- 3 słodkie pasty kanapkowe
- Pikantne smoothie z kaki
- Czekoladowy pudding z croissantów
- Kalafiorowa zupa krem
- Dorsz w szynce pod chrzanową pierzynką
- Wegańskie tofumisu
- Tort bezowy ze śliwkami i malinami
- Szparagi na 3 sposoby
- Lody wegańskie
- Warkocz z szynką schwarzwaldzką i kwaśną śmietaną
- Piersi kaczki faszerowane pieczarkami i serem pleśniowym
- Placuszki warzywne z pstrągiem i jogurtem
- Wegański tort marchewkowy
- Szpecle ze szpinakiem z serem
Komentarze (4)
481 dni temu
Super przepis, tylko po co go psuć tym olejem? Może lepiej oliwa? pozdrawiam
odpowiedz
481 dni temu
Olej rzepakowy jest neutralny w smaku, dlatego Paweł proponuje go do przygotowania tego ciasta. Natomiast jeśli chcesz użyć oliwy, jak najbardziej możesz to zrobić, proponujemy jednak wybrać taką, która jest łagodna w smaku.
478 dni temu
Psuć olejem rzepakowym? To jeden z najzdrowszych olei, porównywalny z oliwą a do tego neutralny w smaku oraz produkowany lokalnie.
1210 dni temu
Jest karnawał, więc taki pomysł... Gdyby tak zrobić pączki... Ale nie takie "zwykłe", tylko... z dziurką i do tego jeszcze nadziewane. Donuty z nadzieniem - jak je sprawnie i szybko uformować? Skleić?
odpowiedz