Wegańskie ciasto kawowe z gruszkami

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • okrągłą blachę do pieczenia o średnicy 23 cm
  • papier do pieczenia
  • piekarnik nagrzany do temp. 180°C

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY GRUSZKI

Gruszki obieramy, pozostawiając zdrewniały ogonek do dekoracji. Z każdej gruszki odcinamy 1 cm spodu, aby stabilnie stała.

KROK 2: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI

Wszystkie suche składniki (prócz sezamu) łączymy w misce. W drugiej misce łączymy wodę, kawę, oliwę i ocet. Następnie łączymy dokładnie zawartość obu misek.

KROK 3: PRZEKŁADAMY CIASTO I GRUSZKI DO FORMY

Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Do środka wciskamy przygotowane wcześniej gruszki. Posypujemy sezamem i pieczemy ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (14)

Avatar
  • Ada Ada
    592 dni temu
    Czy zamiast oliwy można użyć oleju rzepakowego?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    591 dni temu
    Jak najbardziej możesz użyć oleju rzepakowego zamiast oliwy :)
  • Ania Ania
    775 dni temu
    Pyszne, puszyste i wilgotne :) jak do tej pory- moje ulubione wegańskie ciacho ❤️

    odpowiedz

  • Gość Gość
    956 dni temu
    Mam pytanie, 759,5 kcal na 1 porcję? To jest na całą okrągłą blaszkę o śr 23 cm, czy też np.1 porcję z tej blachy np. 1/6 lub 1/8 cześć ?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    955 dni temu
    Na 1 porcję czyli na 1 z 6 kawałków, na które pokroimy całe ciasto. Jeśli pokroisz je na mniejsze kawałki (np. na 8 części) liczba kalorii będzie odpowiednio mniejsza.
  • Gość Gość
    945 dni temu
    Jest podana ilość porcji, tj 6 porcji
  • Gość Gość
    840 dni temu
    Ciasto wg przepisu dzieli się na 6 porcji, więc 1/6 ciasta ma 759,5 kcal. Pozdrawiam ;)
  • Gość Gość
    968 dni temu
    Czy można zmienić mogę na taką z niskim IG? Jeśli tak to jaką?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    968 dni temu
    Mąkę można zamienić na owsianą, kokosową, z amarantusa lub migdałową :)
  • Gość Gość
    968 dni temu
    Każda z mąk ma inne właściwości i nie można jej zamieniać 1:1 z pszenną - albo potrzebują więcej wody, albo będzie zakalec, albo ciasto będzie się kruszyło. Najlepiej zrobić próby w formie muffinek z mniejszej porcji ciasta 🙂
  • Gość Gość
    995 dni temu
    Jaką mąkę/mąki użyć, aby było jeszcze bezglutenowe? Wyglada apetycznie :)

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    994 dni temu
    Najlepiej użyć połączenia mąk bezglutenowych, na przykład mąki jaglanej jako bazy oraz dwóch dodatkowych mąk: ziemniaczanej (która nada ciastu lepkości) i mąki migdałowej (nieco cięższej). Można też zdecydować się na specjalną mieszankę mąk bezglutenowych przeznaczoną specjalnie do przygotowywania ciast :)
  • Monika Monika
    981 dni temu
    Czy można dać większą ilość gruszek, np. 6-8?
  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    981 dni temu
    Moniko, mamy wątpliwości, czy 8 gruszek zmieści się w formie o średnicy 23 cm :) Możesz dodać ich więcej, ale zwróć uwagę na to, czy nie rozbiją one ciasta. Zbyt wiele owoców może sprawić, że ciasto słabiej wyrośnie.

zobacz wszystkie


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!