zobacz film Korzenne ciasteczka na Halloween

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

KROK 1: Przygotowujemy ciasto

Do miski wsypujemy przesiane mąkę i cukier puder. Dodajemy cynamon, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia. Masło kroimy w kostkę i razem z miodem i jajkami dodajemy do reszty. Całość zagniatamy aż do nadania masie jednolitej konsystencji. Masę zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30-40 minut.

 

KROK 2: Pieczemy ciasteczka

Po wyjęciu ciasta z lodówki podsypujemy je mąką i rozwałkowujemy na grubość 4-5 mm. Wycinamy kształty z ciasta i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy przez 8-15 minut.

KROK 3: Przygotowujemy lukier

Cukier puder przesiewamy przez drobne sitko. Białka przelewamy do misy miksera. Ucieramy na najniższych obrotach przez 7-10 minut. Stopniowo dodajemy cukier puder. Kiedy lukier zyska ładny biały kolor i odpowiednio gęstą konsystencję, dodajemy kilka kropli soku z cytryny lub octu. Lukier ucieramy łopatką, a nie rózgą. Lukier dzielimy na porcje i dodajemy barwniki.

KROK 4: Dekorujemy ciasteczka

Upieczone pierniki studzimy i dekorujemy masami cukrowymi i kolorowymi lukrami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (3)

Avatar
  • Gość Gość
    521 dni temu
    Świetny przepis! Ciasteczka z cynamonem i miodem idealnie wpasują się również w klimat świąt :) robię je co roku chyba już od 3 lat i mają więcej zwolenników niż klasyczne pierniki :)

    odpowiedz

  • Gość Gość
    555 dni temu
    No dobra, ale jakie proporcje jajek do cukru?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    555 dni temu
    Na jedno białko dajemy dwie łyżki cukru pudru :)

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!