Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- okrągłą blachę do pieczenia o średnicy 23 cm
- papier do pieczenia
- piekarnik nagrzany do temp. 180°C
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Wodę zagotuj, aby w momencie użycia była gorąca.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY GRUSZKI
Gruszki obieramy, pozostawiając zdrewniały ogonek do dekoracji. Z każdej gruszki odcinamy 1 cm spodu, aby stabilnie stała.
KROK 2: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI
Wszystkie suche składniki (prócz sezamu) łączymy w misce. W drugiej misce łączymy wodę, kawę, oliwę i ocet. Następnie łączymy dokładnie zawartość obu misek.
KROK 3: PRZEKŁADAMY CIASTO I GRUSZKI DO FORMY
Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Do środka wciskamy przygotowane wcześniej gruszki. Posypujemy sezamem i pieczemy ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C.
Zobacz podobne
przepisy
Gruszki karmelizowane pod chrupiącą owsianą kruszonką
Ten deser to świetny pomysł na wykorzystanie popularnych owoców! Idealnie komponuje się z bitą śmietaną lub lodami.
Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle
Ciasto, na którym można rysować? Paweł ma na nie przepis! Puszysty kakaowy biszkopt i śmietanowy krem na pewno zasmakują najmłodszym, a przy okazji stworzą okazję do wspólnego, rodzinnego pieczenia!
Kawowe cinnamon rolls
Pyszne cynamonowo-kawowe bułeczki to propozycja Kingi na małe co nieco. Cudownie kawowe, delikatne i puszyste. Będziesz do nich wracać wielokrotnie!
Wegańskie muffinki czekoladowe
Ciasto na bazie pomidorów czekoladowych, naturalnie słodki krem z batata i efektowne dekoracje z płatków róż. To brzmi jak przepis na walentynkowe wegańskie muffiny czekoladowe i… na udane święto zakochanych!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Hiszpańska tortilla ziemniaczana
- Muffinki z orzechami, jogurt naturalny, pomarańcza
- Pampuchy drożdżowe z sosem śliwkowym
- Schab z szynką i salsą jabłkową
- Pieczone warzywa w sosie curry z mlekiem kokosowym i jogurtem
- Pudding z letnich owoców
- Bezglutenowe ciasto śliwkowe
- Miętowe torciki z jagodami
- Ryba smażona z sałatką z fasoli
- Crumble bars z rabarbarem i wiśniami
- Korzenne ciasteczka na Halloween
- Kutia w pieczonych jabłkach i gruszkach
- Zupa fasolowa
- Salsa z mango i awokado
- Muffinki wielkanocne
- Placuszki z tuńczykiem
- Ciasto wiewiórka
- Ciasto Góra Lodowa – przepis
- Panzanella – sałatka z pomidorami i czerstwym pieczywem
- Piada wraps
- Frykadele drobiowe z sałatą
- Pesto eggs – jajka sadzone na domowym pesto
- Krem karmelowy (Dulce de leche)
- Zimowa surówka z czerwoną kapustą, orzechami włoskimi i pomarańczami
- Skrzydełka z kalafiora z domowym sosem BBQ
- Śniadaniowe batoniki czekoladowe
- Pieczony kalafior z sosem tahini, granatem i pistacjami
- Odwrócone ciasto pomarańczowe
- Szaszłyki kofta z mięsa mielonego z chlebkiem pita i ajwarem
- Bresaola z grillowaną gruszką i chipsami serowymi
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (16)
97 dni temu
Co znaczy niepełna szklanka? Jaka pojemność powinna byc?
odpowiedz
96 dni temu
Na naszą listę składników wkradł się błąd, w przepisie wykorzystujemy szklanki o pojemności ok. 250 ml :)
748 dni temu
Czy zamiast oliwy można użyć oleju rzepakowego?
odpowiedz
747 dni temu
Jak najbardziej możesz użyć oleju rzepakowego zamiast oliwy :)
931 dni temu
Pyszne, puszyste i wilgotne :) jak do tej pory- moje ulubione wegańskie ciacho ❤️
odpowiedz
1112 dni temu
Mam pytanie, 759,5 kcal na 1 porcję? To jest na całą okrągłą blaszkę o śr 23 cm, czy też np.1 porcję z tej blachy np. 1/6 lub 1/8 cześć ?
odpowiedz
1111 dni temu
Na 1 porcję czyli na 1 z 6 kawałków, na które pokroimy całe ciasto. Jeśli pokroisz je na mniejsze kawałki (np. na 8 części) liczba kalorii będzie odpowiednio mniejsza.
1101 dni temu
Jest podana ilość porcji, tj 6 porcji
996 dni temu
Ciasto wg przepisu dzieli się na 6 porcji, więc 1/6 ciasta ma 759,5 kcal. Pozdrawiam ;)
1124 dni temu
Czy można zmienić mogę na taką z niskim IG? Jeśli tak to jaką?
odpowiedz
1124 dni temu
Mąkę można zamienić na owsianą, kokosową, z amarantusa lub migdałową :)
1124 dni temu
Każda z mąk ma inne właściwości i nie można jej zamieniać 1:1 z pszenną - albo potrzebują więcej wody, albo będzie zakalec, albo ciasto będzie się kruszyło. Najlepiej zrobić próby w formie muffinek z mniejszej porcji ciasta 🙂
1151 dni temu
Jaką mąkę/mąki użyć, aby było jeszcze bezglutenowe? Wyglada apetycznie :)
odpowiedz
1150 dni temu
Najlepiej użyć połączenia mąk bezglutenowych, na przykład mąki jaglanej jako bazy oraz dwóch dodatkowych mąk: ziemniaczanej (która nada ciastu lepkości) i mąki migdałowej (nieco cięższej). Można też zdecydować się na specjalną mieszankę mąk bezglutenowych przeznaczoną specjalnie do przygotowywania ciast :)
1137 dni temu
Czy można dać większą ilość gruszek, np. 6-8?
1137 dni temu
Moniko, mamy wątpliwości, czy 8 gruszek zmieści się w formie o średnicy 23 cm :) Możesz dodać ich więcej, ale zwróć uwagę na to, czy nie rozbiją one ciasta. Zbyt wiele owoców może sprawić, że ciasto słabiej wyrośnie.
zobacz wszystkie