Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ:
- okrągłą blachę do pieczenia o średnicy 23 cm
- papier do pieczenia
- piekarnik nagrzany do temp. 180°C
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:
Wodę zagotuj, aby w momencie użycia była gorąca.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY GRUSZKI
Gruszki obieramy, pozostawiając zdrewniały ogonek do dekoracji. Z każdej gruszki odcinamy 1 cm spodu, aby stabilnie stała.
KROK 2: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI
Wszystkie suche składniki (prócz sezamu) łączymy w misce. W drugiej misce łączymy wodę, kawę, oliwę i ocet. Następnie łączymy dokładnie zawartość obu misek.
KROK 3: PRZEKŁADAMY CIASTO I GRUSZKI DO FORMY
Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Do środka wciskamy przygotowane wcześniej gruszki. Posypujemy sezamem i pieczemy ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Sałatka gyros
- Nuggetsy z kurczaka
- Domek z piernika
- Guacamole
- Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
- Łazanki
- Sernik pistacjowy
- Mini burgery
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Piernik świąteczny
- Świąteczne pierniczki
- Pistacjowy sernik baskijski
- Burek ze szpinakiem
- Spaghetti carbonara
- Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
- Zupa grzybowa z makaronem
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
- Przekąski sylwestrowe
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowaniakuchnialidla.pl
Komentarze (16)
490 dni temu
Co znaczy niepełna szklanka? Jaka pojemność powinna byc?
Odpowiedz
489 dni temu
Na naszą listę składników wkradł się błąd, w przepisie wykorzystujemy szklanki o pojemności ok. 250 ml :)
1141 dni temu
Czy zamiast oliwy można użyć oleju rzepakowego?
Odpowiedz
1141 dni temu
Jak najbardziej możesz użyć oleju rzepakowego zamiast oliwy :)
1324 dni temu
Pyszne, puszyste i wilgotne :) jak do tej pory- moje ulubione wegańskie ciacho ❤️
Odpowiedz
1505 dni temu
Mam pytanie, 759,5 kcal na 1 porcję? To jest na całą okrągłą blaszkę o śr 23 cm, czy też np.1 porcję z tej blachy np. 1/6 lub 1/8 cześć ?
Odpowiedz
1505 dni temu
Na 1 porcję czyli na 1 z 6 kawałków, na które pokroimy całe ciasto. Jeśli pokroisz je na mniejsze kawałki (np. na 8 części) liczba kalorii będzie odpowiednio mniejsza.
1494 dni temu
Jest podana ilość porcji, tj 6 porcji
1389 dni temu
Ciasto wg przepisu dzieli się na 6 porcji, więc 1/6 ciasta ma 759,5 kcal. Pozdrawiam ;)
1517 dni temu
Czy można zmienić mogę na taką z niskim IG? Jeśli tak to jaką?
Odpowiedz
1517 dni temu
Mąkę można zamienić na owsianą, kokosową, z amarantusa lub migdałową :)
1517 dni temu
Każda z mąk ma inne właściwości i nie można jej zamieniać 1:1 z pszenną - albo potrzebują więcej wody, albo będzie zakalec, albo ciasto będzie się kruszyło. Najlepiej zrobić próby w formie muffinek z mniejszej porcji ciasta 🙂
1544 dni temu
Jaką mąkę/mąki użyć, aby było jeszcze bezglutenowe? Wyglada apetycznie :)
Odpowiedz
1544 dni temu
Najlepiej użyć połączenia mąk bezglutenowych, na przykład mąki jaglanej jako bazy oraz dwóch dodatkowych mąk: ziemniaczanej (która nada ciastu lepkości) i mąki migdałowej (nieco cięższej). Można też zdecydować się na specjalną mieszankę mąk bezglutenowych przeznaczoną specjalnie do przygotowywania ciast :)
1531 dni temu
Czy można dać większą ilość gruszek, np. 6-8?
1531 dni temu
Moniko, mamy wątpliwości, czy 8 gruszek zmieści się w formie o średnicy 23 cm :) Możesz dodać ich więcej, ale zwróć uwagę na to, czy nie rozbiją one ciasta. Zbyt wiele owoców może sprawić, że ciasto słabiej wyrośnie.
zobacz wszystkie