zobacz film

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • formę do pieczenia z klipsem o wymiarach 34x24 cm
  • robot wielofunkcyjny
  • ręcznik papierowy
  • wałek
  • cienki pędzelek do malowania dekoracji
  • sito o drobnych oczkach
  • papier do pieczenia
  • rózgę kuchenną
  • łopatkę silikonową i płaską łopatkę metalową

Sposób przygotowania:

Krok 1: UBIJAMY JAJKA Z CUKREM

Żółtka jaj oddzielamy od białek. Białka łączymy w naczyniu robota z 1 łyżką cukru. Ubijamy na wolnych obrotach, stopniowo dodając resztę cukru. Po dodaniu ostatniej porcji cukru zwiększamy obroty.

Gdy cukier się rozpuści, a białka uzyskają konsystencję puszystej, perłowej piany, zmniejszamy obroty i stopniowo dodajemy żółtka. Ucieramy chwilę, aż składniki się połączą.

Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA BISZKOPT KAKAOWY

Mąkę pszenną łączymy w misce z mąką ziemniaczaną. Dodajemy kakao i proszek do pieczenia. Mieszamy. Wszystkie suche składniki przesiewamy przez sito do jajek ubitych z cukrem. Ciasto wyrabiamy delikatnie za pomocą rózgi kuchennej.

Gdy składniki zaczną się łączyć, dodajemy wodę i olej. Ponownie mieszamy, aż składniki całkowicie się połączą. Staramy się mieszać masę zdecydowanymi, ale delikatnymi ruchami, by nie przebić ciasta.

Krok 3: PIECZEMY BISZKOPT

Spód formy smarujemy masłem, a jej boki wykładamy papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej formy przelewamy masę na biszkopt. Ciasto wyrównujemy z wierzchu za pomocą łopatki silikonowej.

Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Biszkopt powinien wyrosnąć do ok. 4 cm – nie musimy uzyskiwać mocno wyrośniętego biszkoptu.

Upieczony biszkopt odstawiamy do wystudzenia. Możemy odpiąć boki formy i zdjąć papier do pieczenia, by ciasto szybciej wystygło.

Krok 4: KROIMY BISZKOPT

Górną, nierówną warstwę wystudzonego biszkoptu ścinamy. Biszkoptowy blat przecinamy na pół tak, by uzyskać 2 cieńsze blaty. Dolny blat przekładamy z powrotem do formy, górny odkładamy na deskę lub na blat. Formę, w której piekliśmy biszkopt ponownie składamy.

Krok 5: PRZYGOTOWUJEMY KREM ŚMIETANKOWY

Bardzo mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na średnich obrotach w naczyniu robota. Pod koniec ubijania zwiększamy obroty. Docelowo śmietanka powinna być stabilna, ale nie ubijamy jej do końca, na sztywno. Staramy się, by zachowała kremową konsystencję.

Żelatynę zalewamy wodą w miseczce i mieszamy, aż się rozpuści. Dodajemy syrop z agawy.

Do namoczonej żelatyny z syropem dodajemy 1 łyżkę śmietanki. Mieszamy. Całość przelewamy do ubitej śmietany i delikatnie mieszamy za pomocą rózgi kuchennej.

Krok 6: SKŁADAMY CIASTO

Na blat umieszczony w formie przekładamy krem śmietanowy (zostawiamy ok. 1-2 spore łyżki kremu – wykorzystamy go do przesmarowania wierzchu ciasta) i dokładnie wyrównujemy go z wierzchu za pomocą łopatki.

Warstwę kremu nakrywamy drugim biszkoptowym blatem. Delikatnie dociskamy, dodatkowo wyrównując nakrytą warstwę kremu. Na wierzch ciasta wykładamy pozostałą, odłożoną wcześniej część kremu śmietankowego i rozsmarowujemy go cienko po całej powierzchni. Ranty formy wycieramy z kremu za pomocą ręcznika papierowego.

Ciasto wkładamy do lodówki na ok. 40-60 minut, by krem się zestalił.

Krok 7: WYRABIAMY MASĘ CUKROWĄ I PRZYGOTOWUJEMY RYSUNEK

Masę cukrową zagniatamy na blacie, by stała się plastyczna, a następnie rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Powinniśmy uzyskać cienki, prostokątny placek. Zdejmujemy papier do pieczenia.

Na rozwałkowanej masie cukrowej układamy rysunek, a za pomocą twardej końcówki pędzla rysujemy w masie kontury i najważniejsze elementy obrazka. Rysunek zdejmujemy.

Kontury obrazka malujemy na masie, wykorzystując ciemny barwnik spożywczy. Barwnik rozprowadzamy za pomocą cienkiego pędzelka. Kontury wypełniamy kolorami.

Krok 8: PRZEKŁADAMY RYSUNEK NA CIASTO

Schłodzone ciasto obkrawamy dookoła, formę zdejmujemy. Brzegi wierzchniej masy śmietanowej delikatnie wyrównujemy za pomocą płaskiej łopatki. Za pomocą formy zaznaczamy kształt ciasta na warstwie masy z rysunkiem. Rysunek wycinamy za pomocą ostrego noża. Nadmiar masy cukrowej zagniatamy, owijamy folią i odkładamy do późniejszego wykorzystania.

Rysunek wykonany na masie przekładamy na wierzch ciasta i wyrównujemy z każdej strony, by idealnie przylegał do jego brzegów. Na tym etapie możemy dokończyć obrazek, dorysowując pozostałe elementy.

Krok 9: KROIMY CIASTO PUZZLE

Ostry nóż zwilżamy wodą. Ciasto kroimy delikatnie na nieregularne kawałki – puzzle. Po każdym cięciu nóż opłukujemy w wodzie i ponownie zwilżamy. Ciasto podajemy w całości po pokrojeniu.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram