
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- formę do pieczenia z klipsem o wymiarach 34x24 cm
- robot wielofunkcyjny
- ręcznik papierowy
- wałek
- cienki pędzelek do malowania dekoracji
- sito o drobnych oczkach
- papier do pieczenia
- rózgę kuchenną
- łopatkę silikonową i płaską łopatkę metalową
Sposób przygotowania:
Krok 1: UBIJAMY JAJKA Z CUKREM
Żółtka jaj oddzielamy od białek. Białka łączymy w naczyniu robota z 1 łyżką cukru. Ubijamy na wolnych obrotach, stopniowo dodając resztę cukru. Po dodaniu ostatniej porcji cukru zwiększamy obroty.
Gdy cukier się rozpuści, a białka uzyskają konsystencję puszystej, perłowej piany, zmniejszamy obroty i stopniowo dodajemy żółtka. Ucieramy chwilę, aż składniki się połączą.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA BISZKOPT KAKAOWY
Mąkę pszenną łączymy w misce z mąką ziemniaczaną. Dodajemy kakao i proszek do pieczenia. Mieszamy. Wszystkie suche składniki przesiewamy przez sito do jajek ubitych z cukrem. Ciasto wyrabiamy delikatnie za pomocą rózgi kuchennej.
Gdy składniki zaczną się łączyć, dodajemy wodę i olej. Ponownie mieszamy, aż składniki całkowicie się połączą. Staramy się mieszać masę zdecydowanymi, ale delikatnymi ruchami, by nie przebić ciasta.
Krok 3: PIECZEMY BISZKOPT
Spód formy smarujemy masłem, a jej boki wykładamy papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej formy przelewamy masę na biszkopt. Ciasto wyrównujemy z wierzchu za pomocą łopatki silikonowej.
Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Biszkopt powinien wyrosnąć do ok. 4 cm – nie musimy uzyskiwać mocno wyrośniętego biszkoptu.
Upieczony biszkopt odstawiamy do wystudzenia. Możemy odpiąć boki formy i zdjąć papier do pieczenia, by ciasto szybciej wystygło.
Krok 4: KROIMY BISZKOPT
Górną, nierówną warstwę wystudzonego biszkoptu ścinamy. Biszkoptowy blat przecinamy na pół tak, by uzyskać 2 cieńsze blaty. Dolny blat przekładamy z powrotem do formy, górny odkładamy na deskę lub na blat. Formę, w której piekliśmy biszkopt ponownie składamy.
Krok 5: PRZYGOTOWUJEMY KREM ŚMIETANKOWY
Bardzo mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na średnich obrotach w naczyniu robota. Pod koniec ubijania zwiększamy obroty. Docelowo śmietanka powinna być stabilna, ale nie ubijamy jej do końca, na sztywno. Staramy się, by zachowała kremową konsystencję.
Żelatynę zalewamy wodą w miseczce i mieszamy, aż się rozpuści. Dodajemy syrop z agawy.
Do namoczonej żelatyny z syropem dodajemy 1 łyżkę śmietanki. Mieszamy. Całość przelewamy do ubitej śmietany i delikatnie mieszamy za pomocą rózgi kuchennej.
Krok 6: SKŁADAMY CIASTO
Na blat umieszczony w formie przekładamy krem śmietanowy (zostawiamy ok. 1-2 spore łyżki kremu – wykorzystamy go do przesmarowania wierzchu ciasta) i dokładnie wyrównujemy go z wierzchu za pomocą łopatki.
Warstwę kremu nakrywamy drugim biszkoptowym blatem. Delikatnie dociskamy, dodatkowo wyrównując nakrytą warstwę kremu. Na wierzch ciasta wykładamy pozostałą, odłożoną wcześniej część kremu śmietankowego i rozsmarowujemy go cienko po całej powierzchni. Ranty formy wycieramy z kremu za pomocą ręcznika papierowego.
Ciasto wkładamy do lodówki na ok. 40-60 minut, by krem się zestalił.
Krok 7: WYRABIAMY MASĘ CUKROWĄ I PRZYGOTOWUJEMY RYSUNEK
Masę cukrową zagniatamy na blacie, by stała się plastyczna, a następnie rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Powinniśmy uzyskać cienki, prostokątny placek. Zdejmujemy papier do pieczenia.
Na rozwałkowanej masie cukrowej układamy rysunek, a za pomocą twardej końcówki pędzla rysujemy w masie kontury i najważniejsze elementy obrazka. Rysunek zdejmujemy.
Kontury obrazka malujemy na masie, wykorzystując ciemny barwnik spożywczy. Barwnik rozprowadzamy za pomocą cienkiego pędzelka. Kontury wypełniamy kolorami.
Krok 8: PRZEKŁADAMY RYSUNEK NA CIASTO
Schłodzone ciasto obkrawamy dookoła, formę zdejmujemy. Brzegi wierzchniej masy śmietanowej delikatnie wyrównujemy za pomocą płaskiej łopatki. Za pomocą formy zaznaczamy kształt ciasta na warstwie masy z rysunkiem. Rysunek wycinamy za pomocą ostrego noża. Nadmiar masy cukrowej zagniatamy, owijamy folią i odkładamy do późniejszego wykorzystania.
Rysunek wykonany na masie przekładamy na wierzch ciasta i wyrównujemy z każdej strony, by idealnie przylegał do jego brzegów. Na tym etapie możemy dokończyć obrazek, dorysowując pozostałe elementy.
Krok 9: KROIMY CIASTO PUZZLE
Ostry nóż zwilżamy wodą. Ciasto kroimy delikatnie na nieregularne kawałki – puzzle. Po każdym cięciu nóż opłukujemy w wodzie i ponownie zwilżamy. Ciasto podajemy w całości po pokrojeniu.
Zobacz podobne przepisy
Zobacz przepisy na lato
- Ramen
- Gulasz wołowy
- Ciasto skubaniec z agrestem
- Mac and cheese na dwa sposoby
- Chaczapuri z serem i sosem adżika
- Pieczony naleśnik, czyli dutch baby
- Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem
- Aglio, olio e peperoncino – makaron z chili
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Spaghetti carbonara
- Corn dog
- Kurczak w sosie jogurtowym
- Butter chicken
- Jak zrobić idealny bekon?
- Jak robić ozdoby z masy cukrowej?
- Jak myć warzywa i owoce?
- Tortilla z kurczakiem i guacamole
- Klasyczna sałatka grecka
- Tradycyjna maczanka krakowska
- Lody tajskie
Przepisy według składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (1)
587 dni temu
Bardzo fajny przepis . I widzisz Benio Marzenia się spełniają.
Odpowiedz