![Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle Kakaowo-śmietankowe ciasto puzzle](https://kuchnialidla.pl/img/PL/1250x700/8b222917d5bc-97fae4077304-kw21-2021-pawel-malecki-kakaowo-smietankowe-ciasto-puzzle_1250x700.webp)
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- formę do pieczenia z klipsem o wymiarach 34x24 cm
- robot wielofunkcyjny
- ręcznik papierowy
- wałek
- cienki pędzelek do malowania dekoracji
- sito o drobnych oczkach
- papier do pieczenia
- rózgę kuchenną
- łopatkę silikonową i płaską łopatkę metalową
Sposób przygotowania:
Krok 1: UBIJAMY JAJKA Z CUKREM
Żółtka jaj oddzielamy od białek. Białka łączymy w naczyniu robota z 1 łyżką cukru. Ubijamy na wolnych obrotach, stopniowo dodając resztę cukru. Po dodaniu ostatniej porcji cukru zwiększamy obroty.
Gdy cukier się rozpuści, a białka uzyskają konsystencję puszystej, perłowej piany, zmniejszamy obroty i stopniowo dodajemy żółtka. Ucieramy chwilę, aż składniki się połączą.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA BISZKOPT KAKAOWY
Mąkę pszenną łączymy w misce z mąką ziemniaczaną. Dodajemy kakao i proszek do pieczenia. Mieszamy. Wszystkie suche składniki przesiewamy przez sito do jajek ubitych z cukrem. Ciasto wyrabiamy delikatnie za pomocą rózgi kuchennej.
Gdy składniki zaczną się łączyć, dodajemy wodę i olej. Ponownie mieszamy, aż składniki całkowicie się połączą. Staramy się mieszać masę zdecydowanymi, ale delikatnymi ruchami, by nie przebić ciasta.
Krok 3: PIECZEMY BISZKOPT
Spód formy smarujemy masłem, a jej boki wykładamy papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej formy przelewamy masę na biszkopt. Ciasto wyrównujemy z wierzchu za pomocą łopatki silikonowej.
Pieczemy ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Biszkopt powinien wyrosnąć do ok. 4 cm – nie musimy uzyskiwać mocno wyrośniętego biszkoptu.
Upieczony biszkopt odstawiamy do wystudzenia. Możemy odpiąć boki formy i zdjąć papier do pieczenia, by ciasto szybciej wystygło.
Krok 4: KROIMY BISZKOPT
Górną, nierówną warstwę wystudzonego biszkoptu ścinamy. Biszkoptowy blat przecinamy na pół tak, by uzyskać 2 cieńsze blaty. Dolny blat przekładamy z powrotem do formy, górny odkładamy na deskę lub na blat. Formę, w której piekliśmy biszkopt ponownie składamy.
Krok 5: PRZYGOTOWUJEMY KREM ŚMIETANKOWY
Bardzo mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na średnich obrotach w naczyniu robota. Pod koniec ubijania zwiększamy obroty. Docelowo śmietanka powinna być stabilna, ale nie ubijamy jej do końca, na sztywno. Staramy się, by zachowała kremową konsystencję.
Żelatynę zalewamy wodą w miseczce i mieszamy, aż się rozpuści. Dodajemy syrop z agawy.
Do namoczonej żelatyny z syropem dodajemy 1 łyżkę śmietanki. Mieszamy. Całość przelewamy do ubitej śmietany i delikatnie mieszamy za pomocą rózgi kuchennej.
Krok 6: SKŁADAMY CIASTO
Na blat umieszczony w formie przekładamy krem śmietanowy (zostawiamy ok. 1-2 spore łyżki kremu – wykorzystamy go do przesmarowania wierzchu ciasta) i dokładnie wyrównujemy go z wierzchu za pomocą łopatki.
Warstwę kremu nakrywamy drugim biszkoptowym blatem. Delikatnie dociskamy, dodatkowo wyrównując nakrytą warstwę kremu. Na wierzch ciasta wykładamy pozostałą, odłożoną wcześniej część kremu śmietankowego i rozsmarowujemy go cienko po całej powierzchni. Ranty formy wycieramy z kremu za pomocą ręcznika papierowego.
Ciasto wkładamy do lodówki na ok. 40-60 minut, by krem się zestalił.
Krok 7: WYRABIAMY MASĘ CUKROWĄ I PRZYGOTOWUJEMY RYSUNEK
Masę cukrową zagniatamy na blacie, by stała się plastyczna, a następnie rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Powinniśmy uzyskać cienki, prostokątny placek. Zdejmujemy papier do pieczenia.
Na rozwałkowanej masie cukrowej układamy rysunek, a za pomocą twardej końcówki pędzla rysujemy w masie kontury i najważniejsze elementy obrazka. Rysunek zdejmujemy.
Kontury obrazka malujemy na masie, wykorzystując ciemny barwnik spożywczy. Barwnik rozprowadzamy za pomocą cienkiego pędzelka. Kontury wypełniamy kolorami.
Krok 8: PRZEKŁADAMY RYSUNEK NA CIASTO
Schłodzone ciasto obkrawamy dookoła, formę zdejmujemy. Brzegi wierzchniej masy śmietanowej delikatnie wyrównujemy za pomocą płaskiej łopatki. Za pomocą formy zaznaczamy kształt ciasta na warstwie masy z rysunkiem. Rysunek wycinamy za pomocą ostrego noża. Nadmiar masy cukrowej zagniatamy, owijamy folią i odkładamy do późniejszego wykorzystania.
Rysunek wykonany na masie przekładamy na wierzch ciasta i wyrównujemy z każdej strony, by idealnie przylegał do jego brzegów. Na tym etapie możemy dokończyć obrazek, dorysowując pozostałe elementy.
Krok 9: KROIMY CIASTO PUZZLE
Ostry nóż zwilżamy wodą. Ciasto kroimy delikatnie na nieregularne kawałki – puzzle. Po każdym cięciu nóż opłukujemy w wodzie i ponownie zwilżamy. Ciasto podajemy w całości po pokrojeniu.
Zobacz podobne
przepisy
Tęczowy tort
Rainbow cake to tęczowy tort na wyjątkowe okazje. Wygląda spektakularnie! Przepis Pawła będzie doskonały na specjalną okazję!
![Tęczowy tort](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/09e20f0eda16-7dafa20c23ab-KW26_2019_Pawel_RAINBOWCAKE_1250x700.webp)
Monogram cake
Szukasz przepisu na wyjątkowy tort? Chcesz spersonalizować wypiek, by uczcić szczególną okazję dla bliskiej ci osoby? Przygotuj monogram cake według przepisu Pawła Małeckiego!
![Monogram cake](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/ebacc45391b7-143e403f26f1-KW12-Pawel-Malecki-monogram-cake_32397_310120_MS_83660_rgb_ok_1250x700.webp)
Ciasto zebra
Sporu dotyczącego pasków zebry z pewnością nie rozstrzygniemy, ale zawsze możemy zrobić przepyszne ciasto zebrę, którego każdy paseczek smakuje idealnie!
![Ciasto zebra](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/cbea9b6a4895-f2f321a2d57e-36487_LPL_BS_Prosty_Przepis_i_Miniatury_na_YT_KW13_1250x750.webp)
Wegańska tarta bez pieczenia z owocami
Nie ma nic prostszego i szybszego niż wegańska tarta na spodzie z pysznym waniliowym serkiem i owocami. Spróbuj i daj się przekonać!
![Wegańska tarta bez pieczenia z owocami](https://kuchnialidla.pl/img/PL/587x330/5711c6c13bf4-1561629b2faf-kw20-Wegańska-tarta-bez-pieczenia-z-owocami-kinga-paruzel.webp)
Zobacz wszystkie
przepisy
- Babka bananowa
- Szwarcwaldzki tort z wiśniami
- Puszysty omlet z owocami
- Tort owocowy z bitą śmietaną
- Ciasto czekoladowe – prosty przepis
- Tort z kremem maślanym i malinami
- Biszkopt z brzoskwiniami i limonkowym skyrem
- Galaretki pomarańczowe w skórce
- Domowe jeżyki czekoladowo-bakaliowe
- Wegańskie ciasteczka imbirowe
- Śmietanowiec z galaretką
- Minitorciki czekoladowo-migdałowe
- Omlet biszkoptowy z karmelizowanymi brzoskwiniami
- Ciasto Malinowa Chmurka – przepis bez pieczenia
- Lahmacun, czyli pizza w stylu tureckim
- KURKI W ZALEWIE OCTOWEJ
- KARNAWAŁOWE CAŁUSKI
- MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
- DESER SZAMPAŃSKI
- Pieczeń z dzika w sosie myśliwskim z pyzami i kapustą
- Paszteciki z wędzonego pstrąga
- Kuchnia molekularna: ciastko dyniowe i wędzona czekolada
- Fondant czekoladowy z curry i boczkiem
- Crème brûlée z trawą cytrynową, wiśniami i imbirem
- Tradycyjna maczanka krakowska
- KURKI W ZALEWIE OCTU JABŁKOWEGO
- GOFRY TRADYCYJNE
- Sylwestrowe minipączki z kremem adwokatowym
- Kuchnia molekularna: lody z zupy, suszone żółtka i pianka serowa
- Tort malinowy
Komentarze (1)
168 dni temu
Bardzo fajny przepis . I widzisz Benio Marzenia się spełniają.
odpowiedz