zobacz film

Paweł Małecki

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
  • sito
  • wałek
  • papier do pieczenia
  • blachę do pieczenia
  • szablon wybranej litery
  • folię spożywczą
  • rózgę kuchenną
  • 2 worki cukiernicze z gładką i karbowaną końcówką
  • wycinak w kształcie kwiatka

Sposób przygotowania:

Krok 1: ZAGNIATAMY KRUCHE CIASTO

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę, nasiona laski wanilii, żółtka i śmietanę. Ciasto wyrabiamy dłońmi, aż składniki się połączą. Jeśli będzie zbyt sypkie, dodajemy 1 łyżkę śmietany i ponownie wyrabiamy na gładką, jednolitą masę. Staramy się nie ugniatać ciasta zbyt długo, by po upieczeniu nie było zbyt twarde.

Wyrobione ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.

Krok 2: WAŁKUJEMY CIASTO I WYCINAMY KSZTAŁTY LITER

Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Każdą część rozwałkowujemy na osobnym arkuszu papieru do pieczenia, nadając mu kształt prostokąta o grubości ok. 5-6 mm. Powinniśmy uzyskać 2 prostokąty.

Na rozwałkowanym cieście układamy kolejno szablon litery i wycinamy jej kształt za pomocą ostrego noża. Szablon zdejmujemy. Powinniśmy uzyskać 2 litery z ciasta – na spód tortu i na kolejną jego warstwę.

Ścinki ciasta możemy zagnieść, owinąć folią spożywczą i zamrozić na inną okazję.

Krok 3: PIECZEMY LITERY Z KRUCHEGO CIASTA

Litery z ciasta przekładamy na blachę do pieczenia razem z arkuszem papieru. Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem. Pieczemy na złoty kolor ok. 15-20 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.

Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY KREM WANILIOWY

Żelatynę zalewamy zimną wodą, mieszamy i odstawiamy, by napęczniała.  

Śmietankę zagotowujemy w rondelku z nasionkami laski wanilii. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Mieszamy. Dodajemy pokruszoną białą czekoladę i wyłączamy ogień. Odstawiamy do przestudzenia.

Ubitą śmietankę łączymy w misce z serkiem homogenizowanym i delikatnie mieszamy. Śmietanową masę przekładamy do przestudzonej masy z żelatyną i białą czekoladą. Delikatnie mieszamy na gładki, jednolity krem. Wstawiamy do lodówki, by krem się zestalił.

Krok 5: PRZYGOTOWUJEMY DEKORACJE Z MASY CUKROWEJ

Masę cukrową wyrabiamy na blacie oprószonym cukrem pudrem, a następnie cienko rozwałkowujemy. Za pomocą wycinaka wykrawamy z niej kwiatki. 

Krok 6: SKŁADAMY WARSTWY TORTU

Schłodzony krem przekładamy do worka cukierniczego z prostą końcówką. Na całej powierzchni litery przeznaczonej na spód szprycujemy kremowe rożki, jeden obok drugiego.

Do osobnego rękawa przekładamy konfiturę z owoców lasu i szprycujemy ją pomiędzy rożkami. Kremową warstwę przykrywamy drugą literą z ciasta kruchego i powtarzamy czynności.

Krok 7: DEKORUJEMY TORT

Monogram cake dekorujemy makaronikami, świeżymi owocami (np. truskawkami, malinami, jeżynami, porzeczkami), ozdobami z masy cukrowej i czekoladowymi chipsami. Na wierzch kruszymy bezy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

zobacz wszystkie

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!

Obserwuj nas

  • YouTube
  • Facebook
  • Pinterest
  • Instagram