Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C
- sito
- wałek
- papier do pieczenia
- blachę do pieczenia
- szablon wybranej litery
- folię spożywczą
- rózgę kuchenną
- 2 worki cukiernicze z gładką i karbowaną końcówką
- wycinak w kształcie kwiatka
Sposób przygotowania:
Krok 1: ZAGNIATAMY KRUCHE CIASTO
Mąkę i cukier puder przesiewamy do miski. Dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę, nasiona laski wanilii, żółtka i śmietanę. Ciasto wyrabiamy dłońmi, aż składniki się połączą. Jeśli będzie zbyt sypkie, dodajemy 1 łyżkę śmietany i ponownie wyrabiamy na gładką, jednolitą masę. Staramy się nie ugniatać ciasta zbyt długo, by po upieczeniu nie było zbyt twarde.
Wyrobione ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
Krok 2: WAŁKUJEMY CIASTO I WYCINAMY KSZTAŁTY LITER
Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Każdą część rozwałkowujemy na osobnym arkuszu papieru do pieczenia, nadając mu kształt prostokąta o grubości ok. 5-6 mm. Powinniśmy uzyskać 2 prostokąty.
Na rozwałkowanym cieście układamy kolejno szablon litery i wycinamy jej kształt za pomocą ostrego noża. Szablon zdejmujemy. Powinniśmy uzyskać 2 litery z ciasta – na spód tortu i na kolejną jego warstwę.
Ścinki ciasta możemy zagnieść, owinąć folią spożywczą i zamrozić na inną okazję.
Krok 3: PIECZEMY LITERY Z KRUCHEGO CIASTA
Litery z ciasta przekładamy na blachę do pieczenia razem z arkuszem papieru. Wierzch ciasta nakłuwamy widelcem. Pieczemy na złoty kolor ok. 15-20 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 4: PRZYGOTOWUJEMY KREM WANILIOWY
Żelatynę zalewamy zimną wodą, mieszamy i odstawiamy, by napęczniała.
Śmietankę zagotowujemy w rondelku z nasionkami laski wanilii. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Mieszamy. Dodajemy pokruszoną białą czekoladę i wyłączamy ogień. Odstawiamy do przestudzenia.
Ubitą śmietankę łączymy w misce z serkiem homogenizowanym i delikatnie mieszamy. Śmietanową masę przekładamy do przestudzonej masy z żelatyną i białą czekoladą. Delikatnie mieszamy na gładki, jednolity krem. Wstawiamy do lodówki, by krem się zestalił.
Krok 5: PRZYGOTOWUJEMY DEKORACJE Z MASY CUKROWEJ
Masę cukrową wyrabiamy na blacie oprószonym cukrem pudrem, a następnie cienko rozwałkowujemy. Za pomocą wycinaka wykrawamy z niej kwiatki.
Krok 6: SKŁADAMY WARSTWY TORTU
Schłodzony krem przekładamy do worka cukierniczego z prostą końcówką. Na całej powierzchni litery przeznaczonej na spód szprycujemy kremowe rożki, jeden obok drugiego.
Do osobnego rękawa przekładamy konfiturę z owoców lasu i szprycujemy ją pomiędzy rożkami. Kremową warstwę przykrywamy drugą literą z ciasta kruchego i powtarzamy czynności.
Krok 7: DEKORUJEMY TORT
Monogram cake dekorujemy makaronikami, świeżymi owocami (np. truskawkami, malinami, jeżynami, porzeczkami), ozdobami z masy cukrowej i czekoladowymi chipsami. Na wierzch kruszymy bezy.
Zobacz podobne
przepisy
Naked cake z gofrów orzechowych
Szukasz pomysłu na szybki tort? Zajrzyj do przepisu Pawła Małeckiego na tort z gofrów orzechowych, z dodatkiem bitej śmietany i owoców.
Czekoladowy tort wegański z domowym kremem orzechowym
Czekoladowe ciasto i dwa rodzaje kremów: wegański z orzechów i daktyli oraz malinowy na bazie mleczka kokosowego – zobacz, jak przygotować idealne ciasto wegańskie!
Migdałowy tort weselny z truskawkami
Szukasz pomysłu na tort weselny? Spróbuj migdałowego z kremem maślanym i mnóstwem świeżych truskawek!
Tort lodowy
Idealny na letnią imprezę urodzinową! Wypróbuj przepis Pawła na wspaniały tort lodowy z warstwami w dwóch smakach. To idealne ciasto dla fanów biszkoptu, czekolady, truskawek i… słodkości na chłodno!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Tort bezowy z likierem jajecznym
- Sałatka z grillowanych owoców
- Kaczka pieczona z oliwkami
- Ciasto z morelami i suszoną żurawiną
- Tort czekoladowo-kawowy
- Sernik czekoladowy
- Torcik wiśniowy
- Naked cake z gofrów orzechowych
- Najlepsze minipączki
- Guacamole z pomidorami
- Tęczowy tort
- Pieczone gruszki z nadzieniem i bezą
- Tort mimoza
- Ciasto tulipan
- Praliny z białą czekoladą i ciasteczkami
- Comber z jelenia
- Pieczona ciecierzyca na słodko
- Pieczona gęś z jabłkami i czerwoną kapustą
- Sałatka z bakłażana z twarożkiem podwędzanym sianem
- Sałatka z bakłażana z dressingiem z jogurtu koziego
- Gulasz z pulpetami jagnięcymi
- Tarta razowa z botwinką i kozim serem
- Bigos rybny
- Czekoladowe jajko z niespodzianką
- Sałatka szefa w stylu amerykańskim
- Ośmiorniczki z grilla
- Kuskus z gulaszem jagnięcym
- Rolada czekoladowa à la kłoda
- 3 sposoby na wytrawne konfitury z pomidorów
- Zupa jagodowa z pianką z białek
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (3)
416 dni temu
Zrobiłam to ciasto zgodnie z przepisem. 1. Obiektywna uwaga: należy dodać więcej żelatyny do kremu 2. Subiektywna uwaga: efekt końcowy jest bardzo niesmaczny i mdły. Świeże owoce i konfitura trochę ratują sprawę ale ogólnie nikomu to nie smakowało.
odpowiedz
669 dni temu
Co z cukrem pudrem w składnikach ciasta?
odpowiedz
668 dni temu
Cukier puder przesiewamy wraz z mąką do misy, w której zagniatamy kruche ciasto.