Syrop czekoladowo-kawowy
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Cukier, cukier waniliowy, ziarna kawy wkładamy do garnka. Zalewamy 500 ml wody i powoli zagotowujemy w wysokim garnku, a następnie gotujemy przez 5 minut.

Czekoladę siekamy. Syrop zdejmujemy z ognia i stapiamy w nim czekoladę. Pozostawiamy na 5-10 minut. Następnie zagotowujemy ponownie, dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Gotujemy przez 5 minut, stale mieszając. Syrop przelewamy przez sitko i napełniamy nim wypłukane gorącą wodą, czyste butelki (po 100 ml). Zamykamy i odstawiamy do ostygnięcia. Otwarte butelki przechowujemy w lodówce i zużywamy w krótkim czasie.

Idealnie nadaje się do lodów, gofrów, deserów i kawy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (6)

Avatar
  • Nasturcja Nasturcja
    2375 dni temu
    A można zapasteryzować żeby przedłużyć trwałość

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    2372 dni temu
    Nasturcjo, akurat ten syropu nie polecamy pasteryzować. Przygotowany na świeżo jest zdecydowanie lepszy :)
  • Gość Gość
    2979 dni temu
    jakie to opakowania cukru waniliowego?

    odpowiedz

  • Gość Gość
    3111 dni temu
    a co z kawą?

    odpowiedz

  • KuchniaLidla KuchniaLidla
    3111 dni temu
    Drogi Gościu, tak jak w przepisie - ziarna kawy gotujemy wraz z cukrem.
  • Gość Gość
    3145 dni temu
    Robiłam wczoraj ,jest pyszny ,dzisiaj z naleśnikami...

    odpowiedz


Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!