Marcepanowe kartofelki
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • robota kuchennego Monsieur Cuisine

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWANIE CUKRU PUDRU

Cukier wsypać do pojemnika miksującego i (z zatkniętą miarką) ucierać na puder 20 sekund/prędkość 10. Przesypać do innego naczynia.

KROK 2: PRZYGOTOWANIE MARCEPANU

Do pojemnika miksującego wrzucić migdały i rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 20 sekund/prędkość 10. Dodać cukier puder i likier pomarańczowy, miksować wszystko (z zatkniętą miarką) 1 minutę/prędkość 9. Jeśli marcepan jest wciąż zbyt gruboziarnisty, ewentualnie powtórzyć czynność.

Zawinąć masę marcepanową w folię spożywczą i trzymać przez noc w lodówce.

KROK 3: FORMOWANIE MARCEPANOWYCH KARTOFELKÓW

Następnego dnia podzielić marcepan na kawałki i ponownie włożyć do pojemnika miksującego. Miksować (z zatkniętą miarką) 15 sekund /prędkość 7. Wyjąć miękką masę marcepanową z pojemnika, uformować z niej 40 kuleczek i każdą obtoczyć w kakao.

RADY

Przechowywane w chłodnym miejscu w hermetycznie zamkniętym pojemniku kartofelki zachowają swoje wartości smakowe co najmniej 4 tygodnie.

Jeśli masa jest zbyt sucha i nie wiąże się wystarczająco, można dodać jeszcze 1 łyżkę wody. Likier pomarańczowy można zastąpić wodą różaną.

Po uformowaniu marcepanowe kartofelki są wciąż bardzo miękkie. Stężeją, jeśli pozostawimy je w temperaturze pokojowej do wyschnięcia, a następnie będziemy przechowywać w chłodnym miejscu.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!