Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- termorobota MC Smart
Sposób przygotowania:
KROK 1: PRZYGOTOWANIE CUKRU PUDRU
Cukier wsypać do pojemnika miksującego i (z zatkniętą miarką) ucierać na puder 20 sekund/prędkość 10. Przesypać do innego naczynia.
KROK 2: PRZYGOTOWANIE MARCEPANU
Do pojemnika miksującego wrzucić migdały i rozdrabniać (z zatkniętą miarką) 20 sekund/prędkość 10. Dodać cukier puder i likier pomarańczowy, miksować wszystko (z zatkniętą miarką) 1 minutę/prędkość 9. Jeśli marcepan jest wciąż zbyt gruboziarnisty, ewentualnie powtórzyć czynność.
Zawinąć masę marcepanową w folię spożywczą i trzymać przez noc w lodówce.
KROK 3: FORMOWANIE MARCEPANOWYCH KARTOFELKÓW
Następnego dnia podzielić marcepan na kawałki i ponownie włożyć do pojemnika miksującego. Miksować (z zatkniętą miarką) 15 sekund /prędkość 7. Wyjąć miękką masę marcepanową z pojemnika, uformować z niej 40 kuleczek i każdą obtoczyć w kakao.
RADY
Przechowywane w chłodnym miejscu w hermetycznie zamkniętym pojemniku kartofelki zachowają swoje wartości smakowe co najmniej 4 tygodnie.
Jeśli masa jest zbyt sucha i nie wiąże się wystarczająco, można dodać jeszcze 1 łyżkę wody. Likier pomarańczowy można zastąpić wodą różaną.
Po uformowaniu marcepanowe kartofelki są wciąż bardzo miękkie. Stężeją, jeśli pozostawimy je w temperaturze pokojowej do wyschnięcia, a następnie będziemy przechowywać w chłodnym miejscu.
Zobacz podobne
przepisy
Batony imbirowo-marcepanowe
Tak przygotowane batony świetnie sprawdzą się jako rozgrzewający i słodki upominek dla najbliższych!
Praliny piernikowe z marcepanem
Przepis dla mistrzów cukierniczych wyrobów – praliny marcepanowe o pysznym świątecznym aromacie!
Pierożki z marcepanem, śliwkami i morelami
Pierogi ze słodkim nadzieniem z marcepanu i suszonych owoców, możesz zarówno ugotować jak i upiec – wybierz swój ulubiony sposób!
Ciasto drożdżowe z nadzieniem marcepanowo-czekoladowym
Ciasto drożdżowe możesz także przygotować w keksówce! Poznaj przepis na ciasto z marcepanem i kremem, oblane bitą śmietaną!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Strudel jabłkowy z lodami śmietankowymi i sosem waniliowym
- Torcik bezowy z owocami
- Kabanosy w cieście
- Wędzone piersi gęsi z placuszkami rosti i kapustą z granatem
- Makaron z porem i pesto z orzechów włoskich
- Ryż basmati z kurczakiem w sosie pomarańczowym
- Dynia makaronowa z sosem pomidorowym z oliwkami
- Kremówki
- Tort z kremem maślanym i malinami
- Wegańskie ciasto à la Raffaello
- Kawowa panna cotta z wiśniami
- Domowe czekoladki z masłem orzechowym
- Biszkopt z brzoskwiniami i limonkowym skyrem
- Lekka sałatka z brązowym ryżem
- Dolmades z mięsem mielonym i oliwkami
- Ryba pod kruszonką na parze
- Grillowany ananas z jogurtem mojito
- Sos koperkowy
- Chipsy z tortilli z sosem serowym
- EKSPRESOWY BIGOS
- Pieczony bigos z kurczakiem
- Uniwersalna marynata do mięs i warzyw
- Rustykalny chleb na zakwasie z bakaliami
- Ciasteczka orkiszowo-owsiane z żurawinami
- Cytrynowe ciasteczka owsiane z makiem
- Pinsa z szynką prosciutto cotto i burattą
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Gnocchi dyniowe
- Prosty ramen Jokera z boczkiem, marynowanym imbirem i jajkiem
- Jadalne zawieszki – kruche maślane ciasteczka
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)