Muffiny marchewkowe z orzechami i pajęczą siecią
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • piekarnik z funkcją termoobiegu rozgrzany do temp. 180°C
  • tarkę o grubych oczkach
  • formę do muffinów
  • wykałaczki

Przygotuj wcześniej:

Olej kokosowy podgrzej tak, aby był płynny, ale nie gorący, w momencie użycia.

Sposób przygotowania:

KROK 1: MIESZAMY SUCHE I MOKRE SKŁADNIKI

Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, a orzechy siekamy. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, przyprawy i orzechy przekładamy do miski i dokładnie mieszamy. Do drugiej miski dodajemy syrop klonowy, olej kokosowy, mleko, jajka i marchewkę i także mieszamy.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Marchewkę wymieszaną z mokrymi składnikami stopniowo dodajemy do suchych składników. Całość dokładnie mieszamy.

KROK 3: PIECZEMY MUFFINY

Gotowe ciasto przekładamy do formy do muffinów. Pieczemy je przez ok. 20-25 minut, aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy. Upieczone muffiny studzimy.

KROK 4: ROZTAPIAMY CZEKOLADY

Czekolady łamiemy na mniejsze kawałki i przekładamy do metalowych misek. Następnie roztapiamy je w kąpieli wodnej.

KROK 5: DEKORUJEMY MUFFINY

Każdy muffin smarujemy roztopioną gorzką czekoladą. Następnie, używając białej czekolady, rysujemy na muffinach wzór przypominający ślimaka, i przesuwając wykałaczką kilka razy od środka na zewnątrz, tworzymy wzór przypominający pajęczą sieć.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!