Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- młynek do kawy Silvercrest
- sitko
- sztywną łopatkę
- robot wielofunkcyjny
- garnek o średnicy nie większej niż 20 cm
- papier do pieczenia
- rękaw cukierniczy z karbowaną końcówką
- ręcznik papierowy
Krok 1: PRZYGOTOWUJEMY PASTĘ ORZECHOWĄ
Orzechy mielemy na gładką, jednolitą masę za pomocą młynka do kawy, a następnie przesiewamy przez sitko do większego rondelka, by oddzielić niezmielone orzechy od pasty.
Krok 2: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO PARZONE
Do pasty orzechowej dodajemy mleko i masło. Zagotowujemy. Dodajemy sól i cukier puder. Mieszamy.
Dodajemy mąkę przesianą przez sitko i energicznie mieszamy za pomocą sztywnej łopatki przez ok. 1 minutę, aż wszystkie składniki się połączą. Parzone ciasto przekładamy do miski i odstawiamy do przestygnięcia.
Krok 3: MIKSUJEMY CIASTO
Przestudzone ciasto przekładamy do misy robota wielofunkcyjnego i miksujemy na niskich obrotach, stopniowo dodając jajka. Jeśli po dodaniu 3 jajek ciasto wciąż jest zbite, dodajemy czwarte jajko.
Ciasto miksujemy aż do momentu, w którym uzyskamy aksamitną, jednolitą masę.
Krok 4: SZPRYCUJEMY WIANUSZKI Z CIASTA
Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z karbowaną końcówką i szprycujemy na kwadraciki wycięte z papieru do pieczenia (10 x 10 cm), tak by powstały wianuszki.
Krok 5: SMAŻYMY GNIAZDKA
Olej przelewamy do garnka, tak aby sięgał do 4 cm jego wysokości i podgrzewamy do temperatury około 160-180°C. Tłuszcz nie może być ani za słabo, ani za mocno nagrzany – 1 gniazdko smażymy na próbę, by sprawdzić temperaturę oleju. Gdy próbne gniazdko nabierze złotego koloru, smażymy kolejne.
Gniazdka umieszczamy w rozgrzanym oleju papierem do góry. Gdy papier odklei się od gniazdek, wyjmujemy go z garnka. Gniazdka smażymy z obu stron na złoty kolor. Przekładamy na ręcznik papierowy, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 6: DEKORUJEMY GNIAZDKA
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej i przelewamy do kornetu wykonanego z papieru do pieczenia. Ostrą końcówkę kornetu odcinamy nożem.
Czekoladę szprycujemy na wystudzone gniazdka. Z wierzchu posypujemy je orzechami laskowymi posiekanymi na grubsze kawałki.
Zobacz podobne
przepisy
Serowe oponki z sosem malinowym
Paweł Małecki dzieli się przepisem na idealne oponki serowe. Są puszyste, szybko rosną podczas smażenia i pysznie smakują z gorącym sosem malinowym!
Pączki z lodami i karmelizowanymi jabłkami
Pączki z dodatkiem wanilii, wypełnione lodami waniliowymi, podane z karmelizowanymi jabłkami – spróbuj deseru, który dosłownie rozpływa się w ustach!
Cronuty
Połączenie croissanta i donuta, czyli cronut! Paweł pokaże Ci, jak przygotować ten popularny deser.
Najlepsze minipączki
Jak uczcić tłusty czwartek? Przygotuj minipączki z pełnoziarnistej mąki z dodatkiem serka homogenizowanego według przepisu Pawła Małeckiego!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Chrusty
- Pączki
- Polędwiczka wieprzowa w sosie czekoladowym z gorgonzolą
- Tort czekoladowo-kawowy
- Sernik czekoladowy
- 2 sposoby na pączki – fit i tradycyjne
- Aglio e olio w wersji fit
- 2 przekąski na imprezę sylwestrową
- Gofry wytrawne z warzywami
- Najlepsze minipączki
- Guacamole z pomidorami
- Zupa krem z topinamburu
- Sałatka z bakłażanem, fetą i granatem
- Amerykańskie funnel cakes, czyli szybkie lane faworki
- Wegańskie faworki
- Bombki z piernika
- Filet z zębacza smugowego w zielonej pietruszce
- Pieczona ciecierzyca na słono
- Halloweenowe muffiny z czekoladą
- Stek wołowy w sosie serowo-tymiankowym
- Placek z rabarbarem
- Schab z morelami
- Jagnięcina z tymiankiem i pomarańczą
- Nalewka z miodu spadziowego
- Konfitura z pieczonych jabłek z chrzanem
- Zupa jarzynowa z amarantusem i dorszem
- Zapiekany ser z pistacjami
- Tort Bellini
- Szparagi w panierce i zapiekane młode ziemniaki
- Beskidzkie poleśniki: placki ziemniaczane pieczone w kapuście
Komentarze (0)