Pascha

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Uwaga!

W przepisie najlepiej wykorzystać mleko pasteryzowane.

Przygotuj:

  • sitko o drobnych oczkach
  • gazę o długości ok. 1 m

Przygotuj wcześniej:

Rodzynki zamocz w rumie.

Sposób przygotowania:

KROK 1: GOTUJEMY MLEKO Z WANILIĄ

Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół i gotujemy z mlekiem. Następnie usuwamy laskę wanilii.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY SER

Śmietanę mieszamy z jajkami i dodajemy do mleka. Całość gotujemy na małym ogniu przez ok. 7-10 minut, aż mleko się zwarzy i powstaną grudki sera.

KROK 3: ODCISKAMY SER

Na misce umieszczamy sitko o drobnych oczkach i wykładamy je gazą. Do tak przygotowanego sitka wkładamy ser i czekamy ok. 15 minut, aż ser się odsączy. Następnie przykrywamy go gazą, aby nie wysechł, i odstawiamy na noc do lodówki.

KROK 4: UCIERAMY SKŁADNIKI PASCHY

Miękkie masło ucieramy przez kilka minut z cukrem, aż powstanie gładka, kremowa i puszysta masa. Stopniowo dodajemy do niej przygotowany wcześniej twaróg. Tak przygotowaną masę delikatnie łączymy z bakaliami.

KROK 5: PODAJEMY PASCHĘ

Następnie masę przekładamy do wyłożonego czystą gazą sitka o drobnych oczkach i przykrywamy ją od góry gazą, aby nie wyschła. Paschę chłodzimy przez noc w lodówce, ułożoną na misce, aby mogła swobodnie odciekać.

Paschę podajemy na paterze, ozdobioną dowolnymi dekoracjami.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!