Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
PRZYGOTUJ
- ręcznik papierowy,
- blender lub malakser,
- blachę do pieczenia,
- papier do pieczenia,
- piekarnik rozgrzany do temperatury 160°C (bez termoobiegu)
KROK 1: Przygotowujemy pesto z prażonej cebulki
Szalotki kroimy w kostkę i smażymy na ciemnobrązowy kolor na małym ogniu, na patelni z dużą ilością oleju — nie wolno ich przypalić, jedynie maksymalnie wysuszyć. Uprażoną cebulkę odsączamy na ręczniku papierowym i studzimy. W naczyniu malaksera umieszczamy pokrojony w plasterki czosnek, posiekaną natkę pietruszki, listki tymianku, uprażoną cebulkę i oliwę. Całość delikatnie miksujemy. Dodajemy pistacje, ser i papryczkę chili pokrojona w drobna kostkę. Mieszamy.
KROK 2: Pieczemy boczek
Boczek układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160°C i pieczemy przez 20-25 minut, aż się ładnie zarumieni i wysuszy. Odsączamy na ręczniku papierowym.
KROK 3: Gotujemy bób
Bób gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Odcedzamy i studzimy. Jeśli bób jest młody — podajemy go razem ze skórka, jeśli starszy — obieramy. Skrapiamy olejem, podsmażamy chwile na patelni razem z pomidorkami przekrojonymi na pół. Warzywa łączymy z pesto. Skrapiamy sokiem z cytryny.
KROK 4: Podajemy sałatkę
Sałatkę nakładamy na talerze. Na wierzch kruszymy boczek.
Zobacz podobne
przepisy
Sałatka z indykiem i marynowanymi burakami
Sycąca sałatka z indykiem, burakami i orientalnym mleczkiem kokosowym!
Grillowane szaszłyki z kurczaka z sosem z masła orzechowego i sałatką z fasolki szparagowej
Szukasz pomysłu na obiad z grilla? Wypróbuj przepis Okrasy na grillowane szaszłyki w towarzystwie sosu orzechowego.
Sałatka gyros
Gwiazda wszelkich rodzinnych obiadów i spotkań ze znajomymi! DG prezentuje przepis na warstwową sałatkę gyros!
Kurczak z sałatką z cykorii i ziemniakami
Wypróbuj przepis na kurczaka inspirowany podróżami Karola! W lekkim sosie pomidorowym, z sałatką z cykorii i ziemniakami smakuje wyśmienicie.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Tagliatelle z bakłażanem, papryką, rukolą i szynką San Daniele
- Krewetki w czerwonym curry
- Bób z boczkiem
- Gnocchi z pesto z rukoli
- Gulasz z pomarańczami i dynią
- Pieczona ryba z pikantnymi warzywami
- Burrata z pesto z rukoli
- Zapiekana kanapka z boczkiem
- Gryczane pierogi z bobem
- Sałatka z bobem i cykorią
- Sałatka z grillowaną marchewką
- KANAPKA SELEROWA Z PESTO Z RUKOLI
- KANAPKA SŁONECZNA Z SUSZONYMI POMIDORAMI
- PASTA Z PIECZONEGO DORSZA
- Tornado dog
- Ciasto borówkowo-brzoskwiniowe
- Stek z polędwicy wołowej z chimichurri
- Łatwy piernik z bakaliami, przekładany powidłami
- Mrożony jogurt z owocami leśnymi
- Kurczak w sosie pesto
- Amaretti z ganaszem czekoladowym
- Lizaki z ksylitolu
- Babka orzechowo-migdałowa
- Mus miętowy z limonką
- Kurczak w musztardzie na pieczonych warzywach
- Kluski ziemniaczane z sosem grzybowym
- Lemoniada z różowego grejpfruta z kardamonem
- Tarta szpinakowo-borówkowa
- Sajgonki z ciasta francuskiego
- Chrupiące tosty z ricottą i śliwkami z tymiankiem
Komentarze (0)