Sałatka z pęczaku i tuńczyka

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

PRZYGOTUJ:

  • tarkę o drobnych oczkach
  • garnek lub rondelek z pokrywką

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ:

Jajko ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie.

KROK 1: GOTUJEMY KASZĘ PĘCZAK

Kaszę pęczak gotujemy w lekko osolonej wodzie (w proporcji 1:3) zgodnie ze wskazówkami umieszczonymi na opakowaniu.

Pod koniec gotowania, gdy pęczak wchłonie cały płyn, przykrywamy garnek i parujemy kaszę.

KROK 2: KROIMY WARZYWA

Paprykę, świeży i kiszony ogórek oraz cebulę kroimy w drobną kostkę. Szpinak drobno siekamy. Warzywa łączymy w misce z ugotowanym pęczakiem.

KROK 3: DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW SAŁATKI

Dodajemy tuńczyka, groszek i jajko na twardo pokrojone w kostkę.

Całość doprawiamy pieprzem. Dodajemy majonez, skórkę startą z cytryny i wyciśnięty z niej sok. Mieszamy tak, by delikatnie rozdrobnić tuńczyka, nie miażdżąc pozostałych składników. Doprawiamy solą.

KROK 4: PODAJEMY SAŁATKĘ

Sałatkę podajemy w miseczce jako osobne danie lub jako dodatek do grzanek – w formie pasty.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!