zobacz film Serduszkowe muffiny z konfiturą z pomidorów czekoladowych
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 180°C (termoobieg)
  • rózgę kuchenną
  • silikonowe foremki w kształcie serduszek
  • 2 rękawy cukiernicze
  • 2 kornety z papieru do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • robot wielofunkcyjny
  • sito o drobnych oczkach

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY KONFITURĘ POMIDOROWĄ

Cukier karmelizujemy w garnku. Dodajemy pomidory pokrojone w cząstki. Zmniejszamy ogień, mieszamy i dodajemy nasionka z laski wanilii.

Gotujemy na małym ogniu, do zredukowania płynu. Gdy konfitura zgęstnieje, dodajemy pokruszoną czekoladę. Mieszamy. Blendujemy, a następnie przecieramy konfturę przez sito.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY GANASZ

Śmietankę zagotowujemy w rondelku. Dodajemy czekoladę pokruszoną na mniejsze kawałki i mieszamy, aż się rozpuści. Dodajemy konfiturę z pomidorów, a następnie masło. Ganasz mieszamy za pomocą rózgi kuchennej. Odstawiamy do wystygnięcia i zgęstnienia.

KROK 3: UBIJAMY JAJKA I PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Jajka ubijamy z cukrem w naczyniu robota i przekładamy do miski. Dodajemy roztopione i przestudzone masło, mąkę, kakao, posiekane orzechy laskowe, proszek do pieczenia, mleko i przetartą konfiturę z pomidorów czekoladowych. Dokładnie mieszamy.

KROK 4: PIECZEMY MUFFINY

Ciasto przekładamy do worka cukierniczego i szprycujemy do silikonowych foremek w kształcie serduszek (do ¾ ich wysokości). Pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C (z termoobiegiem).

Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.

KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY DEKORACJE Z TEMPEROWANEJ CZEKOLADY

Czekoladę temperujemy i przelewamy do kornetu wykonanego z papieru do pieczenia. Na czysty arkusz papieru do pieczenia szprycujemy ozdoby, które oprószamy pokruszonymi w dłoniach suszonymi płatkami kwiatów. Odkładamy do całkowitego zestalenia się czekolady.

KROK 6: DEKORUJEMY I PODAJEMY MUFFINY

Serduszkowe muffiny wyjmujemy z foremek. By móc je stabilnie ustawić, odcinamy spody.

Do drugiego rękawa cukierniczego przekładamy ganasz i szprycujemy go, tworząc ozdobne rożki na wierzchu muffinów.

Do drugiego kornetu przekładamy konfiturę z pomidorów i dekorujemy nią muffiny. Na wierzchu układamy świeże maliny i ozdoby z temperowanej czekolady.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!