Warkocz z ciasta francuskiego z szynką

Kinga Paruzel

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • papier do pieczenia
  • nożyczki
  • piekarnik rozgrzany do temperatury 200°C

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ ŚMIETANOWĄ

Pietruszkę siekamy drobno i przekładamy do miski. Dodajemy śmietanę i posiekany ząbek czosnku. Całość doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO FRANCUSKIE

Arkusz ciasta francuskiego rozkładamy i całe smarujemy masą śmietanową. Na wierzchu układamy szynkę. Ciasto zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

KROK 3: FORMUJEMY WARKOCZ

Ciasto nacinamy ostrymi nożyczkami pod kątem co 2 cm, nie docinając do końca. Kawałki odchylamy – jeden w prawą, drugi w lewą stronę. Wszystko powtarzamy w przypadku każdego kawałka.

KROK 4: PIECZEMY WARKOCZ

Warkocz pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C maksymalnie przez 25 minut. Po upieczeniu odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Podajemy jeszcze ciepłe. 

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!