zobacz film Sałatka z tuńczykiem i makaronem – przepis

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • słoik o pojemności ok. 400 ml

Sposób przygotowania:

KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY SOS MIODOWO-MUSZTARDOWY

Musztardę łączymy w misce z miodem i octem. Dodajemy oliwę i mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji. Dodajemy skórkę startą z limonki i ponownie mieszamy składniki.

KROK 2: SKŁADAMY SAŁATKĘ

Sos miodowo-musztardowy przelewamy na dno słoika.

Awokado kroimy wzdłuż na pół i pozbawiamy pestki. Wyjmujemy miąższ łyżką, przekładamy go do miseczki i skrapiamy sokiem wyciśniętym z limonki.

W słoiku układamy warstwami: posiekaną sałatę lodową, połówki pomidorów koktajlowych, ugotowany makaron farfalle, tuńczyka, marchewkę pokrojoną w plasterki, awokado, cebulę oraz kukurydzę.

Słoik zamykamy i przechowujemy w lodówce.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Warstwowa sałatka z tuńczykiem i makaronem – liczy się smak i wrażenia estetyczne

Warstwowa sałatka z tuńczykiem i makaronem to świetny sposób na szybki lunch, obiad, a nawet kolację. Przygotowaną w słoiku sałatkę można także spakować do torby i zabrać ze sobą do pracy albo zjeść gdzieś w drodze między jednym spotkaniem a drugim. Warstwowe sałatki zachęcają swoim wyglądem i smakiem. Przyrządzenie ich w słoiku lub innym przezroczystym naczyniu czyni je bardziej estetycznymi i interesującymi dla oka.

Warstwowa sałatka z tuńczykiem z naszego przepisu zawiera praktycznie same gotowe do użycia produkty, dlatego jej przygotowanie jest niezwykle szybkie i proste. Żeby jednak jej smak i wygląd cieszył oko, należy zadbać o poprawne ich przyrządzenie (w szczególności makaronu).

Do sałatek wybieraj warzywa, zioła i inne produkty wyłącznie świeże oraz wysokiej jakości. W tak mało przetworzonym jedzeniu różnica jest bardzo wyczuwalna.

Wpływ na smak sałatki ma także wybór odpowiedniego makaronu oraz sposób jego przyrządzenia. Rozgotowane kluski mogą zepsuć cały efekt oraz zwiększyć kaloryczność posiłku. A jeśli już jesteśmy przy diecie i kaloryczności – sałatka z tuńczykiem i makaronem to doskonały posiłek dla osób dbających o sylwetkę. Jak zrobić wersję fit tej sałatki? Odpowiemy na to pytanie w kolejnym akapicie.

Dietetyczna sałatka z tuńczykiem i makaronem – garść dietetycznych porad

Marzy Ci się lekka sałatka z tuńczykiem i makaronem? Jej przygotowanie jest banalnie proste! Jeśli chcesz, aby Twoja sałatka z tuńczykiem i makaronem była fit, a jej wartość kaloryczna nie zaburzała Twojej diety, powinieneś wybrać tuńczyka z puszki zatopionego w wodzie, ewentualnie w sosie własnym. Unikaj wersji z oleju.

Jak ograniczyć kalorie w sałatce z dodatkiem makaronu? Nic trudnego! Wystarczy, że wybierzesz do swojego posiłku makaron pełnoziarnisty razowy, ryżowy lub kukurydziany i ugotujesz go al dente. Dobrym rozwiązaniem mogą okazać się także niskokaloryczne i wysokobiałkowe makarony na bazie strączków (np. groszku lub soczewicy).

Poza tymi kluczowymi składnikami zadbaj o zbilansowany skład sałatki i dodanie świeżych warzyw: sałaty, ogórka, papryki czy pomidora, których wartości kaloryczne są bardzo niskie. Stosując się do tych kilku wskazówek, w prosty sposób stworzysz swoją własną dietetyczną wersję sałatki z tuńczykiem i makaronem.

Prosta sałatka z tuńczykiem i makaronem – przygotuj posiłek w kilka minut!

W dzisiejszych czasach trudno jest wygospodarować sobie czas na długie gotowanie. Żyjemy i jemy w biegu. Czy da się przygotować pyszną sałatkę, gdy cierpi się na brak czasu?

Ależ oczywiście! Sałatka z tuńczykiem i makaronem może powstać w dosłownie kilka chwil. Wystarczy, że ugotujesz makaron, a w międzyczasie pokroisz pomidora i ogórka, dodasz fasolę, groszek i kukurydzę z puszki, a całość polejesz sosem na bazie majonezu i koncentratu pomidorowego lub zwykłej oliwy z dodatkiem musztardy i octu. I już! Prosta, smaczna sałatka z tuńczykiem jest gotowa! Jesteśmy pewni, że Ci zasmakuje.

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!