zobacz film Schab ze szpinakiem i serem gorgonzola

Karol Okrasa

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Sposób przygotowania:

KROK 1: KROIMY I SMAŻYMY SCHAB

Schab kroimy w grube paski o szerokości 2-3 cm. Marynujemy w oliwie i skórce otartej z połowy limonki oraz pieprzu, według uznania. Na patelni obsmażamy schab na złoty kolor.

KROK 2: KROIMY SKŁADNIKI

Pomidory suszone przekrajamy na pół, dymkę kroimy na 4 lub 6 części. Pomidory koktajlowe również przekrawamy na pół. Obrane i uprażone orzechy pistacjowe kruszymy.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS

Na patelni, na której smażyliśmy schab, szklimy cebulę dymkę, dodajemy orzechy i zalewamy śmietanką. Chwilę gotujemy na wolnym ogniu. Dodajemy przesmażony wcześniej schab i suszone pomidory. Chwilę podduszamy.

KROK 4: DODAJEMY POKRUSZONY SER GORGONZOLA I SZPINAK

Wyłączamy ogień. Do sosu dodajemy pokruszony ser gorgonzola, świeży szpinak i pomidory koktajlowe. Delikatnie mieszamy, żeby składniki się połączyły. Doprawiamy gałką muszkatołową.

KROK 5: PODAJEMY DANIE

Gotowe danie posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Podajemy z bagietką lub makaronem.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Jak zrobić schab ze szpinakiem i serem gorgonzola? Sprawdź nasz prosty przepis!

Schab to stały element w polskiej kuchni. Pojawia się w wielu odsłonach, jednak niewątpliwie najbardziej kojarzy się z niedzielnym obiadem. Zwykle występuje w towarzystwie ziemniaków oraz kiszonej kapusty. To doskonały zestaw, pełen walorów smakowych, którym trudno się oprzeć. Ale nawet najwięksi smakosze niedzielnych obiadów, od czasu do czasu potrzebują odmiany!

Jeśli masz ochotę na schab w innym niż zwykle wydaniu, koniecznie wypróbuj nasz przepis na schab ze szpinakiem i serem! To sycące połączenie z włoskim akcentem, który zawdzięcza aromatycznej gorgonzoli. Co więcej, okazuje się zaskakująco łatwe w przygotowaniu. Przekonaj się, jak sprawić, aby schab z gorgonzolą smakował naprawdę wybornie.

Schab ze szpinakiem i serem gorgonzola – pełnowartościowy posiłek z pysznym sosem i chrupiącą skórką

Bogactwo składników w naszym przepisie na schab w sosie gorgonzola zachwyca. Czyni ono danie nie tylko przepysznym, ale i pełnowartościowym. Spieszymy z wyjaśnieniami! Surowy kotlet schabowy zawiera średnio 22% białka.  Nie sposób nie wspomnieć o śmietance 30%, czyli kolejnym źródle białka – dość kalorycznym, ale za to jakże smakowitym. Jak nic innego nadaje sosom aksamitną konsystencję! I w końcu szpinak i pomidory, czyli porcja warzyw.

Schab z gorgonzolą i szpinakiem kusi rozmaitością struktur. Usmażone na patelni mięso jest lekko chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Za przyjemne chrupanie odpowiadają również podprażone pistacje. Sam sos cechuje przyjemna gładkość, ale z wyczuwalnymi kawałkami sera. A żeby nie było nudno, strukturę posiłku dodatkowo urozmaicają suszone pomidory oraz pomidorki koktajlowe.

Najczęściej zadawane pytania

Przygotowanie schabu budzi wiele wątpliwości, zwłaszcza u osób dopiero rozpoczynających swoją przygodę z gotowaniem. Na szczęście nie ma się czego obawiać. Postępuj zgodnie z naszymi wskazówkami, a z pewnością osiągniesz kulinarny sukces. Możesz też wprowadzić nieco innowacji do podanego przepisu. Karol Okrasa w powyższej instrukcji poleca smażenie schabu. To szybka metoda, która nie sprawi Ci większych kłopotów. Jeśli jednak nie przepadasz za smażonymi potrawami, zdecyduj się na upieczenie mięsa. Sprawdź, jakie pytania dotyczące tego dania dostajemy najczęściej!

Jak długo trzeba piec schab ze szpinakiem i serem gorgonzola?

Aby pieczony schab z gorgonzolą i szpinakiem smakował, jak należy, zadbaj o odpowiednią temperaturę i czas pieczenia. Temperatura musi wynosić 180–190°C, a mięso powinno pozostać w piekarniku 45-60 minut. Oczywiście zależy to również od przekroju mięsa oraz samego piekarnika, dlatego uważnie kontroluj stan wypieczenia.

Dlaczego warto wybrać tę metodę? Pieczony schab okaże się odpowiedni, gdy zależy Ci na uzyskaniu delikatnego, soczystego mięsa, podczas gdy smażona wersja zadowoli osoby lubiące chrupiącą skórkę i szybkie przygotowanie. Ponadto pieczenie uważa się za zdrowszy sposób przyrządzania mięsa, ponieważ wymaga mniejszej ilości tłuszczu.  Smażenie nieco zwiększa kaloryczność dania.

Czy schab ze szpinakiem i serem gorgonzola smakuje lepiej na ciepło czy na zimno?

Schab ze szpinakiem i serem gorgonzola to danie, które serwuje się zarówno na ciepło, jak i na zimno, w zależności od osobistych preferencji smakowych czy okoliczności. Każdy sposób podania ma swoje zalety i charakterystyczne cechy smakowe. Wariant na ciepło z makaronem idealnie spisze się jako danie obiadowe.

Do tej potrawy pasują różne typy makaronu – możesz skusić się na penne, które wspaniale wypełni się sosem czy fusilli, znane jako swojskie świderki. Nic też nie stoi na przeszkodzie, aby postawić na klasyczny włoski makaron tagliatelle, który w Kuchni Lidla występował już w towarzystwie szpinaku. Z kolei wariant na zimno szczególnie polecamy spożywać z bagietką. W takiej odsłonie sprawdzi się jako idealny lunch do pracy!

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!