Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj
- formę o wymiarach 36 x 10 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 165°C
Krok 1: Łączymy składniki ciasta
Gorącą wodę łączymy z syropem z agawy. Tak przygotowanym płynem zalewamy mak i odstawiamy pod przykryciem na około 30 minut. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce, odważamy 100 g. Do maku dodajemy olej kokosowy, 100 g startych jabłek, mąkę z siemienia lnianego wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mąką pszenną oraz cynamon. Na koniec dodajemy 100 g mieszanki orzechów nerkowca z żurawinami i mieszamy.
Krok 2: Pieczemy makowiec
Masę przekładamy do formy wysmarowanej olejem kokosowym i oprószonej mąką. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 165°C przez około 45 minut. Pozostawiamy do wystudzenia.
Krok 3: Dekorujemy makowiec
Czekoladę rozpuszczamy z olejem kokosowym i polewamy makowiec. Dekorujemy pozostałą ilością mieszanki orzechów nerkowca i żurawin.
Przygotuj:
- robota kuchennego Monsieur Cuisine Smart
- formę o wymiarach 36 x 10 cm
- piekarnik rozgrzany do temperatury 165°C
Sposób przygotowania z robotem kuchennym Monsieur Cuisine Smart:
KROK 1: ROZDRABNIAMY JABŁKA
Jabłka obieramy i usuwamy z nich gniazda nasienne. Następnie rozdrabniamy je, wybierając program gotowanie wg własnych ustawień / czas 10 sekund / obroty 5. Tak przygotowane jabłka przekładamy do miski.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY MASĘ MAKOWĄ
Do pojemnika miksującego wlewamy wodę i syrop z agawy. Zagotowujemy, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 5 minut / 100°C / obroty 1. Następnie do pojemnika dodajemy mak i mieszamy w programie gotowanie wg własnych ustawień / czas 30 sekund / obroty 3. Tak przygotowaną masę makową zostawiamy w zamkniętym pojemniku mieszającym na min. 30 minut.
KROK 3: WYRABIAMY CIASTO
Po 30 minutach do maku dodajemy olej kokosowy, 100 g przygotowanego wcześniej jabłka, siemię lniane, proszek do pieczenia, mąkę pszenną i cynamon. Całość mieszamy, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 30 sekund / obroty 3. Następnie do masy dodajemy połowę orzechów nerkowca i połowę żurawin i mieszamy, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 30 sekund / obroty 3.
KROK 4: PIECZEMY MAKOWIEC
Gotową masę przekładamy do formy wysmarowanej olejem kokosowym i oprószonej mąką. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 165°C przez około 45 minut. Pozostawiamy do wystudzenia.
KROK 5: DEKORUJEMY CIASTO
Czekoladę rozdrabniamy w pojemniku miksującym, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 8. Następnie rozdrobnioną czekoladę zgarniamy ze ścianek na dno naczynia, dodajemy olej kokosowy i podgrzewamy, używając programu gotowanie wg własnych ustawień / czas 3 minuty / temperatura 50°C / obroty 3. Tak przygotowaną polewą oblewamy gotowe ciasto i dekorujemy je pozostałymi nerkowcami i żurawinami.
Zobacz podobne
przepisy
Makowiec na kruchym orzechowym spodzie
Makowiec na kruchym spodzie? Wypróbuj kolejny, pyszny deser Pawła.
Makowiec na spodzie z bezą i maślaną kruszonką
Kruchy spód, masa makowa, warstwa bezy i złocista kruszonka – to one tworzą wyśmienite ciasto! Goście będą zachwyceni.
Świąteczny makowiec z jabłkami
Ciasto z makiem i jabłkami z dodatkiem orzechowej kruszonki – słodka wariacja na temat tradycyjnego świątecznego wypieku.
Makowiec drożdżowy
Jak zrobić makowiec, który wychodzi zawsze i smakuje każdemu? Sprawdź przepis Pawła na makowiec idealny!
Zobacz wszystkie
przepisy
- Pstrąg łososiowy w pomarańczowo - rodzynkowym sosie
- Makowiec drożdżowy
- Powidła śliwkowe z nutą pomarańczy i cynamonu
- Ciasto czekoladowe – prosty przepis
- Napoleonka waniliowa
- Miodownik z kremem z kaszy manny
- Makowiec na kruchym orzechowym spodzie
- Ciągutki z mleka i oleju kokosowego
- Wegański sernik z owoców lasu
- Czekoladowy placek ze śliwkami
- Kapusta z pigwą i wędzonym łososiem
- Babeczki piernikowe z ganaszem cynamonowym
- Wigilijny makowiec
- Wegańska zupa z ciecierzycy
- Makowiec z jabłkami
- Nocna owsianka ze skyrem i truskawkami
- Sycylijski makaron z kalafiorem
- Spaghetti alla puttanesca
- Pieczony udziec z jelenia w marynacie winno-musztardowej
- Biszkopt z białek
- Makaron z zielonym pesto i dodatkami
- Dyniowe lasagne z farszem twarogowo-szpinakowym
- Sałatka z rukolą i gruszką
- Sałatka z grillowanym bakłażanem
- Domowa kapusta kiszona
- Pieczony pstrąg w pomidorach i oliwkach
- Konfitura pomarańczowo-marchewkowa z imbirem
- Karp w galarecie
- Sernik dyniowy na korzennym spodzie
- Udziec z sarny pieczony w rękawie
Komentarze (13)
504 dni temu
To nie jest wegański makowiec bo polewa jest z czekolady a zatem zawiera mleko! Przepis powinien zawierać osobne wskazówki jak zrobić polewę bezmleczną.
odpowiedz
502 dni temu
Polewę przygotowujemy z gorzkiej czekolady, która zazwyczaj jest wegańska, także nie ma potrzeby poprawiania przepisu :)
862 dni temu
W przepisie jest podane 150 g jabłek, natomiast dalej w opisie podane jest, żeby dodać 100g jabłek. A co z pozostałymi 50 g?
odpowiedz
859 dni temu
Po starciu jabłek, odrzuceniu części, które nie dadzą się już zetrzeć i odciśnięciu soku gramatura może ulec zmianie. Chodzi jednak o starcie całości jabłek :)
1208 dni temu
Czym można zamienić mąkę lnianą?
odpowiedz
1208 dni temu
Mąka z siemienia lnianego odpowiada w tym przepisie za łączliwość i spójność ciasta. Możesz zastąpić ją zmielonymi nasionami chia w takiej samej ilości.
1230 dni temu
Czy ciasto wyjdzie z mąką inną niż pszenna? Myślę o gryczanej i/lub owsiane.
odpowiedz
1230 dni temu
Magdo, mąka gryczana będzie jak najbardziej odpowiednia ;)
2338 dni temu
Coś nie chce mi się wierzyć, że bez dodatku kakao wyjdzie taki ciemny kolor
odpowiedz
2336 dni temu
mąka lniana ma kolor brązowy, cynamon jest rudo-brązowy, syrop z agawy jest zloto-brązowy, a tarte jabłko ciemnieje.
1242 dni temu
Zrobiłam i taki wyszedł. Polecam, jest pyszny!
2342 dni temu
Jaką mąką bezglutenową mogę zastąpić mąkę pszenną?
odpowiedz
2341 dni temu
Polecam jaglaną. Można dodac też kaszki kukurydzianej zamiast mąki.
zobacz wszystkie