Wegańskie i bezglutenowe ciasteczka kokosowo-pomarańczowe
  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!

Przygotuj:

  • piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C
  • blachę do pieczenia
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

KROK 1: NAMACZAMY NASIONA CHIA

Nasiona chia mieszamy z sokiem pomarańczowym i odstawiamy na ok. 5 minut, by napęczniały.

KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO

Banan rozgniatamy w misce za pomocą widelca. Dodajemy napęczniałe nasiona chia oraz wszystkie pozostałe składniki. Mieszamy i zagniatamy, aż uzyskamy gładkie, jednolite ciasto.

KROK 3: FORMUJEMY CIASTECZKA

Z ciasta formujemy podłużny wałek, który następnie kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm.

WSKAZÓWKA! Jeśli na tym etapie ciasto jest zbyt kruche, wstawiamy je na krótki czas do lodówki, by składniki związały się. Po schłodzeniu ciasta ponownie formujemy z niego wałek, który kroimy w plastry.

KROK 4: PIECZEMY CIASTECZKA

Ciasteczka rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C. Opcjonalnie: dekorujemy skórką otartą z pomarańczy.

  • DRUKUJ
  • wyślij listę
    zakupów

Komentarze (0)

Avatar

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami
Kuchni Lidla!