Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
Sposób przygotowania:
KROK 1: NAMACZAMY NASIONA CHIA
Nasiona chia mieszamy z sokiem pomarańczowym i odstawiamy na ok. 5 minut, by napęczniały.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Banan rozgniatamy w misce za pomocą widelca. Dodajemy napęczniałe nasiona chia oraz wszystkie pozostałe składniki. Mieszamy i zagniatamy, aż uzyskamy gładkie, jednolite ciasto.
KROK 3: FORMUJEMY CIASTECZKA
Z ciasta formujemy podłużny wałek, który następnie kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm.
WSKAZÓWKA! Jeśli na tym etapie ciasto jest zbyt kruche, wstawiamy je na krótki czas do lodówki, by składniki związały się. Po schłodzeniu ciasta ponownie formujemy z niego wałek, który kroimy w plastry.
KROK 4: PIECZEMY CIASTECZKA
Ciasteczka rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C. Opcjonalnie: dekorujemy skórką otartą z pomarańczy.
Zobacz podobne
przepisy
Bezglutenowe pyzy ze śliwkami
W zależności od regionu Polski – pyzy lub pampuchy! Bezglutenowe, na mące gryczanej z pysznym sosem śliwkowym!
Bezglutenowe krakersy z dipem z awokado
Szybka i łatwa w przygotowaniu bezglutenowa przekąska! Krakersy migdałowe podane razem z czekoladowym dipem z awokado!
Ciasteczka bezglutenowe
Chrupiące i delikatne ciasteczka maślane tym razem w wersji bezglutenowej. To idealny przepis dla osób unikających glutenu, choć są tak pyszne, że z pewnością zasmakują wszystkim miłośnikom słodkości.
Bezglutenowe pancakes
Śniadanie na słodko w amerykańskim stylu? To muszą być pancakes! Te pyszne placuszki według przepisu Kingi są dostosowane do diety bezglutenowej i odpowiednie dla osób unikających laktozy.
Zobacz wszystkie
przepisy
- Krem z borowików z chrupiącymi grzankami
- Miodowo-pomarańczowy kurczak z pieczoną kalarepą
- Miodowe szaszłyki z kurczaka i wątróbki
- Salsa pomidorowa
- Zapiekane brzoskwinie
- Bezglutenowe ciasto śliwkowe
- Pasta pomidorowa
- Mus jabłkowo-pigwowy z serkiem waniliowym
- Spaghetti z pikantnym sosem pomidorowym i krewetkami
- Sernik z rabarbarem
- Lekkie ciasteczka z komosą ryżową
- Crème brûlée z karmelizowaną pomarańczą
- Wegańska tarta z warzywami i serkiem z nerkowców
- Babka bezglutenowa z lukrem malinowym
- Ciasto kogel-mogel
- Sałatka warzywne ciastko
- Zupa marchewkowa z pomarańczą
- Grzanki z wędzonym na zimno halibutem
- Wytrawna konfitura z pomidorów, gorczycy i papryki
- Pulpety w sosie własnym
- KRUSZONKA MIGDAŁOWA I ZAPIEKANE POD NIĄ ŚLIWKI
- Ravioli con uovo – przepis na ravioli z płynnym żółtkiem
- Chlebek z awokado
- Muffinki śniadaniowe z warzywami i prosciutto
- Jesiotr w sosie oliwkowym
- Cukinia w koperkowej marynacie
- Krem sułtański ze świeżymi owocami
- Bezmięsne udka serowe
- Grillowany jeleń z pieczarkami i ziemniakami
- Ravioli z dynią
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
wróć do gotowania
Komentarze (0)