
Chcesz odkryć więcej przepisów? Odwiedź kanał Kuchnia Lidla na You Tube!
Przygotuj:
- piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C
- blachę do pieczenia
- papier do pieczenia
Sposób przygotowania:
KROK 1: NAMACZAMY NASIONA CHIA
Nasiona chia mieszamy z sokiem pomarańczowym i odstawiamy na ok. 5 minut, by napęczniały.
KROK 2: PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Banan rozgniatamy w misce za pomocą widelca. Dodajemy napęczniałe nasiona chia oraz wszystkie pozostałe składniki. Mieszamy i zagniatamy, aż uzyskamy gładkie, jednolite ciasto.
KROK 3: FORMUJEMY CIASTECZKA
Z ciasta formujemy podłużny wałek, który następnie kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm.
WSKAZÓWKA! Jeśli na tym etapie ciasto jest zbyt kruche, wstawiamy je na krótki czas do lodówki, by składniki związały się. Po schłodzeniu ciasta ponownie formujemy z niego wałek, który kroimy w plastry.
KROK 4: PIECZEMY CIASTECZKA
Ciasteczka rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C. Opcjonalnie: dekorujemy skórką otartą z pomarańczy.
Zobacz podobne przepisy
Przepisy sylwestrowe i na święta 2025
- Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i grzybami
- Barszcz czerwony z ziemniakami
- Bardzo puszysty sernik z wiaderka
- Ekspresowy bigos - z kiszonej lub świeżej kapusty
- Ryba po japońsku
- Śledź w oleju
- Najlepsza sałatka z tortellini
- Sałatka Cezar z kurczakiem na dwa sposoby
- Zupa dyniowa – przepis na krem z dyni
- Pinsa – przepis na lżejszą kuzynkę pizzy
- Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym
- Nuggetsy z kurczaka
- Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
- Spaghetti carbonara
- Makówki śląskie
- Pulpety w sosie pomidorowym
- Sernik pistacjowy
- Krokiety z mięsem
- Pieczona ryba po grecku
- Łazanki
Przepisy według
składników
Dziękujemy za ocenę przepisu!
Twoja ocena pomoże nam wypromować najlepsze przepisy z Kuchni Lidla.
Wróć do gotowania
Komentarze (0)